Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2004

Η Δίκη για τον Χρυσό

Η Δίκη για το χρυσό

(αναδημοσίευση από το «Χρόνο»)

22.09.2004

Η τοπική κοινωνία εμπιστεύεται τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και προσυπογράφει τις επιλογές της.

Αυτό έδειξε η σημερινή κινητοποίηση που ήταν ποιοτική, αλλά όχι ποσοτική. Με πανό και συνθήματα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, χειροκροτήματα κατά την άφιξη του νομάρχη στα δικαστήρια, αλλά και άλλες πράξεις συμπαράστασης στο πρόσωπό του, έδωσαν έντονο παρόν στο συλλαλητήριο οι θεσμικοί φορείς της περιοχής, η Εκκλησία, τα Επιμελητήρια, όλες οι πολιτικές παρατάξεις, οι επιστημονικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και η μαθητιώσα νεολαία.

Στο συλλαλητήριο συμπαράστασης στο πρόσωπο του νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη παρευρέθηκαν σήμερα με αγωνιστική διάθεση σύσσωμοι οι θεσμικοί φορείς της περιοχής, η Εκκλησία, τα Επιμελητήρια, όλες οι πολιτικές παρατάξεις, οι επιστημονικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και η μαθητιώσα νεολαία που εκπροσωπούν το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών του νομού, να δηλώσουν έμπρακτα ότι βρίσκονται στο πλευρό του κατανοώντας μάλιστα ότι στη σημερινή δίκη κάθεται στο εδώλιο όλη η τοπική κοινωνία που εκπροσωπήθηκε πολλές φορές μέσα από τις αποφάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου για το ζήτημα.

Με πανό και συνθήματα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και υπέρ της απόφασης του νομάρχη, χειροκροτήματα κατά την άφιξη του στα δικαστήρια, αλλά και άλλες πράξεις συμπαράστασης στο πρόσωπό του, έδωσαν έντονο παρόν τόσο επώνυμοι όσο και ανώνυμοι πολίτες που όντας ευαισθητοποιημένοι σκέφτονται μακροπρόθεσμα για το μέλλον της κοινωνίας μας, αλλά και των παιδιών τους. Στο πλευρό του νομάρχη τόσο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τους θεσμικούς φορείς στην αίθουσα του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, όσο και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ήταν ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, ο οποίος αθωώθηκε πριν λίγους μήνες στα δικαστήρια Αλεξανδρούπολης για παρόμοια προσφυγή.

Το παρόν τους άμεσα και έμμεσα σαν διάδικοι μέσα από το έγγραφο της πρόσθετης παρέμβασης έδωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης, οι ΟΤΑ, ο δήμος Σαπών, ο δήμος Αρριανών, ο δήμος Ν. Σιδηροχωρίου, ο δήμος Μαρώνειας, ο δήμος Αιγείρου, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνικών Σωματείων Ν. Ροδόπης, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, η ΕΑΣ, η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης, ο σύνδεσμος Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής Κομοτηνής, η οικολογική ομάδα Ροδόπης, η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, η διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά την εξόρυξη χρυσού, η τοπική οργάνωση Ν. Ροδόπης ΔΗΚΚΙ, του ΣΥΝ, το ΤΕΕ Θράκης, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ροδόπης και σύλλογοι της περιοχής.

Η ενδιαφερόμενη εταιρεία χρυσού μέσω της δικηγόρου εξ Αθηνών Ολυμπίας Κρητικού, τόνισε ότι το δικαστήριο δεν θα 'πρεπε να δέχεται ότι η δικαστική λειτουργία μπορεί να ελέγχει την εκτελεστική γιατί τότε καταρρίπτεται το κράτος δικαίου, παρά μόνο να αποκαθιστά βλάβες όταν αυτές έχουν ήδη συμβεί. Στην δίκη παρέστη και ο διευθυντής της εταιρείας χρυσού με έδρα την Αλεξανδρούπολη, κ. Ντούρεκ.

Όπως τόνισε ο δικηγόρος του νομάρχη και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, η κ. Κρητικού καταφέρθηκε ενάντια στους συναδέλφους της λέγοντας ότι δεν πράττουν με τη δέουσα σοβαρότητα με χαρακτηρισμούς αντιδικίας, τονίζοντας ότι κάνουν απαράδεκτα λάθη στις παρεμβάσεις όσων χειρίζονται την υπόθεση κι ότι αυτό δεν δείχνει σεβασμό στο δικαστήριο. Ο δικαστής τόνισε ότι η κ. Κρητικού δεν είναι το αρμόδιο όργανο, όπως το δικαστήριο, για να ανακοινώνει τέτοιου είδους συμπεράσματα και κατέληξε ότι η υπόθεση είναι προς συζήτηση. Η απόφαση αναμένεται να βγει σε δύο-τρεις μήνες και ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι θα κατατεθεί σχετικό υπόμνημα στο δικαστήριο.

Ο κ. Πεταλωτής μιλώντας στο δικαστήριο και ζητώντας την απόρριψη της προσφυγής επεσήμανε ότι το άρθρο του μεταλλευτικού κώδικα σ' ένα "απαρχαιωμένο και αποικιοκρατικό" νομοθέτημα που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί εφόσον είναι αντίθετο με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νομάρχης Ροδόπης, όπως είπε ο κ. Πεταλωτής, συντασσόμενος με το Σύνταγμα και πλήθος ευρωπαϊκών νομοθετημάτων, ακόμη και ιδίως με τη Συνθήκη για την Ε.Ε., την γνωστή κοινοτική οδηγία που αναφέρεται στην παρέμβαση, καθώς επίσης αποφάσεις του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση προτού προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να έχει σαν σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Πολύ περισσότερο δε σ' αυτή την περίπτωση, όπου πρόκειται για μια βλαβερή επένδυση, όχι απλά για το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία των πολιτών Ν. Ροδόπης καθότι προβλέπεται η μέθοδος εξόρυξης-επεξεργασίας χρυσού με τη μέθοδο του κυανίου, ενός γνωστού δηλητηρίου και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Ν. Ροδόπης είναι ενάντια σ' αυτή την επένδυση. Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, ο νομάρχης Ροδόπης εκφράζοντας την βούληση όλων των πολιτών ανεξάρτητα από παρατάξεις και κόμματα σύσσωμης της κοινωνίας του Ν. Ροδόπης ενήργησε τα δέοντα και παρέλειψε να προκηρύξει την παραχώρηση χώρων στην εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης προκειμένου να προβεί στη βλαβερή για το περιβάλλον και την υγεία επένδυση.

Όπως τονίστηκε στο δικαστήριο από την δεύτερη δικηγόρο του νομάρχη, την κ. Καζάκη, η παράλειψη του νομάρχη να απαντήσει στο αίτημα της προσφεύγουσας και να εκδώσει προκήρυξη του μεταλλευτικού κώδικα δεν συντελέστηκε παρά μόνο μετά την παρέλευση τριών μηνών από την επιστροφή του φακέλου από τον υπουργό Ανάπτυξης. Εφόσον, η δίμηνη προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής κατά της παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, αρχίζει όταν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει αυτή η παράλειψη. Άρχισε από τις 6 Νοεμβρίου του 2001 κι εφόσον η προθεσμία είναι ανατρεπτική, η προσφυγή που κατατίθεται μετά την παρέλευση της τρίμηνης προθεσμίας πρέπει να απορριφθεί ως εκπρόθεσμη.

Ο τρίτος δικηγόρος του νομάρχη κ. Σπύρου, υπογράμμισε ότι εκτός από τις επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού με κυάνιο στην περιοχή, με την παραχώρηση, δύο γενιές δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη έκταση. Ακόμη, τόνισε ότι η ΜΠΕ πρέπει να προϋπάρχει της διαδικασίας προκήρυξης παραχώρησης κάποιας έκτασης για εξόρυξη χρυσού - ακόμη και κατά το πρώτο στάδιο που χορηγείται η άδεια ερευνών. Άρα, δεν υπάρχει παράλειψη του νομάρχη, εφόσον δεν υπάρχει ακόμη η ΜΠΕ.

Η κ. Κρητικού τόνισε ότι ο Νόμος δεν έχει διαδικασία σύμφωνα με την οποία να μπορεί μια εταιρεία να κάνει πρώτα ΜΠΕ. Κάθε πολίτης, όπως είπε, έχει το δικαίωμα όταν βλάπτεται, να προσφύγει στην Δικαιοσύνη και να ζητήσει αποκατάσταση της βλάβης. "Ένας όμως πολίτης δεν έχει το δικαίωμα να πάει προκαταβολικά στην Δικαιοσύνη και να πει, ξέρετε μπορεί να βλαφτώ στο μέλλον. Είτε είναι σωστές οι πληροφορίες που έχω, είτε είναι εσφαλμένες, φοβάμαι κάτι θα πάθω στο μέλλον και γι’ αυτό σταματήστε τώρα την διοίκηση από το να το κάνει.

Ένα τέτοιο αίτημα που είναι αυτό που γίνεται από τους παραβαίνοντες, είναι καθαρή η παραβίαση του άρθρου 26 του Συντάγματος, που μιλάει για την διάκριση των τριών λειτουργιών του κράτους. Καμία λειτουργία δεν ελέγχει την άλλη και όταν η δικαστική λειτουργία εμφανίζεται να ελέγχει προληπτικά την διοικητική λειτουργία, τότε παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, τότε παύουμε να είμαστε σε ένα κράτος δικαίου, γιατί ο ακρογωνιαίος λίθος ενός κράτους δικαίου είναι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Δεν μπορούμε να βάλουμε την δικαστική λειτουργία να λέει στην εκτελεστική τι να κάνει, μόνο να αποκαθιστά βλάβες όταν αυτές έχουν συμβεί", κατέληξε μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα.

Η κ. Κρητικού τόνισε ότι δεδομένης της δέσμιας αρμοδιότητας του νομάρχη, έχει παραλείψει μια οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια και ότι τώρα, προσθέτει μια έκθεση στα δικόγραφα που αναφέρει περιβαλλοντικά θέματα, ενώ μέχρι το χρόνο που κατέθεσε η εταιρεία την προσφυγή, οι αναφορές του ήταν στην εντολή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο δικηγόρος που αντέτεινε τα επιχειρήματα αυτά και κατέθεσε υπόμνημα εκ μέρους του νομάρχη Ροδόπης κ. Πεταλωτής, τόνισε στα μέσα ενημέρωσης μετά τη δίκη: "Αναφερθήκαμε και προφορικά στα επιχειρήματά μας όπως και εγγράφως και πήραμε και μία προθεσμία να καταθέσουμε το υπόμνημά μας. Από την πλευρά της εταιρείας υπήρξε μία δικηγορική παράσταση, θα τολμούσα να την χαρακτηρίσω προκλητική, ακόμη και σε επίπεδο προσωπικών αντιδικιών, πράγμα που δεν συνάδει με την ιδιότητα του σοβαρού δικηγόρου.

Κατηγορηθήκαμε ότι δεν επενδύουμε την δέουσα σοβαρότητα και αυτό μας το είπε μία συνάδελφος κυρία, η οποία περιφέρεται ανά την Ελλάδα και την Αμερική εκπροσωπώντας την εταιρεία και η οποία πιστεύοντας ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση αποικιοκρατίας, προσπάθησε να μας επαναφέρει στην τάξη με προσωπικές αιχμές και αντιδικίες και χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν καν σε δικηγόρο. Νομίζω όμως ότι ακριβώς η συμπεριφορά της συναδέλφου, δυστυχώς, εκφράζει και την συμπεριφορά της εταιρείας για το πώς βλέπει την περιοχή και πώς τους κατοίκους της περιοχής αυτής.

Ακούστηκε το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να μιλάμε τώρα για προστασία του περιβάλλοντος, αλλά οποιοσδήποτε πολίτης έχει δικαίωμα αργότερα εφόσον δει ότι καταστρέφεται το περιβάλλον, να παρέμβει. Ως επιχείρημα είναι τουλάχιστον ανυπόστατο νομικά και γελοίο από άποψη νομικής, γιατί καταλαβαίνετε ότι αν αρχίσει μία επένδυση, όπως είναι η επένδυση εξόρυξης χρυσού, με όλες τις επιπτώσεις, μέχρι να κατανοήσουμε και αντιληφθούμε ότι υπάρχει επίπτωση στο περιβάλλον, ήδη θα μετράμε και απώλειες ζωών".

Ο κ. Γιαννακίδης μετά το τέλος της δίκης ευχαρίστησε τους πολίτες που βρέθηκαν στο πλευρό του: "Στο πρόσωπο του νομάρχη Ροδόπης δικάζεται ολόκληρη η τοπική κοινωνία. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αθρόα και εθελούσια συμμετοχή των πολιτών του νομού Ροδόπης. Είναι συγκλονιστικό. Η κοινωνία έχει συναποφασίσει και έχει προσδιορίσει τον δικό της στρατηγικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό. Και έχω πει πολλές φορές, έχουμε παύσει να είμαστε αδιαφοροποίητη μάζα, έχουμε άποψη για την ζωή μας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα βρίσκονται όλοι εδώ και οι δεξιοί και οι αριστεροί και οι επώνυμοι και οι ανώνυμοι, ολόκληρος ο λαός. Και κύριο πρωταγωνιστή βλέπω τη νεολαία. Βλέπω τα παιδιά της Ροδόπης μας που αυτό προσδιορίζουν το μέλλον μας. Παρίσταται και είναι πολύ σημαντικό και η Εκκλησία μας. Ο νομάρχης εγγυάται ότι όλο αυτό το κίνημα θα προχωρήσει ανοδικά και στην συνέχεια που θα επακολουθήσει θα είναι μπροστάρης σε αυτές τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Όλοι μαζί λοιπόν, με ενιαία συμπόρευση και έκφραση, λέμε τελεσίδικα ένα «όχι» στις επενδύσεις του χρυσού".

Ο Νίκος Ζαμπουνίδης, νομάρχης Έβρου τόνισε σχετικά για τον κοινό αγώνα Ροδόπης και Έβρου κατά των χρυσωρυχείων: "Ο αγώνας είναι κοινός, ο θάνατος δεν έχει σύνορα μεταξύ Έβρου και Ροδόπης. Είναι έτσι κι αλλιώς, στα όρια των δύο νομών. Ο αγώνας συνεχίζεται, δεν το συζητάμε, δεν το διαπραγματευόμαστε εμείς, αλλά ούτε κι αυτή η κοινωνία που δεν εξαγοράζει με οποιαδήποτε θέση εργασίας, ή όποια άλλα ψευτοδιλήμματα μπαίνουν, τη ζωή της.

Αυτό που είδατε έξω από το δικαστήριο και αυτό που είδατε πριν από αρκετούς μήνες στην Αλεξανδρούπολη θα συνεχιστεί και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι μια επένδυση, την οποία δεν θέλει κανείς, ούτε ένας πολίτης, όλοι οι φορείς είναι απέναντι, από την εκκλησία μέχρι τον τελευταίο πολιτιστικό σύλλογοι, οι παραγωγικές τάξεις... δεν μπορεί να γίνει μια επένδυση σε μια περιοχή που δεν θέλει κανείς. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι αυτοί που επιδιώκουν να στήσουν αυτή την καταστροφική επένδυση για την περιοχή, ότι αυτή την κοινωνία θα την έχουν συνέχεια μπροστά τους, όποια πρόσωπα και αν αλλάξουν, δήμαρχοι, νομάρχες κ.ά. Μια απόφαση έχουμε πάρει όλοι, ότι θα προχωρήσουμε και θα αντισταθούμε με οποιονδήποτε τρόπο στην καταστροφική αυτή επένδυση".

Ο Σωκράτης Γρηγορόπουλος, επίτιμος πρόεδρος οικολογικής ομάδας Ροδόπης είπε σχετικά μιλώντας στο "Χ": "Η οικολογική ομάδα Ροδόπης πρωτοστατώντας στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και σε συνεργασία με άλλες οικολογικές οργανώσεις στην Α.Μ.-Θ., αλλά και μέσα από το πανελλήνιο δίκτυο οικολογικών οργανώσεων, είναι κάθετα αντίθετη σε όλες αυτές τις ενέργειες, φανερές και μη φανερές των εταιρειών που θέλουν κάποια στιγμή να εξορύξουν το χρυσό από τη θρακική γη για προσωπικό τους όφελος.

Ήρθαμε εδώ για να συμπαρασταθούμε κι εμείς στη διανομαρχιακή επιτροπή ενάντια στην εξόρυξη χρυσού για την δίκη του νομάρχη εκ μέρους της εταιρείας χρυσού και θέλουμε να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι το πρόβλημα τελικά είναι καθαρά πολιτικό. Η Βουλή σαν ανώτατο όργανο της ελληνικής Δημοκρατίας μπορεί να ανακαλέσει τις όποιες άδειες, μπορεί να τροποποιήσει το μεταλλευτικό κώδικα, να αποφασίσει σαν κυρίαρχο όργανο τι πρέπει να γίνει. Αυτό ας το καταλάβουν οι πολιτικοί μας και ας αναλάβουν ευθύνες ή και τις πρωτοβουλίες τους για να λυθεί το ζήτημα γιατί δεν μπορεί να βγαίνει συνέχεια ο κόσμος έξω, να διαμαρτύρεται και να μην το λαμβάνει κανείς υπόψη του ότι οι πολίτες της Ροδόπης και του Έβρου είναι κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική".

Ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος, πρόεδρος σωματείου εθελοντών αιμοδοτών Ν. Ροδόπης εξήγησε τους λόγους που το σωματείο συμπαρίσταται στο νομάρχη: "Είμαστε εδώ παρόντες για να δηλώσουμε ότι εμείς και ο αντιπρόεδρος μας ο Γιώργος Κεπελής, είμαστε εδώ εκ μέρους του σωματείου μας για να δηλώσουμε ότι φροντίζουμε για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και για τη σωτηρία τους. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ απ' ότι βλέπουμε από τους αρμοδίους που λένε όλοι και δεν μπορεί όλοι να έχουν λάθος, ότι θα είναι μια καταστροφή για την υγεία των συνανθρώπων μας. Επομένως, εμείς δεν μπορούμε επ' ουδενί λόγω να συναινέσουμε σ' αυτό και συμπαραστεκόμαστε στην πρωτοβουλία του νομάρχη μας και όλων των παραγόντων που αντιδρούν στην εγκατάσταση της εταιρείας χρυσού στην περιοχή, η οποία θα βλάψει την υγεία των συνανθρώπων μας".

Ο Παντελής Μαγαλιός, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ν. Ροδόπης επισήμανε σχετικά με τις θέσεις εργασίας που υπόσχονται οι εταιρείες χρυσού: "Συμπαραστεκόμαστε σαν Εργατικό Κέντρο στο νομάρχη που σήμερα, άδικα πηγαίνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Εμείς έχουμε το εξής πρόβλημα με τις εταιρείες αυτές: Οι προηγούμενες εταιρείες, αυτές που έβγαλαν τα δείγματα έφεραν εργαζόμενους από την Αυστραλία τους οποίους ουδέποτε ασφάλισαν στο ΙΚΑ, ουδέποτε εντάχθηκαν στις συμβάσεις εργασίας του ελληνικού κράτους και των εργαζομένων και αυτοί, τους έβγαζαν κάθε έξι μήνες στη Γιουγκοσλαβία, έπαιρναν βίζα και επανερχόντουσαν.

Έχουν φύγει εκείνες οι εταιρείες και ήρθαν οι θυγατρικές τους τώρα, ενώ άφησαν απλήρωτους Έλληνες εργαζόμενους τους οποίους είχαν πάρει στη δουλειά τους. Ας μη μιλούμε λοιπόν για εργαζομένους και για θέσεις εργασίας γιατί τα δείγματα που μας έχουν δείξει ως τώρα δεν είναι δείγματα που εναρμονίζονται με το ελληνικό δίκαιο περί εργασίας".

Ο Χάρης Κυριάκου, πρόεδρος συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης τόνισε σχετικά με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο συλλαλητήριο: "Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου μας συμμετέχουμε σήμερα με τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στη Ροδόπη όσον αφορά το θέμα της δίκης του νομάρχη.

Η απόφαση μας ήταν ομόφωνη γιατί έχουμε την εκτίμηση ότι η συμμετοχή όλων των φορέων του νομού μας στο συλλαλητήριο θα βοηθήσει στην ομαλή εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και στην απομάκρυνση των χρυσωρυχείων και όλων των πηγών που θα δημιουργήσουν προβλήματα στο περιβάλλον, από την περιοχή μας. Από 'κει και πέρα, υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων σήμερα".

Ο Τόλης Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα Χαλκιδικής, μεταλλευτικού παρατηρητηρίου Χαλκιδικής και συλλόγου οικολογικής πρωτοβουλίας Χαλκιδικής βρέθηκε σήμερα στα δικαστήρια να παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τη δίκη: "Διατρανώνω την πεποίθηση για την οποία έχω παλέψει εδώ και 10 χρόνια, ότι η μεταλλουργία χρυσού είναι καταστροφή για μια περιοχή. Αυτό το αποδείξαμε ήδη στη Χαλκιδική, έχουμε διώξει και έχουμε πτωχύνει αυτές τις εταιρείες.

Επίσης, έρχομαι εδώ γιατί νιώθω συγκίνηση επειδή σε αντίθεση με το δικό μας νομάρχη στη Χαλκιδική, ο οποίος έχει ταχθεί με το μέρος των εταιρειών, εδώ υπάρχουν δύο αιρετοί άρχοντες, οι νομάρχες Ροδόπης κι Έβρου που πράγματι αξιώνουν και τιμούν το αξίωμα τους κι έρχομαι να νιώσω κι εγώ λίγο περήφανος μαζί τους. Αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει, δεν χωράει εφησυχασμός, αυτά που περιμένουν είναι πολύ μεγάλα και τα συμφέροντα τεράστια.

Δυστυχώς, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και για τη θέση της νέας κυβέρνησης γιατί τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι τάσσονται υπέρ των μεταλλουργείων χρυσού. Τα πρώτα σημάδια είναι αυτά που εξέφρασε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Σαλαγκούδης που δήλωσε απερίφραστα στη Χαλκιδική ότι είναι υπέρ της μεταλλουργίας χρυσού την οποία θεωρεί μεγάλη εθνική επένδυση. Αυτή η άποψη είναι τραγική και πρέπει να την καταρρίψουμε".

Η Νίνα Τσαχίδου, εκπρόσωπος Τύπου 1ου ΤΕΕ τόνισε: "Ήρθαμε να υποστηρίξουμε σαν σχολείο το νομάρχη μας γιατί η εταιρεία του χρυσού θα μας κάνει κακό για το μέλλον μας, αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας. Η εταιρεία αγωνίζεται χρόνια να φτιάξει ένα εργοστάσιο και θα μολύνει τον τόπο μας, κάτι που δεν θέλουμε".

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε πλατιά κινητοποίηση και υπήρξαν δωρεάν λεωφορεία, δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ είχε προγραμματιστεί να περάσει λεωφορείο για τους κατοίκους των Σαπών από την έδρα του δήμου, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Η απόφαση θα εκδοθεί μετά δύο περίπου μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: