Σάββατο, Μαρτίου 10, 2007

Βιογραφικό Σημείωμα (Ιούνιος 2009)

Ο Γιώργος Σ. Πεταλωτής γεννήθηκε το 1964 στην Κομοτηνή. Είναι παντρεμένος με την Κλεοπάτρα Α. Στογιαννίδου και έχουν κόρη την 11χρονη Αλεξάνδρα.

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, άσκησε επιτυχημένα επί σειρά ετών τη μαχόμενη δικηγορία. Παρακολούθησε προγράμματα Νομικής Ορολογίας, Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης Γερμανίας. Παρακολούθησε το μεταπτυχιακό τμήμα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών.

Από το Σεπτέμβριο του 2007 είναι εκλεγμένος ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ με το ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής του δράσης:

• συμμετέχει ως μέλος στη Διαρκή Επιτροπή Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής

• είναι υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Δημοσίας Τάξης του ΠΑΣΟΚ

• έχει εκλεγεί ως εισηγητής στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Επικρατείας, του ΠΑΣΟΚ, βασική αρμοδιότητα του οποίου είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

• έχει εκλεγεί ως αναπληρωτής εισηγητής στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ

• είναι μέλος στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Εθνικής Άμυνας

• είναι μέλος στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Αγροτικής Ανάπτυξης

• είναι μέλος στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Δικαιοσύνης

• είναι μέλος του Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ.

• είναι μέλος του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ.

• είναι μέλος της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Κομοτηνής.

Υπήρξε εκλεγμένο μέλος από το 2004 ως το 2007 της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Εκλέχτηκε για τρεις συνεχόμενες θητείες ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ με συνδυασμούς υποστηριζόμενους από το ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε Γραμματέας και κατόπιν Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου τις περιόδους 1998-2002 και 2002-2006 αντίστοιχα. Κατά την τελευταία του θητεία ως Νομαρχιακός Σύμβουλος (2007) διετέλεσε Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ροδόπης, με αντικείμενο τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Από το 1993 έως το 2002 (επί τρεις τριετίες) εκλέγεται πρώτο σε ψήφους μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης. Το 2002 και το 2005 εκλέγεται και διατελεί (επί δύο θητείες) ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, θέση από την οποία παραιτείται το καλοκαίρι του 2007 ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Το διάστημα 2002-2005 εκλέγεται από την ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μέλος της Συντονιστικής της Επιτροπής.

Διετέλεσε Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Ιδρύματος Μοσχίδη – Κυριακίδη στην Κομοτηνή καθώς και του Συλλόγου Σοφιδιωτών Θράκης και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Υπήρξε ο πρώτος στην Ελλάδα ανταποκριτής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), με δράση σε θέματα χειρισμού ασύλου, συνεργαζόμενος με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.