Δευτέρα, Ιουλίου 09, 2007

Αρχή της εβδομάδας και όλα αισιόδοξα

Αρχή της εβδομάδας και όλα αισιόδοξα...

.

Πρώτον: ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Στην επόμενη τετραετία - πού πήγε άραγε η τρέχουσα - επιλύεται το ασφαλιστικό (παρέλειψε βεβαίως να μας πει για την αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, αύξηση εισφορών), ολοκληρώνεται η εκπαιδευτική και διοικητική μεταρρύθμιση (ας αρχίσει πρώτα), συνεχίζεται η διαφάνεια (βλέπε ομόλογα), "διεκδικούμε (από ποιον άραγε) καινούργιο όραμα για τον αγρότη", βελτιώνεται η Υγεία (βλέπε Νοσοκομείο Κομοτηνής...). Και κυρίως μετά τις εκλογές και το επίδομα των τρίτεκνων…

Δεύτερον και πραγματικά αισιόδοξο: Συγχαρητήρια για τη μεγάλη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ στην Πάρνηθα και τη σωτηρία του περιβάλλοντος, ενάντια στην κρατική ανυπαρξία και υποκρισία. Και όλα αυτά αυθόρμητα από τους πολίτες, αφού ξεκίνησαν με ένα SMS.

Mήπως κι εμείς εδώ, τοπικά, με ένα SMS να διεκδικήσουμε μια πράσινη ανθρώπινη ζωή!

Διαβάστε τη συνέχεια...

Τρίτη, Ιουλίου 03, 2007

Συνέντευξη στον Παρατηρητή

Συνέντευξη του Γιώργου Πεταλωτή στον «Παρατηρητή»

2.7.2007

«Το κοινωνικό κράτος που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ δεν είναι λόγια αλλά έργα»

•Προβλέψεις για εκλογές το φθινόπωρο - Βάσιμη η προσδοκία του να είναι υποψήφιος βουλευτής

Με τη μελλοντική, κατά πάσα πιθανότητα, ιδιότητα του υποψηφίου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ για το νομό Ροδόπης και την τωρινή του ως νομαρχιακού συμβούλου, ο Γιώργος Πεταλωτής μιλά στον ΠτΘ για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και καταθέτει την προσωπική του οπτική για τα τεκταινόμενα στον πολιτικό στίβο της παροχολογίας και εκλογολογίας των τελευταίων μηνών. Προβλέποντας με το πολιτικό του αισθητήριο εκλογές μέσα στο φθινόπωρο ο κ. Πεταλωτής μιλά για την ανασφάλεια στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, επιμερίζει τις ευθύνες και για τα δύο μεγάλα κόμματα αναφορικά με την εμπιστοσύνη που πρέπει να εμπνεύσουν από εδώ και στο εξής στο λαό και σχετικά με το κλίμα γενικότερου ευτελισμού του πολιτικού βίου σήμερα, μια και η φτώχια, η τρίτη ηλικία, η αγροτιά, τα ναρκωτικά αναφέρονται ως κοινωνικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης φροντίδας. Σχολιάζοντας το τοπικό πολιτικό σκηνικό ο κ. Πεταλωτής εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές και δίνει το στίγμα του γενικά τοποθετημένο σε ένα διεκδικητικό προεκλογικό πλαίσιο. Ας τον παρακολουθήσουμε…

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή εδώ και ένα χρόνο περίπου ζούμε στην Ελλάδα σε καθεστώς εκλογολογίας, η οποία γενικότερα δεν ευνοεί το πολιτικό κλίμα. Πώς εισπράττετε εσείς την όλη κατάσταση;

Γ.Π.: Δυστυχώς, είναι γενικότερο το φαινόμενο και όχι μόνο της τελευταίας βουλευτικής περιόδου, μια και από τα τέσσερα χρόνια διάρκειας της βουλής, όπως ορίζει το Σύνταγμα, τα δύο χρόνια είναι προεκλογική περίοδος. Αυτό το βιώνουμε και βιώνουμε και τις συνέπειες. Το παραγόμενο έργο μιας κυβέρνησης είναι σαφές ότι δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια και τα υπόλοιπα αναλώνονται με το βλέμμα στις εκλογές. Εκεί βέβαια είναι ευθύνη της κάθε κυβέρνησης, η οποία έχει από το Σύνταγμα την υποχρέωση να εξαντλεί την τετραετία και μόνο κατ’ εξαίρεση να προκηρύσσονται εκλογές, για συγκεκριμένους και ιδιαίτερους λόγους. Στην Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση να προκηρύσσονται εκλογές στη συνταγματική προθεσμία και η κάθε κυβέρνηση, ανάλογα με την περίοδο που τη συμφέρει, τις προκηρύσσει. Αυτό όμως που έχουμε να παρατηρήσουμε στη συγκεκριμένη τετραετία εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, είναι μία κυβέρνηση ισχυρότατη - εφόσον κέρδισε τις εκλογές υπολειπομένου του δεύτερου κόμματος του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον κατά πέντε μονάδες - να αισθάνεται μία τεράστια ανασφάλεια. Αυτό δείχνει η όλη αυτή παρατεταμένη περίοδος και προτού καν συμπληρώσει τα τρία χρόνια εξουσίας της η ίδια η κυβέρνηση διακινεί σενάρια εκλογών με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα σε μία κατάσταση σύγχυσης. Κάποιοι υπουργοί εδώ και πολλούς μήνες μιλούν για εκλογές στο τέλος της τετραετίας και υπάρχει καταγεγραμμένη και η σιβυλλική ρήση του ίδιου του Πρωθυπουργού - ο οποίος έχει την ευθύνη όλης αυτής της προεκλογικής ακαταστασίας - ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, χωρίς βέβαια να προσδιορίζει αυτήν την ώρα. Το Σύνταγμα προβλέπει ρητά εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Νομίζω ότι αυτό είναι ευτελισμός του πολιτικού βίου. Την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, ανάλογα με το τι συμφέρει, παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Εκείνο όμως που είναι λυπηρό είναι ότι οι πολιτικοί και πολιτειακοί θεσμοί πλήττονται μ’ όλη αυτή την έλλειψη σοβαρότητας. Δεν λειτουργεί η αγορά, οι εργασιακές σχέσεις και ο πολίτης αισθάνεται όμηρος μιας προεκλογικής κατάστασης, που σίγουρα δεν βοηθά τον τόπο. Κατά την άποψή μου οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο.

ΠτΘ: Το φαινόμενο παροχολογίας είναι εντονότατο τελευταίως. Τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν να ξεπεράσουν το ένα το άλλο στο θέμα αυτό. Ανταγωνίζονται, για παράδειγμα, στο ποιος θα δώσει μεγαλύτερη εθνική σύνταξη. Πιστεύετε ότι ο λαός ενδίδει σε όλα αυτά;

Γ.Π.: Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται και είναι ευθύνη της κυβέρνησης και πάλι, διότι αυτή κυβερνά και δίνει το στίγμα και τον τόνο. Από εκεί και πέρα όμως και το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα στο οποίο ανήκω και με το οποίο μάλλον θα πολιτευθώ, έχει ευθύνη. Δεν μπορούμε να παίζουμε - γιατί αυτό κάνουμε στην κυριολεξία - με τα νεύρα και την αξιοπρέπεια ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Μόλις χθες στην τηλεόραση, στα κεντρικά δελτία των καναλιών, έγινε λόγος για τους φτωχούς, οι οποίοι είναι πάνω από δύο εκατομμύρια στην Ελλάδα. Σαν να είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο το να υπάρχουν φτωχοί στην Ελλάδα! Αυτοί οι φτωχοί βομβαρδίζονται με τις προεκλογικές υποσχέσεις, που ακόμη και να υλοποιηθούν, δεν αλλάζει η ζωή τους. Είναι ένας ευτελισμός, ένας εμπαιγμός και κυρίως το εστιάζω στο γεγονός ότι θίγουν αυτούς τους ανθρώπους, που είναι κυρίως αγρότες με χαμηλά εισοδήματα, εργάτες και χαμηλοσυνταξιούχοι. Θίγεται καίρια η αξιοπρέπειά τους. Θεωρώ ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι αυτοί που συντηρούν και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Επίσης, θεωρώ κατάντια σήμερα να μιλάμε για επίδομα φτώχειας. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι μας γι’ αυτό. Όπως λένε, έχουν τις προϋποθέσεις ένα εκατομμύριο Έλληνες περίπου για να το λάβουν. Υπάρχει δυνατότητα σε έναν Έλληνα πολίτη, όχι να ζήσει αξιοπρεπώς, αλλά να επιβιώσει με το επίδομα φτώχειας; Θεωρώ ότι πρέπει να προβληματιστούμε, να αφυπνιστούμε, να σταματήσουμε να θεωρούμε αυτονόητο ότι υπάρχουν τόσο χαμηλά εισοδήματα. Είναι ευθύνη όλων μας, ανεξάρτητα από τον πολιτικό ή τον επαγγελματικό χώρο όπου ανήκουμε, να αντισταθούμε σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.

ΠτΘ: Είπατε προηγουμένως ότι μάλλον θα είστε υποψήφιος. Χθες βράδυ, (απόγευμα Τετάρτης), συνεδρίασε κατά πληροφορίες η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει κάποιο νεότερο;

Γ.Π.: Χθες βράδυ συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για να εξετάσει τις υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί. Θα κάνει τη σχετική εισήγηση, η οποία θα διαβιβασθεί στην Περιφερειακή Επιτροπή και στην Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών.

ΠτΘ: Είναι όμως σίγουρη η υποψηφιότητά σας;

Γ.Π.: Τυπικά υποψηφιότητες δεν υπάρχουν κα σιγουριά για κανέναν. Από εκεί και πέρα, ήδη έχω υποβάλλει αίτηση υποψηφιότητας στην Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών και έχω τη βάσιμη προσδοκία ότι θα είμαι υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Ροδόπης.

ΠτΘ: Τελικά, κ. Πεταλωτή, θα είναι πέντε οι υποψήφιοι; Ακούγεται ότι, τόσο από πλευράς ΠΑΣΟΚ, όσο και από πλευράς Ν.Δ. υπάρχει σκεπτικισμός να είναι τέσσερις…

Γ.Π.: Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που διακινούνται μεταξύ μας. Γίνονται διεργασίες στα κόμματα και είναι γνωστό ότι το ψηφοδέλτιο εδώ στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερο, που σημαίνει ότι και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υποπτεύομαι ότι από τα τελευταία ψηφοδέλτια που θα ανακοινώσουν θα είναι της Ροδόπης και σίγουρα θα γίνουν πολλές διεργασίες μέχρι την τελική ανακοίνωση.

ΠτΘ: Κάποιοι λένε ότι πιθανή κάθοδος του κ. Χατζηοσμάν θα σήμαινε ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι βουλευτές οδηγούνται σαν πρόβατα για σφαγή…

Γ.Π.: Δεν το συμμερίζομαι αυτό. Ο κ. Χατζηοσμάν είναι ένας πολιτικός στα πλαίσια της νομαρχιακής του δραστηριότητας, ο οποίος είναι η αλήθεια ότι συγκεντρώνει έναν μεγάλο αριθμό ψήφων. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον εκλογικό νόμο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, που δίνει προβάδισμα στο τοπικά πρώτο κόμμα, ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα θα πάρει την πλειοψηφία πανελλαδικά. Εάν ο κ. Χατζηοσμάν βγει βουλευτής και αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα στο νομό, θα έχει δύο βουλευτές στη βουλή. Συνεπώς, κανείς δεν πάει ως πρόβατο επί σφαγή και άρα η υποψηφιότητα Χατζηοσμάν, όπως και οι υπόλοιπες, είναι για όλους ένα μεγάλο ερωτηματικό.

ΠτΘ: Λίγο πολύ όλοι έχετε ξεκινήσει τον αγώνα σας…

Γ.Π.: Είναι αυτό που λέγαμε προηγουμένως για την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Δεν σταμάτησα ποτέ να αγωνίζομαι. Είμαι για τρίτη τετραετία νομαρχιακός σύμβουλος. Οι νομαρχιακές εκλογές είναι σχετικά πρόσφατες, που σημαίνει ότι την επαφή μου με τον κόσμο δεν την έχω χάσει ποτέ και βέβαια, όταν τα πράγματα είναι τόσο θολά για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, δεν υπάρχει η πολυτέλεια στους εν δυνάμει υποψηφίους βουλευτές να το αφήσουν για τελευταία στιγμή. Εγώ αυτό που έχω να κάνω - και το κάνω ανεξάρτητα από την υποψηφιότητά μου - είναι να επισκέπτομαι μαζικούς χώρους. Έχω επισκεφθεί όλα τα χωριά της Ροδόπης και θα τα επισκεφθώ ξανά και όχι για λόγους ψηφοθηρικούς, αλλά επειδή ακριβώς με τίμησαν οι πολίτες της Ροδόπης για τρίτη συνεχή νομαρχιακή θητεία, έχω την υποχρέωση να βρίσκομαι κοντά τους, να γνωρίζω τα προβλήματά τους και να μπορώ να τα προωθώ από τις θέσεις που έχω. Εννοείται ότι, αν είμαι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις γενικότητες και τα μεγάλα λόγια που ακούμε - και λέω και εγώ πολλές φορές - θα ήθελα να έχω συγκεκριμένη άποψη, έτσι ώστε να ταξινομήσω τα προβλήματα των πολιτών της Ροδόπης ειδικά και να μπορώ να προτείνω λύσεις σ’ ένα διεκδικητικό πλαίσιο.

ΠτΘ: Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα επισκεφθήκατε το ΚΑΠΗ και το Κέντρο «Ορφέας». Τι αποκομίσατε;

Γ.Π.: Και με το ΚΑΠΗ και με τον ΟΚΑΝΑ έχω συχνή επαφή. Πιστεύω ότι υπάρχουν κοινά σημεία και στην ύπαρξη των δύο φορέων, που συνδέεται με την ύπαρξη ή ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους, ενός κράτους που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ και στις δικές μου προτεραιότητες είναι η διεκδίκησή του. Το αν είμαστε πολιτισμένοι ως χώρα, το αν το κράτος μας είναι τρικοσμικό και όχι ευρωπαϊκό δεν είναι θέμα λόγων, αλλά έργων. Θα πρέπει στις προτεραιότητές μας να είναι η ύπαρξη του κοινωνικού κράτους. Κοινωνικό κράτος δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά έργα. Αν προστατεύσουμε την Τρίτη Ηλικία και τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία 1980-90, αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα του πώς θέλουμε και το πώς αντιμετωπίζουμε την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων. Έστω και εν μέρει, πέρα από τα άλλα προβλήματα της ακρίβειας, της φτώχειας, των χαμηλών συντάξεων, θα πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει μία πολιτεία, η οποία σέβεται τον άνθρωπο, διαθέτοντας λόγου χάριν, μ' έναν χώρο συνάντησης ηλικιωμένων - που και αυτό έχει την αξία του – αλλά είναι ακόμη χώρος στον οποίο υπάρχει γιατρός, φυσιοθεραπευτής, εργασιοθεραπευτής και μέσα σε αυτό το χώρο ο άνθρωπος της Τρίτης Ηλικίας αισθάνεται χρήσιμος. Και αυτά τα προγράμματα πρέπει να τα διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Επισκέφθηκα ακόμη και εργαζόμενους μέσα στο χώρο του ΚΑΠΗ που εργάζονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ένα σημαντικό πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς και αυτό αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω υποχρηματοδότησης, αλλά επισκέφθηκα και το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «Ορφέας» Νομού Ροδόπης, που συνεργάζεται με τον ΟΚΑΝΑ, για να συμπαρασταθώ και τυπικά, παρόλο που βρίσκομαι πολύ κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους από τη σύσταση του Κέντρου. Εφτά μήνες, όχι το συγκεκριμένο κέντρο, αλλά σε άλλα της χώρας μας, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, γιατί ο ίδιος ο ΟΚΑΝΑ κινδυνεύει να διαλυθεί και επιτέλους πρέπει να καταγγείλουμε όλοι μας και να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την εγκληματική απάθεια και αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας. Μόλις σήμερα ο κ. Αβραμόπουλος θυμήθηκε, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, να καταθέσει το εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών. Αυτό είναι απαράδεκτο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, το 50% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι για ναρκωτικά, οι αιφνίδιοι θάνατοι φέρνουν τη χώρα μας στη χειρότερη θέση στην ΕΕ, και είναι μεγάλα τα ποσοστά παιδιών 15 χρονών που έχουν κάνει χρήση όχι μόνο χασίς, αλλά και ηρωίνης και κοκαΐνης. Να σας πω επίσης ότι αναφέρεται συχνά και η ηλικία των 12 χρόνων στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Όταν λοιπόν βλέπουμε τα ίδια τα παιδιά μας να πεθαίνουν, είναι απαράδεκτο να μην έχουμε πολιτική για τα ναρκωτικά, την οποία το κόμμα της Ν.Δ. ευαγγελίστηκε και προγραμμάτισε, υποτίθεται, αναλυτικά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Παρόλα αυτά, η αδιαφορία είναι εμφανέστατη και πρέπει να την καταγγείλουμε όλοι πλέον.

ΠτΘ: Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στον τύπο, το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα περιορίσει τη λειτουργία των Κέντρων μεταφέροντας κάποιες από τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, γεγονός που σημαίνει ουσιαστικά την ακύρωσή τους…

Γ.Π.: Δυστυχώς έτσι είναι. Τα κέντρα τοπικά λειτουργούν με ειδικούς, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό δείχνουν έναν υπερβολικό ζήλο και υπάρχει και έντονος εθελοντισμός. Όταν οι λειτουργίες τους μεταφερθούν στο ΕΣΥ, το οποίο ούτως ή άλλως είναι προβληματικό και το αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην επαφή που έχουμε από τα νοσοκομεία νομίζω ότι ουσιαστικά δεν θα υπάρχει πρόληψη, θεραπεία και απεξάρτηση, έτσι όπως πρέπει να γίνεται. Θα σας αναφέρω ένα τελευταίο στοιχείο. Οι κατάλογοι αναμονής, λίστες ντροπής όπως ονομάζονται, στα προγράμματα αποκατάστασης αριθμούν σήμερα περίπου 3000 χρήστες. Δεν είναι δυνατόν σήμερα κάποιος τοξικομανής να περιμένει σε μία λίστα 3000 για το υποκατάστατό του. Αναγκαστικά θα στραφεί στη μαύρη αγορά με κίνδυνο να πάθει μεταδοτικές λοιμώξεις, όπως ηπατίτιδα ή AIDS ή και να πεθάνει.

ΠτΘ: Επισκέπτεστε τα χωριά. Τι προσλαμβάνετε από τον κόσμο…

Γ.Π.: Υπάρχει απογοήτευση στον κόσμο, γιατί πλέον το αγροτικό εισόδημα έχει εξανεμισθεί. Πάντοτε, κατά την άποψή μου, ο αγρότης ήταν αδικημένος, ακόμη και στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όταν έβγαλε στην οικονομική κοινωνική και πολιτική επιφάνεια τον Έλληνα αγρότη, που ήταν εξαφανισμένος μέσα στο χωράφι του. Ακόμη και τότε ο αγρότης που βγήκε προς τα έξω, που απέκτησε πρόσωπο στην ελληνική κοινωνία, ήταν αδικημένος. Πολύ περισσότερο τώρα με την οικονομική ανέχεια, όπου κανένας δεν μπορεί να του εγγυηθεί το εισόδημά του και μάλιστα εγγύηση εισοδήματος στα πλαίσια των ψεύτικων πλέον και χωρίς μέλλον επιδοτήσεων. Ο Έλληνας αγρότης διεκδικεί το δικαίωμά του να μπορεί να επιβιώσει οικονομικά στο επάγγελμα που κάνει. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα πρέπει να εγγυηθούν την παραμονή του στο αγροτικό επάγγελμα. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί ακολουθούμε κατ’ αρχήν την ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία είναι πολιτική αφανισμού των μικρών και των μέσων αγροτών. Από εκεί και πέρα όμως, είναι χρέος της ελληνικής πολιτείας να βρει τρόπους να κρατήσει τον αγρότη στο χωριό του, κοντά στο χωράφι του, στη γη του. Είναι υποχρέωση αυτή της πολιτείας και τρόποι υπάρχουν ευρηματικοί, τρόποι που θα πρέπει να δοθούν στον κόσμο για να μπορέσει ο αγρότης να έχει μία προοπτική επιβίωσης. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του Έλληνα αγρότη, συν όλα τα άλλα της ακρίβειας, της κοινωνικής απαξίωσης, του κοινωνικού μαρασμού που υπάρχει στα χωριά, γιατί, όταν υπάρχει φτώχεια, ο πολίτης μαζεύεται και αισθάνεται σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Ο Έλληνας αγρότης αισθάνεται σήμερα σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Και αυτό είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη.

ΠτΘ: Εδώ και καιρό η χώρα δονείται από το σκάνδαλο των ομολόγων. Παρόλη την προσπάθεια συμψηφισμού, η διαφθορά στη χώρα μας αντί να μειώνεται αυξάνει. Στο όλο θέμα εμπλέκεται και η δικαιοσύνη, η οποία κατηγορείται ότι καλύπτει την υπόθεση. Ποια είναι η άποψή σας;

Γ.Π.: Μέσα από όλα αυτά η δικαιοσύνη πλήττεται και αυτό είναι δυστύχημα. Το σκάνδαλο των ομολόγων, του οποίου οι συνέπειες αφορούν και το κράτος και τα ταμεία κυρίως, που είναι εισφορές των ασφαλισμένων των συνταξιούχων, αυτών που παίρνουν διακόσια ή τριακόσια ευρώ, ήταν το έναυσμα ή μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υποκρισίας της κυβέρνησης της Ν.Δ. Υποκρισία ως προς το ότι όλοι οι άλλοι, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, δεν είχαν τις ηθικές αντιστάσεις και την ηθική υπόσταση και ήταν η Ν.Δ. που θα ερχόταν με το σεμνά και ταπεινά για να δώσει μία άλλη ηθική διάσταση στην πολιτική ζωή της Ελλάδος. Και για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι λίγο πολύ πιστέψαμε ότι ίσως η Ν.Δ. ως κυβέρνηση, διαδεχόμενη μία κυβέρνηση είκοσι χρόνων κορεσμένη, θα έχει περισσότερες ηθικές αντιστάσεις. Αποδείχθηκε ότι η Ν.Δ. σε αυτόν τον τομέα, στον οποίο επένδυσε προεκλογικά, ήταν πολύ πιο γρήγορη στο να αλώσει τον τομέα της ηθικής υπόστασης του κράτους. Το έκανε μέσα σε τρία χρόνια πολύ πιο εύκολα από ό,τι το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση μέσα σε είκοσι χρόνια. Πιστεύω ότι έπεσε το προσωπείο της ηθικής ακεραιότητας και του ηθικού πλεονεκτήματος απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, το σκάνδαλο των ομολόγων συνεχίζεται και το αισθανόμαστε όλοι και στην τσέπη μας. Ειπώθηκε ότι θα δοθούν τα χρήματα πίσω, ήταν όμως υποσχέσεις όμως χωρίς ουσία. Χθες δημόσιος υπάλληλος μου είπε ότι του έκαναν κράτηση 15 ευρώ από το μισθό του, ακριβώς για να καλυφθούν τα ελλείμματα από τα ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα πληρώσουν τα ηθικά ατοπήματα και τα νομικά αμαρτήματα των εκλεκτών προέδρων της Ν.Δ.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή, ως νομικός, πιστεύετε ότι το θέμα της διαφθοράς είναι φαινόμενο χρόνων. Είναι αντιμετωπίσιμο;

Γ.Π.: Είναι ένα μεγάλο ζήτημα και νομίζω ότι θα είναι το ζητούμενο για όποια κυβέρνηση και όποιες κυβερνήσεις προκύψουν από εδώ και πέρα. Όποιος πει «θα φύγει η κακιά Ν.Δ. και θα έρθει το καλό ΠΑΣΟΚ» νομίζω ότι εμπαίζει τον κόσμο, όπως τον ενέπαιξε και η Ν.Δ. όταν έλεγε ότι «θα φύγουν οι κλέφτες και θα έρθουμε εμείς οι σωστοί». Πρέπει να υπάρξουν θεσμοί διαφάνειας και να ενισχυθούν οι υπάρχοντες θεσμοί. Διάβαζα στον τύπο ότι οι εργαζόμενοι στο Συνήγορο του Πολίτη διαμαρτύρονται γιατί δεν πληρώνονται. Ο Συνήγορος του Πολίτη θα μπορούσε να είναι μια ανεξάρτητη αρχή που θα κάνει σωστή δουλειά. Και μέχρι ένα σημείο πραγματικά την κάνει. Ελέγχει ως ανεξάρτητη αρχή τη διοίκηση, τονίζει και στιγματίζει τα κακά της, χωρίς να έχει και δικαστική εξουσία, δημοσιοποιεί εκθέσεις σε θέματα που χωλαίνει. Το ΠΑΣΟΚ θέσπισε την αρχή. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθεί να απαξιώσει αυτές τις ανεξάρτητες αρχές, τις οποίες δεν θα χαρακτηρίζαμε πλέον ανεξάρτητες, γιατί διορίζονται ημέτεροι, διορίζονται άνθρωποι από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ένας καλός τρόπος για να παταχθεί η διαφθορά είναι η ύπαρξη και ισχυροποίηση ανεξάρτητων αρχών που θα λειτουργούν με διαφάνεια και θα ελέγχουν τη δημόσια διοίκηση. Νομίζω ότι τότε θα μπορούμε να κάνουμε κάποια βήματα. Από εκεί και πέρα η ύπαρξη ανεξάρτητης δικαιοσύνης είναι σημαντικός παράγοντας. Έχουμε αρχίσει δηλαδή να μιλάμε για τα αυτονόητα, γιατί η δικαιοσύνη σαφώς και είναι ανεξάρτητη βάσει του συντάγματος. Υπάρχει διάκριση λειτουργίας των εξουσιών. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη από τη δικαστική και νομοθετική εξουσία. Κάνει βουτιά η δικαιοσύνη, όταν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο Πρόεδροι των άλλων ανωτάτων δικαστηρίων είναι εκλεκτοί της κυβέρνησης. Αυτά πρέπει οι κυβερνήσεις να τα αφήσουν στην άκρη. Ο θεσμός της δικαιοσύνης πλήττεται ειδικά με τον σημερινό πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος καλύπτεται και προστατεύεται από την κυβέρνηση. Έχει ξεχειλίσει το ποτήρι και θα πρέπει πραγματικά να γίνουν γενναίες τομές για τα αυτονόητα, τα οποία πρέπει να υπάρχουν.

ΠτΘ: Αν και είναι νωρίς για να κρίνουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, πιστεύετε ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ;

Γ.Π.: Δημοσκοπήσεις γίνονται, οι οποίες όμως κατά την άποψή μου, δεν είναι εγγυημένες. Είναι τυχαίες και γίνονται σε ένα μικρό δείγμα ανθρώπων και από ιδιωτικές εταιρείες που σκοπό έχουν το κέρδος. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς υπάρχει εγγύηση και διαφάνεια με τον τρόπο που γίνεται μία δημοσκόπηση όταν παραγγέλλεται από ένα συγκεκριμένο κόμμα, από ένα κανάλι, από μία εφημερίδα και πληρώνεται από αυτούς. Άρα το τι θα βγει προς τα έξω πρέπει να είναι αρεστό. Η άποψή μου ως προς αυτό το θέμα είναι σύνθετη. Διαπιστώνω από την επαφή μου με τον κόσμο ότι υπάρχει μια έντονη δυσαρέσκεια και μια απαξίωση της κυβέρνησης από τον απλό κόσμο, γιατί έταξε άλλα η Ν.Δ. και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αποδείχτηκε αναξιόπιστη. Οι προεκλογικές παροχές που ανακοινώνονται δεν πείθουν τον κόσμο. Υπάρχει μια απαξίωση προς τη Ν.Δ, αλλά από εκεί και πέρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου - και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή τον κάνει - για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι είναι ικανό και πάλι να διαχειρισθεί τις τύχες του Έλληνα πολίτη, ο οποίος, ανεξάρτητα από την παράταξη όπου ανήκει, έχει από το ΠΑΣΟΚ μεγάλες αξιώσεις, γιατί δεν είναι ένα τυχαίο κόμμα, συντηρητικό, όπως η Ν.Δ. Είναι κόμμα φιλολαϊκό, σοσιαλιστικό, κατ’ όνομα τουλάχιστον, είναι κόμμα κεντροαριστερό, που έχει ως πυρήνα της πολιτικής του στόχευσης τον απλό και μεσαίο Έλληνα πολίτη. Πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ακόμη και με αυτές τις συμβολικές πορείες που κάνει, δημιουργεί μια προοπτική, μια προσδοκία και μία ελπίδα στον απλό Έλληνα πολίτη. Εφόσον τα καταφέρει να δημιουργήσει αυτήν την προοπτική, θα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή στη Γερμανία έχει εκλεγεί η Μέρκελ, στη Γαλλία ο Σαρκοζί. Δεν σας φοβίζει αυτή η επιστροφή στο συντηρητισμό;

Γ.Π.: Πιστεύω ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη έδιναν μια διαφορετική πνοή στο ευρωπαϊκό όραμα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, ανεξάρτητα από ποια οικονομικά συμφέροντα έπρεπε να υπηρετήσουν. Με την επάνοδο του συντηρητισμού στην Ευρώπη έχουμε πραγματικά μια διαφορετική κατάσταση. Αυτό όμως θα γίνεται. Θα έρχονται δηλαδή κυβερνήσεις συντηρητικές, θα φθάνει ο κόσμος και ο απλός Ευρωπαίος πολίτης στα όρια της εξαθλίωσης, θα αναζητά ελπίδες μέσα από τα σοσιαλιστικά κόμματα, τα οποία θα επανέρχονται στην εξουσία. Θεωρώ ότι, πέρα από αυτό το γαϊτανάκι και την εναλλαγή συντηρητικών και σοσιαλιστών, θα πρέπει να δούμε ξανά το εγκαταλελειμμένο ευρωπαϊκό σύνταγμα στη βάση του, να οικοδομήσουμε την κοινωνική ευρωπαϊκή υπόθεση. Μόνο όταν δώσουμε τέτοιους στόχους στους Ευρωπαίους πολίτες, μόνο τότε θα τους κάνουμε να είναι λιγότερο ευάλωτοι στον συντηρητισμό και να μπορούν να εμπιστευτούν τα προοδευτικά κόμματα. Πιστεύω ακράδαντα ότι ανεξάρτητα από το αν υπάρχει μια ισχυροποίηση των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Ευρωπαίος πολίτης ελπίζει πάντοτε στα σοσιαλιστικά κόμματα και το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα. Μπορεί για διάφορους λόγους, εναλλαγής ή προσωπικής απογοήτευσης πολλές φορές, οι ψηφοφόροι να γυρίζουν την πλάτη στα σοσιαλιστικά κόμματα και να ψηφίζουν κατά διαστήματα συντηρητικές κυβερνήσεις, όταν όμως φτάνουν στο απροχώρητο και θέλουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, τότε στρέφονται και πάλι σε αυτές.

ΠτΘ: Κατά την άποψή σας ποιο θα πρέπει να είναι το προφίλ του πολιτικού;

Γ.Π.: Για να δώσω και το στίγμα μου, θα σας πω ότι προσπαθώ να κάνω έναν αγώνα πολιτικό, πέρα από στενά κομματικά όρια και στεγανά. Προσπαθώ να εκφράσω τον Έλληνα πολίτη και το μέσο πολίτη της Ροδόπης και νομίζω ότι μέχρι ένα σημείο το καταφέρνω αρκετά καλά. Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε τις υπερβάσεις μας, ανεξάρτητα από τα πολιτικά μας πιστεύω και θα πρέπει επιτέλους να επιβάλλουμε εμείς οι ίδιοι στους πολιτικούς συμπεριφορές σοβαρότητας, αξιοπρέπειας και κυρίως πολιτικής ουσίας. Νομίζω ότι αυτό μας λείπει και το βλέπουμε και στη Ροδόπη. Λείπουν οι συμπεριφορές πολιτικής ουσίας. Θα πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τις συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με χτύπημα στην πλάτη, με εύκολα λόγια και με τίτλους όχι πολιτικούς, αλλά που μας προσδιορίζουν με άλλα στοιχεία. Επιτέλους πρέπει να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς μας ουσία πολιτική και πολιτικές λύσεις.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή σας ευχαριστώ πολύ.

Γ.Π.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Διαβάστε τη συνέχεια...