Τρίτη, Μαΐου 15, 2007

Διαγωνισμός Ποίησης

1ος Διαγωνισμός Ποίησης Κοινότητας Νέων με τη στήριξη της Νομαρχίας Ροδόπης

(αναδημοσίευση από τον «Παρατηρητή»)

12.5.2007

· Βραβείο στην ποίηση και τον πολιτισμό

· Από την Κοινότητα Νέων και τη νομαρχία Ροδόπης

Εκδήλωση για τη βράβευση των συμμετεχόντων στον 1ο Διαγωνισμό Ποίησης που διοργάνωσε η Κοινότητα Νέων με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Νομαρχίας Ροδόπης διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Μαΐου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα ποιήματα και τιμήθηκαν οι διακριθέντες, αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες. Τα ποιήματα που διακρίθηκαν θα δημοσιευτούν στο περιοδικό της Κοινότητας Νέων,«ΣύνΩρα».

Η πρόεδρος της Κοινότητας Νέων και μέλος του Λογοτεχνικού Τμήματος κ. Στέλλα Διακάκη, μιλώντας στον ΠτΘ για το διαγωνισμό, εξήγησε ότι η απόφαση για τη διοργάνωση του 1ου διαγωνισμού Ποίησης ελήφθη με την πρόθεση να μονιμοποιηθεί και να διοργανώνεται κάθε χρόνο. «Απευθυνθήκαμε σε όλο τον κόσμο και μάλιστα η πρωτοβουλία μας γνωστοποιήθηκε και στα σχολεία, ώστε να μπορούν και οι μαθητές να συμμετάσχουν σε αυτό το διαγωνισμό. Μας βοήθησε και η Νομαρχία κι ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πολύτιμη βοήθεια που μας πρόσφερε, γιατί η στήριξη από τους δημόσιους φορείς είναι για μας κάτι που μας δίνει ώθηση για να προχωρήσουμε».

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 30 ποιήματα, γεγονός που ικανοποίησε αρκετά τους διοργανωτές. «Οι συμμετοχές ήταν γύρω στις 30 και γενικά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, γιατί σε έναν διαγωνισμό ποίησης οπωσδήποτε η ανταπόκριση του κόσμου δεν περιμένεις να είναι και πολύ μεγάλη. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, αφού θα γίνει γνωστός ο διαγωνισμός. Φέτος είχαμε συμμετοχές από μαθητές, φοιτητές και από μεγαλύτερους. Πολλά παιδιά μάλιστα δεν πρόλαβαν, διότι τα χρονικά πλαίσια ήταν περιορισμένα».

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τουρισμού και Πολιτισμού Νομαρχίας Ροδόπης, κ. Γιώργος Πεταλωτής, μετέφερε ότι η Νομαρχία Ροδόπης αποφάσισε να συνδράμει στο έργο της Κοινότητας Νέων, η οποία έχει μια διαφορετική προσέγγιση στον πολιτισμό. «Εμείς ως Νομαρχία Ροδόπης ανταποκριθήκαμε στην Κοινότητα Νέων και μάλιστα αφού διαπιστώσαμε ότι η Κοινότητα Νέων είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων, η οποία μέσα από μια ειλικρίνεια στη σκέψη και στη δράση της και ένα διαφορετικό τρόπο και πιο ουσιαστικό προσεγγίζει αυτό που λέμε και ονομάζουμε «πολιτισμό» - που πολλές φορές είναι μια έννοια παρεξηγημένη, πολλές φορές αναφέρεται σε δράσεις τυπικές ή τυποποιημένες, τέτοιες που μας κάνουν να απομακρυνόμαστε από την ουσία. Ακριβώς αυτή η διαφορετική στάση που επιδεικνύεται στην Κοινότητα, μας προσέλκυσε ως Νομαρχία και αποφασίσαμε να συμβάλουμε στο να γίνει αυτός ο Διαγωνισμός Ποίησης, πιστεύοντας ότι τέτοιες μορφές πολιτιστικής δράσης είναι αυτές που χρειαζόμαστε, είναι αυτές οι οποίες αφυπνίζουν το μυαλό μας και την ψυχή μας και ελπίζουμε ότι, στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί αυτή η ομάδα νέων ανθρώπων της πόλης μας, θα μπορούμε να συμβάλλουμε κατά το δυνατόν. Εμείς ως Νομαρχία Ροδόπης συμμεριζόμαστε την ανησυχία αυτών των νέων παιδιών, ψάχνουμε να στηρίξουμε εναλλακτικές προτάσεις πολιτισμού, γιατί πιστεύουμε ότι ζούμε σε μια περιοχή που φιλοξενεί ένα πολύ μεγάλο πανεπιστήμιο, που έχει μια πολύ μεγάλη κοινότητα νέων ανθρώπων που σημαίνει ότι πρέπει να στηρίζουμε τη διαφορετική προσέγγιση στον πολιτισμό. Αυτό κάνουμε σήμερα» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

Οι συμμετέχοντες με τα ποιήματά τους αγωνίστηκαν σε δύο κατηγορίες με κριτήριο ηλικιακό. Το πρώτο βραβείο στην πρώτη κατηγορία εφήβων, 12 με 18 ετών, πήρε η Μελέκ Ντουρμούς για το ποίημά της με τίτλο «Η αριστερή μου πλευρά», το δεύτερο η Κοκοζίδου Μαρίνα για το ποίημα «Ο κρότος της βουβής σιωπής», ενώ το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στη Χρύσα Μπαλάσκα για το ποίημα «Ήμουν κι εγώ παιδί».

Στην κατηγορία νέων ηλικίας από 18 ετών και άνω, το πρώτο βραβείο έλαβε η Δήμητρα Φράγκου για το ποίημα «Εγνατία οδός», το δεύτερο ο Θάνος Λαγκάζαλης για το ποίημά του «Επαναληπτικό διαγώνισμα» και το τρίτο βραβείο η Ειρήνη Μυλωνά για το ποίημα Σημειώνεται δε ότι σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν αναμνηστικά συμμετοχής στον 1ο Διαγωνισμό Ποίησης της Κοινότητας Νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: