Τρίτη, Αυγούστου 14, 2007

Όχι άλλη εκποίηση χάριν της «ανάπτυξης» (Κάμπινγκ Φαναρίου)

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

(δημοσίευση στον «Παρατηρητή»)

Ο Νόμος 3422/05 που κύρωσε τη διεθνή σύμβαση του Άαρχους για την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων προβλέπει την υποχρέωση των Δημοσίων Αρχών σε συλλογή και διάδοση στο κοινό περιβαλλοντικών πληροφοριών και μάλιστα κατά τρόπο διαφανή. Επίσης καθιερώνει τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού όσον αφορά σχέδια, προγράμματα και πολιτική σχετικά με το περιβάλλον. Επιβάλλεται δηλαδή, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος, να υπάρχει έστω και εμμέσως γνώση και άποψη του πολίτη, αφού το περιβάλλον αφορά τη ζωή του.

Πριν από λίγες ημέρες συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΤΑ (Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων) που διαχειρίζεται τα ακίνητα που ανήκαν στον ΕΟΤ και αποφάσισε εκποιήσεις και μακρόχρονες εκμισθώσεις ακινήτων της, με τρόπο αδιαφανή, παράνομο και σκανδαλώδη. Πρόσχημα βεβαίως η «ανάπτυξη τουριστικών και άλλων υποστηρικτικών υποδομών υψηλών προδιαγραφών». Δηλαδή, για να αναπτυχθεί «υψηλός τουρισμός», ουσιαστικά χαρίζουμε τα ακίνητα-φιλέτα (τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές, ξενοδοχεία κ.ά.), τα οποία βεβαίως το ίδιο το κράτος έχει φροντίσει να τα απαξιώσει εντελώς, ώστε ως μόνη λύση να προκύπτει η χαριστική εκποίηση ή μακρόχρονη εκμίσθωση σε συγκεκριμένους ιδιώτες, προκειμένου να σωθούν από την «καταστροφή». Αυτό όμως εκτός από τις οικονομικές προεκτάσεις, είναι εκτός πνεύματος του παραπάνω νόμου και των ευρωπαϊκών διατάξεων και οδηγεί σε περαιτέρω τσιμεντοποίηση, χωρίς καμιά μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η απαράδεκτη αυτή μεθόδευση σχετίζεται άμεσα και με την περιοχή μας, αφού σειρά πλέον έχει και το κάμπινγκ Φαναρίου, το οποίο έχει πλήρως εγκαταλειφθεί, απαξιωθεί και οδεύει και αυτό προς τη γνωστή «αξιοποίηση» από ιδιώτες. Η μόνη λύση, κατά την άποψή μου, είναι να δοθεί προς εκμετάλλευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στο Δήμο Αιγείρου, συνοδευόμενο βεβαίως με αντίστοιχους επενδυτικούς πόρους και υποστηρικτικές υποδομές, ώστε να παρέχει πραγματικά τουριστική ανάπτυξη υψηλών προδιαγραφών, προσιτές στον ντόπιο και ξένο πολίτη και μάλιστα συμβατές με το περιβάλλον.

Την εξέλιξη αυτή για το κάμπινγκ Φαναρίου θα πρέπει να την απαιτήσουμε στο συνολικότερο παραπάνω πλαίσιο, όχι ως επαιτεία από το κράτος, αλλά καταδεικνύοντας και καταγγέλλοντας την κυβερνητική φιλοσοφία και πολιτική, η οποία παρανόμως και «εν κρυπτώ» εκποιεί δημόσια περιουσία.

Τη σπουδαιότητα του θέματος αυτού δηλώνει και το γεγονός ότι τις παραπάνω απόψεις εκφράζουν με κοινή τους θέση η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Πρέπει λοιπόν να ζητήσουμε να δοθούν στη δημοσιότητα προς διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (Δήμους, Νομαρχίες, Επιστημονικούς Συλλόγους, πολίτες) οι προτάσεις της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) όπως προβλέπει ο Νόμος και κατόπιν να ληφθούν οι αποφάσεις όχι από το Δ.Σ. της αλλά από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη και μόνο.

Γεώργιος Πεταλωτής

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης

Νομαρχιακός Σύμβουλος Ροδόπης

Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τώρα θυμήθηκες και εσύ το φανάρι?8 χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος που ήσουνα κύριε πεταλωτή?

Ανώνυμος είπε...

Για δες τα κατορθώματα της Ν.Δ.

giorgosPetalotis είπε...

Φίλε ανώνυμε, το άρθρο μου αφορά ειδικά στο κάμπινγκ Φαναρίου ως τουριστικό ακίνητο, από τα μεγάλα θετικά της περιοχής μας. Και το θέμα αυτό ανέκυψε τώρα. Όχι πριν από 8 χρόνια. Γιατί τώρα θέλουν να το ξεπουλήσουν. Όσον αφορά στη δράση μου ως νομαρχιακός σύμβουλος με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες, προσπάθησα να έχω άποψη και να μάχομαι γι΄ αυτήν.