Πέμπτη, Δεκεμβρίου 27, 2007

Ερώτηση για το Θέμα του Εφετείου

Ως Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ καταθέτω προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης την παρακάτω Ερώτηση σχετικά με τη διάσπαση του Εφετείου Θράκης και τη δημιουργία νέου Εφετείου Ανατολικής Μακεδονίας με έδρα την Καβάλα και αρμοδιότητα τα Πρωτοδικεία Καβάλας και Δράμας. Είναι σαφέστατο ότι η δημιουργία έξι νέων Εφετείων από τον Υπουργό Δικαιοσύνης γίνεται για να δημιουργηθεί Εφετείο στην εκλογική του περιφέρεια τα Τρίκαλα. Η Εισήγησή του αυτή είναι απαράδεκτη, ανιστόρητη και αντιεπιστημονική, αφού η διεθνής νομική τάση είναι η ύπαρξη λίγων και ισχυρών ανωτέρων Δικαστηρίων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης, αντί να μεριμνήσει για την επίλυση των πολλών προβλημάτων της Δικαιοσύνης, δημιουργεί ακόμη περισσότερα. Με την εν κρυπτώ ενέργειά του αυτή, τολμά να διασπά και να απαξιώνει τον ιστορικό αυτό θεσμό, δίχως λόγο και δίχως στοιχεία. Κινδυνεύουμε να βρεθούμε συντόμως με ένα νέο Εφετείο στην περιοχή μας, όταν επί δεκαετίες το αποφύγαμε. Ευτυχώς ο ΄Αρειος Πάγος δεν πείσθηκε αμέσως. Η πολιτική βούληση όμως της Κυβέρνησης είναι πλέον δεδομένη.

Γιαυτό, απευθύνω πρόσκληση σε όλους τους φορείς - πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς, επιμελητήρια, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και ενεργούς πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις, να αντιδράσουμε ΑΜΕΣΑ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και ΔΥΝΑΜΙΚΑ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας πληροφορηθήκαμε ότι εισηγηθήκατε προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τη δημιουργία έξι (6) νέων Εφετείων με έδρα τα Τρίκαλα, το Ηράκλειο Κρήτης (για τα Πρωτοδικεία Ηρακλείου και Λασιθίου), τη Μυτιλήνη (για τα Πρωτοδικεία Μυτιλήνης και Χίου), το Αγρίνιο ( για τα Πρωτοδικεία Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδος), τη Χαλκίδα (για τα Πρωτοδικεία Χαλκίδας και Θηβών) και την Καβάλα (για τα Πρωτοδικεία Καβάλας και Δράμας).

Τα στοιχεία μάλιστα που έστειλε ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης για κάθε υπό ίδρυση Εφετείο κρίθηκαν ανεπαρκή για να στηρίξουν τη δέουσα γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Για το λόγο αυτό η συζήτηση ανεβλήθη για να αναζητηθούν στοιχεία χωροταξικά και πληθυσμιακά που σε συνδυασμό με τον αριθμό των υποθέσεων που βαρύνουν κάθε περιφέρεια και τα μέσα επικοινωνίας που διευκολύνουν ή αντίθετα δυσχεραίνουν την πρόσβαση των πολιτών στα δικαστήρια, θα κρίνουν τη δημιουργία ή όχι των νέων Εφετείων.

Η Εισήγηση του κ. Υπουργού, τουλάχιστον για το προτεινόμενο νέο Εφετείο Ανατολικής Μακεδονίας έγινε χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση, απόντων των άμεσα ενδιαφερομένων (Δικηγορικοί Σύλλογοι, Δικαστικές Ενώσεις, πολιτικοί και θεσμικοί φορείς κ.λ.π.), αγνοώντας στοιχειώδη στοιχεία που επιβάλλουν τη μη διάσπαση του Εφετείου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή (λόγοι εθνικοί, ιστορικοί, πληθυσμιακοί, εκμηδένιση των χιλιομετρικών αποστάσεων με την Εγνατία Οδό, έλλειψη Εφετών, πλήρης κτιριακή υποδομή με νέο υπερσύγχρονο δικαστικό μέγαρο, λειτουργία δικαστικών φυλακών στην Κομοτηνή, Νομική Σχολή στην Κομοτηνή κ.λ.π.). Αυτά τα στοιχεία συνηγορούσαν επί πολλά χρόνια στη μη διάσπαση του Εφετείου Θράκης και για το λόγο αυτό ουδείς μέχρι τώρα Υπουργός Δικαιοσύνης εισηγούνταν τη δημιουργία νέου Εφετείου, ούτε καν μεταβατικού. Εξάλλου με την Εισήγησή του αυτή ο κ. Υπουργός αγνοεί τη διεθνή τάση για περιορισμό των Ανωτέρων Δικαστηρίων και όχι για κατακερματισμό τους και υποβάθμισή τους, όπως εν προκειμένω. Η Κυβέρνηση αντί να ενισχύει και να στηρίζει το Εφετείο Θράκης, το διασπά και δημιουργεί άλλο ένα ελλιπές και προβληματικό σε στελέχωση Εφετείο, για λόγους καθαρά μικροπολιτικούς. Επικαλείται μάλιστα νέο δικαστικό «Καποδίστρια», λειτουργώντας όμως παραδόξως όχι προς συνενώσεις και ενισχύσεις, αλλά προς διασπάσεις και απαξιώσεις ανωτέρων Δικαστηρίων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ.Υπουργός :

1) Ποιοι λόγοι συνηγορούν στη διάσπαση του Εφετείου Θράκης και τη δημιουργία νέου Εφετείου στην Ανατολική Μακεδονία

2) Ποια στοιχεία επικαλέστηκε για την πρότασή του αυτή και

3) Ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη και όχι τον κατακερματισμό και συνεπώς την απαξίωση ειδικά των ανωτέρων Δικαστηρίων

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: