Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2008

Δήλωση για τους πλημμυροπαθείς

Δήλωση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργου Πεταλωτή

«ΕΜΠΑΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ»

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους πλημμυροπαθείς της 17ης Νοεμβρίου συνεχίζεται. Παρά το μπαράζ της κοινοβουλευτικής πίεσης, των δημοσιευμάτων του Τύπου, των παρεμβάσεων της αυτοδιοίκησης, λοιπών φορέων και πολιτικών κομμάτων, η κυβέρνηση φαίνεται ή να έχει κηρύξει στάση εργασίας ή να εμπαίζει συνειδητά και προκλητικά το λαό της Ροδόπης και ιδιαίτερα όσους είχαν την ατυχία να υποστούν την καταστροφική μανία της φύσης. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι πιο ανησυχητικό, ωστόσο και τα δύο έχουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα: να ταλαιπωρούν και να απελπίζουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη και δικαιούνται την κρατική συνδρομή.

Για ένα ζήτημα όπως αυτό της σοβαρής αντιπλημμυρικής προστασίας και της ικανοποιητικής διαχείρισης φυσικών καταστροφών δεν περίμενα μεγάλα πράγματα από την κυβέρνηση της κατάχρησης της επικοινωνίας ως μέσου πολιτεύεσθαι. Ωστόσο ανέμενα το ελάχιστο. Δηλαδή άμεση ανακούφιση όλων των πληγέντων οικογενειών και επιχειρήσεων με ένα λογικό επίδομα κάλυψης πρώτων βασικών αναγκών το οποίο πανηγυρικά ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα κυμανθεί σε επίπεδο 3000 €. Για το σκοπό αυτό κατέθεσα και συγκεκριμένη Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή με πρώτο ερώτημα αυτό. Δυστυχώς οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών στην Ερώτησή μου, οι οποίες είναι παρελκυστικές, παραπειστικές, στρεψόδικες και γενικόλογες, χωρίς δεσμεύσεις, αλλά και η πρακτικά μηδενική ενίσχυση των δικαιούχων, δύο ολόκληρους μήνες μετά τις πλημμύρες, αποδεικνύουν το προσχηματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης και την αδυναμία της να τοποθετήσει το Νομό Ροδόπης και τα προβλήματα των κατοίκων του σε λογική προτεραιότητα.

Καλώ έστω και την ύστατη ώρα τους κυβερνητικούς αρμόδιους να ξεκαθαρίσουν, ανάμεσα σε άλλα, δύο κυρίως ζητήματα:

1. Αν και πότε θα δοθούν τα επιδόματα των 3000 ευρώ, σε ποιους και πώς θα διευκολυνθούν γραφειοκρατικά οι σχετικές διαδικασίες

2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα έλαβε ή δεσμεύεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλισθεί ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η χρηματοδότηση των απαραίτητων ενεργειών αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει για την άπρακτη παρέλευση του διαστήματος των 2 μηνών όσον αφορά την ανταπόκριση στις απαιτήσεις εγρήγορσης και ειλικρινούς σχέσης με τους πολίτες που απαιτούν οι περιστάσεις. Και όλοι εμείς, φορείς και πολίτες, να αντιδράσουμε.

Γιώργος Πεταλωτής

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: