Δευτέρα, Ιανουαρίου 28, 2008

Επερώτηση για εγκληματικότητα

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Έξαρση της εγκληματικότητας και απουσία πολιτικής αντιμετώπισής της από την Κυβέρνηση».

Η ανεξέλεγκτη έξαρση της εγκληματικότητας σε όλες της τις μορφές τείνει να παγιώσει πλέον μια διάχυτη ατμόσφαιρα φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες, της χώρας. Η αποτυχία της αντεγκληματικής πολιτικής και η παντελής έλλειψη σχεδιασμού αντιμετώπισης από την Κυβέρνηση, ενθαρρύνουν και αποθρασύνουν τους κακοποιούς και αυξάνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το Κράτος.

Ανάστατοι είναι οι Έλληνες πολίτες επίσης από τα τελευταία συνεχή περιστατικά εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.

Τις τελευταίες μόλις ημέρες ο θάνατος της 14χρονης μαθήτριας στο νομό Κοζάνης που οφείλεται στη χρήση κοκαΐνης, το περιστατικό της 20χρονης που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, από χρήση κοκαΐνης, ο θάνατος 35χρονου στη Φλώρινα, το περιστατικό του 30χρονου Ειδικού Φρουρού από τη Δράμα ο οποίος βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση, ύστερα από χρήση ναρκωτικών, η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από ανήλικους αλλοδαπούς στο Κέντρο της Αθήνας, αλλά και δεκάδες άλλα περιστατικά καθημερινά, αναδεικνύουν τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει η μάστιγα των ναρκωτικών στη Χώρα μας.

Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και προσπαθούν να δημιουργήσουν συλλόγους κατά των ναρκωτικών, καθ’ ότι αισθάνονται παντελή την έλλειψη προστασίας τους από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς της πολιτείας.

Τα ναρκωτικά κυκλοφορούν παντού και η Πολιτεία είναι σχεδόν απούσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ομάδα ανήλικων αλλοδαπών που είχαν στήσει «πάγκο διακίνησης ναρκωτικών» στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, κυκλοφορεί φθηνή και επικίνδυνη συνθετική κοκαΐνη στα στέκια της νεολαίας, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, που προέρχεται από «εργοστάσια» του εξωτερικού, την εισαγωγή δε, αδυνατεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Η Αθήνα είναι πλέον μία από τις πιο επικίνδυνες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στα εγκλήματα της καθημερινότητας, αφού χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι μικροκλοπές, οι διαρρήξεις σπιτιών, οι κλοπές αυτοκινήτων κλπ. Η ελληνική πρωτεύουσα σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό 515 πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες αναζητούν το ασφαλέστερο περιβάλλον για τις επενδύσεις τους, κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, ανά 100.000 Έλληνες αντιστοιχούν 151,42 κλοπές αυτοκινήτων, τη στιγμή που στην Τουρκία αντιστοιχούν 36,34 κλοπές και στη Ρωσία 32,96 κλοπές αυτοκινήτων.

Οι Έλληνες κρίνουν ότι η αστυνομία είναι αναποτελεσματική, αφού σε ποσοστό 80% - το μεγαλύτερο στην Ευρώπη - θεωρούν ότι το έγκλημα μπορεί να ελεγχθεί μόνο με τα συνεργασία και ιδιωτικών εταιριών security, ενώ ο μέσος όρος των Ευρωπαίων που συμμερίζεται αυτή την άποψη είναι μόλις 60%. Παράλληλα Έλληνες είναι οι πιο ανασφαλείς, από όλους τους Ευρωπαίους, αφού θεωρούν σίγουρο ότι τους επόμενους 12 μήνες θα πέσουν θύματα κλοπής ή θα γίνει διάρρηξη στο σπίτι τους, ενώ 4 στους 10 δηλώνουν ότι φοβούνται να κυκλοφορήσουν κατά τις βραδινές ώρες, ακόμη και στην περιοχή όπου κατοικούν.

Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εστάλη απόρρητη έκθεση προς τους Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Ασφαλείας, στην οποία αναφέρεται αύξηση της εγκληματικότητας και αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ. Στην έκθεση αυτή ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος κ. Ιωάννης Μπούτσικας, παραδέχεται ότι υπάρχει «απογοητευτική» δραστηριότητα σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής, αλλά και σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας, διαψεύδοντας τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς.

Στην ανωτέρω απόρρητη έκθεση, με ημερομηνία 22-10-2007, αποκαλύπτονται τα πραγματικά ποσοστά της εγκληματικότητας στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Οι κλοπές οχημάτων κατά το έτος 2007 παρουσίασαν αύξηση 9,1%, οι κλοπές - διαρρήξεις 7%, ενώ οι ληστείες Τραπεζών αυξήθηκαν κατά 17,2%.

Τα ποσοστά εξιχνιάσεων είναι δραματικά μικρά, αφού μόλις το 9% των κλοπών και διαρρήξεων εξιχνιάζεται.

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι η περιοχή των Αμπελοκήπων, από τις πολυπληθέστερες της Αθήνας και στην οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση του εγκλήματος, μένει χωρίς περιπολία από τις 22.00 έως και τις 6.00 το πρωί, ενώ ο Χολαργός, Παπάγου και Ζωγράφου μένει γενικώς χωρίς περιπολία.

Ακόμη την 24ωρη αστυνόμευση της περιοχής του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας ζητάει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, με έγγραφη παραγγελία του προς την ΕΛ.ΑΣ, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει, ότι διαπράττονται καθημερινά και κατ’ εξακολούθηση εγκλήματα, ιδίως εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, παράνομης πορνείας αλλοδαπών γυναικών κ.ά. Επίσης αναφέρει ότι είναι αδύνατη η διαμονή των κατοίκων στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα στις 14-1-2008 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία εγκληματικότητας για το 2007, τα οποία καταδεικνύουν την αποτυχία της αντεγκληματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Παρατηρείται αύξηση σε όλα τα αδικήματα, αλλά κυρίως στην εγκληματικότητα της καθημερινότητας - και ιδιαίτερα στις κλοπές -, που απασχολεί άμεσα τον απλό πολίτη. Αύξηση στους δείκτες σε σχέση με το 2006 παρατηρείται και στις ληστείες τραπεζών, στις ανθρωποκτονίες, στους βιασμούς κ.λ.π. Η αδυναμία πρόληψης συνοδεύεται και από μείωση της εξιχνίασης, γεγονός το οποίο δηλώνει την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών ασφαλείας

Την ίδια προχειρότητα σχεδιασμού διαπίστωσε όλη η Ελλάδα και στα Ζωνιανά, όπου η αρχική επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας εξελίχθηκε σε επικίνδυνο φιάσκο, καταλήγοντας στον τραυματισμό τριών αστυνομικών. Το φιάσκο εκθέτει τόσο την ηγεσία της Αστυνομίας, όσο και τους έχοντες την πολιτική εποπτεία, Υπουργό και αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών. Ολόκληρη η αστυνομική δύναμη, 43 ανδρών, τέθηκε με ελαφρότητα σε κίνδυνο και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς.

Πολύ συχνό είναι και το φαινόμενο των ρατσιστικών επιθέσεων που σημειώνονται πλέον συστηματικά και οργανωμένα από εγκληματικές ομάδες, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται σοβαρά αθώοι μετανάστες, δίχως όμως ποτέ να εξιχνιάζονται. Η Κυβέρνηση κανένα μέτρο δεν έχει λάβει ώστε να σταματήσει αυτή η έκρηξη ρατσισμού, δεδομένου ότι κατά το έτος 2006 σημειώθηκαν δέκα έξι (16) επιθέσεις κατά μεταναστών, ενώ το 2007 έχουν αναφερθεί τουλάχιστον τριάντα έξι (36) παρόμοια περιστατικά.

Ακόμη και στα τροχαία ατυχήματα, λόγω έλλειψης πρόληψης και αστυνόμευσης, η χώρα μας εμφανίζει εξαιρετικά θλιβερές επιδόσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί στην άσφαλτο το ανθρώπινο δυναμικό μιας μεσαίου μεγέθους πόλης, ενώ χιλιάδες ήταν οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους έχουν μείνει ανάπηροι. Στους νέους πρώτη αιτία θανάτου είναι τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι χώρες της Ε.Ε. επέδειξαν πολύ μεγαλύτερη βελτίωση από την Ελλάδα στους δείκτες τροχαίων ατυχημάτων.

Η Κυβέρνηση στο θέμα της οδικής ασφάλειας δεν διαθέτει σχεδιασμό και δεν μπορεί να εφαρμόσει το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τις ελλείψεις προσωπικού στην Αστυνομία και από την αδυναμία του Υπουργείου να προβεί σε αναδιάρθρωση της, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι εργάζονται κάτω από αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες, χωρίς στοιχειώδη υποστήριξη, με χαμηλές αμοιβές, ενώ στερούνται και τα αυτονόητα επιδόματα που δικαιούνται. Η ανακατανομή αστυνομικού προσωπικού στη βάση ενός καινούργιου οργανογράμματος δεν έχει προχωρήσει. Αντί να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, εξακολουθεί την παρελκυστική τακτική επαναφοράς των εξαγγελιών της για ρυθμίσεις.

Ο άκρατος κομματισμός και η παγιωμένη ρουσφετολογία , έχουν απαξιώσει την Ελληνική Αστυνομία, με αποτέλεσμα να υποβιβάζεται καθημερινά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Οι ευθύνες της για εξανεμισμό της βελτίωσης που υπήρξε ειδικά το 2004 είναι βαρύτατες. Οι πολυδάπανες προσπάθειες για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ. δυστυχώς δεν είχαν συνέχεια. Οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν ουδέποτε υλοποιήθηκαν και τα σχέδια αντιμετώπισης της εγκληματικότητας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες εγκαταλείφθηκαν. Η κατάσταση πλέον είναι εκρηκτική.

Πέραν αυτών, πληθαίνουν οι κατηγορίες σε βάρος της ΕΛΑΣ για κακομεταχείριση κρατουμένων στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω

Επερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών

- Για την έλλειψη πολιτικής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, που οδηγεί στην συνεχή αύξηση αυτής.

- Για την αδυναμία αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της ΕΛΑΣ.

- Για τον συνεχή υποβιβασμό του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

- Για την πλήρη κομματικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αθήνα 28 - 1 - 2008

Οι επερωτώντες Βουλευτές

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: