Τετάρτη, Φεβρουαρίου 27, 2008

Επερώτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με άλλους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών Επερώτηση με θέμα: «Απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτική αδυναμία σχετικά με την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και την αποκέντρωση από την κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Το κείμενο της επερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκαταλείποντας με ευκολία και πολιτικό αμοραλισμό όλες τις υποσχέσεις της για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την έχει οδηγήσει σκόπιμα σε πλήρη απαξίωση και μαρασμό. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις καλλιεργεί και αναπτύσσει πελατειακές σχέσεις μεταξύ Υπουργείων και Τ.Α., εκμεταλλεύεται δε με το χειρότερο τρόπο τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, ώστε να προσπορίζεται κομματικό όφελος.

Η ρουσφετολογική εξυπηρέτηση και κατά συνέπεια η εξάρτηση της Τ.Α. από τα κυβερνητικά κέντρα και τα κομματικά παράκεντρα εξουσίας είναι αυτό που πέτυχε και διαιωνίζει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε:

1. Την τραγική και αντισυνταγματική υποχρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων που έχουν μεταφερθεί από την δημόσια διοίκηση στην Τ.Α. (ΚΕΠ, βρεφονηπιακοί σταθμοί, συντήρηση οδών, δημοτική αστυνομία κλπ).

2. Την άρνηση κάλυψης από την κυβέρνηση των αναγκών μισθοδοσίας (άνω των 250 εκατ. Ευρώ ετησίως) των 13.500 περίπου συμβασιούχων, οι συμβάσεις των οποίων μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ.

3. Την άρνηση επιστροφής από την κυβέρνηση προς την Τ.Α. των παρακρατηθέντων πόρων της, για τους οποίους ειδικά, είχε χύσει τόνους «κροκοδείλιων» δακρύων η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση.

4. Την «μαύρη τρύπα», ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», αλλά και την τραγικά χαμηλή απορροφητικότητά του.

5. Την μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τα Νομαρχιακά έργα.

6. Την μείωση της χρηματοδότησης Νομαρχιακών έργων από εθνικούς πόρους.

7. Τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις και τις, εξ αυτού του λόγου, διοικητικές δυσλειτουργίες της Τ.Α.

8. Την ουσιαστική αδρανοποίηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

9. Τις παρακρατήσεις πόρων της Τ.Α. που, από το 2004 έως σήμερα, υπερβαίνουν το 1,1 δις ευρώ.

10. Τις επιλεκτικές και προκλητικές χρηματοδοτήσεις γαλάζιων Δήμων και Νομαρχιών.

11. Τους χιλιάδες εργαζόμενους στην Τ.Α. ή σε επιχειρήσεις αυτής, οι οποίοι είναι απλήρωτοι επί μήνες.

12. Την απολύτως προβληματική (και οδεύουσα σε τραγικά αποτελέσματα) συμμετοχή της Τ.Α. στο Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) λόγω του πρόχειρου (έως προσχηματικού) «σχεδιασμού».

13. Την αύξηση του λειτουργικού κόστους των ΟΤΑ λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Εκτός από την πιο πάνω, συνειδητή πολιτική απαξίωσης της Τ.Α., η κυβέρνηση της Ν.Δ., βουτηγμένη αφενός στα σκάνδαλα και διαθέτουσα αφετέρου μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι πολιτικά αδύναμη, οπότε παραλείπει να προωθήσει την αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και την αποκέντρωση. Διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία αφορά τόσο τον περιορισμό των Περιφερειών και την άμεση εκλογή των οργάνων διοίκησης αυτών, όσο και τον λεγόμενο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2», δηλαδή την περαιτέρω ενίσχυση του Α’ βαθμού της Τ.Α. με την δημιουργία ισχυρότερων και αποτελεσματικότερων Δήμων.

Υποτίθεται ότι εδώ και 4 χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ. «μελετά και ανταλλάσσει απόψεις» επί της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας και της συνεπαγόμενης αποκέντρωσης. Στην ουσία δεν κάνει το παραμικρό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον προϋπολογισμό για το έτος 2008 δεν έχει προβλεφθεί ούτε ένα (1) ευρώ, ούτε καν για τις περιβόητες εθελοντικές συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.

Η απραξία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό είναι άκρως επικίνδυνη σχετικά και με τις επιδόσεις του Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ), η πρόοδος του οποίου επηρεάζεται άμεσα από την διοικητική διαίρεση της χώρας και την διαχειριστική ικανότητα και το μέγεθος των Δήμων. Με την απραξία της η κυβέρνηση οδηγεί τα έργα του Δ’ ΚΠΣ σε κατακερματισμό, χωρίς οικονομία κλίμακας και χωρίς σχέδιο εξυπηρέτησης ευρύτερων περιοχών.

Η φοβική σχέση της κυβέρνησης της Ν.Δ. με την Τ.Α. είναι διαρκής. Οι ψευδείς υποσχέσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. προς την Τ.Α. την εκθέτουν συνεχώς. Η πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης καθυστερεί την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και την ενίσχυση της αποκέντρωσης και της Τ.Α.

Κατόπιν αυτών ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

- Για την συνειδητή απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Για την πολιτική αδυναμία προώθησης του προγράμματος της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας και της ενίσχυσης της αποκέντρωσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: