Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2008

Ερώτηση για Πυρηνικό Σταθμό Τουρκίας

Ο Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με άλλους 14 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση που αφορά την κατασκευή του 1ου Πυρηνικού Σταθμού στο Ακκουγιού της Τουρκίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: Κατασκευή του 1ου Πυρηνικού Σταθμού στο Ακκουγιού, αποφάσισε η Τουρκία.

Κύριοι Υπουργοί,

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας , η απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στη χωροθέτηση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιού στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Πρόκειται για μία απόλυτα αρνητική εξέλιξη, που σηματοδοτεί την μόνιμη παρουσία της πυρηνικής απειλής στην περιοχή μας και μάλιστα στην πλέον επικίνδυνη μορφή της.

Με αυτή την απόφαση αναλαμβάνεται ένα τεράστιο ρίσκο για το Περιβάλλον, την Ειρήνη και την ίδια την Ανθρώπινη ζωή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Κατ' επανάληψη και με επιχειρήματα, που αποδεικνύουν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια ειδικότερα στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή όχι μόνο είναι εξαιρετικά επισφαλής, αλλά και ναρκοθετεί όλη την περιοχή.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου και δεκάδες άλλοι φορείς από όλη την χώρα, σας έχουν απευθύνει έκλυση και σας έχουν ζητήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποτροπή ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Δυστυχώς, καμία απολύτως πρωτοβουλία, παρά τις'. συνεχιζόμενες εκλύσεις, δεν αναλήφθηκε από την Κυβέρνηση σας, το αντίθετο μάλιστα, αφού δώσατε τις «ευλογίες σας» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βουλγαρίας κατά την επίσκεψη του κ. Καραμανλή πέρσι στην Σόφια, ανοίγοντας έτσι το «δρόμο» και στην Τουρκία .

Μετά από τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΣΤΕ

1) Για την κατασκευή του 1ου Πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο την Τουρκική κυβέρνηση γι' αυτό το εγχείρημα, αλλά και την κυβέρνηση σας, αφού δεν προβήκατε σε καμία ενέργεια για την αποτροπή του συγκεκριμένου προγράμματος, προτίθεστε έστω και τώρα να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για την ματαίωση του προγράμματος;

2) Προτίθεστε να προσφύγετε σε όλους τους Διεθνείς αρμόδιους οργανισμούς για την ματαίωση του προγράμματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: