Δευτέρα, Μαρτίου 31, 2008

Ερώτηση για παραεμπόριο φυτοφαρμάκων

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με τον Βουλευτή Έβρου Γιώργο Ντόλιο κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα το επικίνδυνο παραεμπόριο φυτοφαρμάκων που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και προκαλεί αναστάτωση στην αγορά καθώς και οικονομική ζημία στο Δημόσιο. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

1. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

2. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

3. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ»

Τα τελευταία χρόνια ανθεί το παραεμπόριο φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα. Γίνεται παράνομη αθρόα εισαγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων από χώρες της Βαλκανικής και ιδιαίτερα από την Τουρκία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ειδικά από το Τελωνείο των Κήπων Έβρου διακινούνται καθημερινά και συστηματικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, των οποίων η χρήση είτε απαγορεύεται στην Ε.Ε. και την Ελλάδα είτε επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες προφανώς δεν τηρούνται.

Οι επιπτώσεις του φαινομένου είναι μεγάλες και αφορούν εκτός από τον οικονομικό τομέα (καταστροφή νομίμου εμπορίου, διαφυγή φορολογικών και δασμολογικών εσόδων), τον τομέα της ποιότητας των καλλιεργειών και των τροφίμων που παράγονται δευτερογενώς και τον τομέα της Δημόσιας Υγείας (ανθρώπινου αλλά και ζωικού πληθυσμού), αφού πρόκειται για σκεύασμα αγνώστου προελεύσεως και προδιαγραφών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

· Γνωρίζουν το φαινόμενο της λαθρεμπορίας φυτοφαρμάκων και την κατά προσέγγιση έστω έκτασή του;

· Έχουν μελετηθεί και μετρηθεί οι επιπτώσεις του στα Δημόσια Οικονομικά και στη Δημόσια Υγεία;

· Ποια μέτρα (ενημέρωσης των αγροτών, πρόληψης και καταστολής από ελεγκτικές και διωκτικές αρχές) σκοπεύουν να λάβουν για να ενισχυθεί η αντιμετώπισή του;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: