Πέμπτη, Ιουλίου 03, 2008

Δήλωση για τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα προβλήματα εγκατάλειψης μεγάλων παραγωγικών μονάδων συμφερόντων Λαναρά, που ξαφνικά έπληξαν την Βιομηχανική Περιοχή:

Δυστυχώς η ανεργία και η ανέχεια εγκαθίστανται για τα καλά στον τόπο μας. Η συνενοχή και το αναποτελεσματικό κοκτέηλ της Κυβέρνησης και των μετόχων των εταιρειών συμφερόντων Λαναρά, ουσιαστικά κλείνει ζωτικής σημασίας μεγάλες παραγωγικές μονάδες στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Δυναμιτίζει τις ζωές και τον προγραμματισμό εκατοντάδων οικογενειών εργαζόμενων παρά τις άστοχες ενέργειες «διάσωσης» των τελευταίων χρόνων οι οποίες υποτίθεται θα τις καταστούσαν βιώσιμες. Η αμείλικτη πραγματικότητα όμως σάρωσε την κυβερνητική αναβλητικότητα να λάβει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα. Το κακό προηγούμενο της αναίτιας ταλαιπωρίας των εργαζομένων της περιοχής της Νάουσας δεν κινητοποίησε τις τοπικές και κεντρικές αρμόδιες κυβερνητικές δυνάμεις για να αναχαιτίσουν το τσουνάμι των λουκέτων.

Εδώ και πολύ καιρό, ως πολιτικός της περιοχής και ως βουλευτής, έχω εντοπίσει και δημόσια αναδείξει το οφθαλμοφανές πρόβλημα αποβιομηχάνισης της ευρύτερης περιοχής που πλήττει πλέον ισχυρά και τη Ροδόπη. Μαζί με τις κατά καιρούς δραματικές επισημάνσεις φορέων και του ΠΑΣΟΚ, ένωσα και ενώνω τη φωνή και τη δραστηριότητά μου σε μια μάταιη προσπάθεια να πειστεί η Κυβέρνηση ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης και της όξυνσης της ανεργίας σε πολύ λανθασμένη βάση. Αρνείται να παραδεχθεί και να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η ΒΙΠΕ Κομοτηνής έχει μετατραπεί σε μια ζώνη ανασφάλειας και η πολιτική της είναι να συγκαλύπτει με στατιστικές αλχημείες και διορισμούς ημετέρων συμβασιούχων το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της επιδείνωσης του επιχειρηματικού δυναμισμού στη Ροδόπη. Από τη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2008, ανάμεσα σε άλλα, είχα προειδοποιήσει την Κυβέρνηση επί τούτου:

«Για ποια κοινωνική συνοχή μιλάτε; Μπορεί οι επικοινωνιακές σας σειρήνες να εργάζονται στο φουλ, ωστόσο η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Στη Ροδόπη μάλιστα η αποβιομηχανοποίηση αποτελεί μια αήττητη γεννήτρια φτώχιας και ανεργίας.»

Εις ώτα μη ακουόντων όμως. Κανείς όμως δε μπήκε στον κόπο να μελετήσει και να παραδεχθεί το πρόβλημα. Μόνο κατόπιν εορτής, με όλη την κοινωνία στο πλευρό των εργαζομένων, θα έρθετε πάλι να λάβετε αμφίβολης αποτελεσματικότητας ημίμετρα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί πιο γενναία, πιο έγκαιρα, πιο αποδοτικά αν αυτή η Κυβέρνηση είχε να επιδείξει στοιχειώδη σχεδιασμό και ικανότητες.

Σε μια εποχή υπερβάλλουσας ακρίβειας, που η αγορά της Κομοτηνής χειμάζεται, που οι μισθωτοί, ακόμα κι αν έχουν δουλειά στενάζουν, έρχεται η χαριστική βολή σε άλλοτε ανθηρές παραγωγικές μονάδες – στολίδια της Βιομηχανικής Περιοχής. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται έτσι σε κοινωνική γενοκτονία άνευ προηγουμένου. Το πρόβλημα είναι όλης της τοπικής κοινωνίας και όσο γιγαντώνεται, η απελπισία περισσεύει, η ελπίδα στερεύει.

Καλώ όλη την πόλη και την Κυβέρνηση να εξαντλήσουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, όλα τα εργαλεία που υπάρχουν για να αμβλύνουμε όσο είναι εφικτό το πρόβλημα σε βραχυπρόθεσμη βάση αλλά και να δουλέψουμε έξυπνα και παραγωγικά, με νέες ιδέες και την απαραίτητη πολιτική βούληση, για να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξη στον τόπο μας, μακριά από μαζικές απολύσεις και την εξοντωτική ανασφάλεια. Σε αυτή την πορεία θα συνεισφέρω με κάθε τρόπο, προσωπικά και πολιτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: