Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 12, 2008

Ομιλία στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο

(Συνιστάται η χρήση της τελευταίας έκδοσης του Flash Player της Adobe)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς, επτωχεύσαμεν. Αυτό ομολογεί σήμερα με το νομοσχέδιο που συζητάμε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Δεν πτωχεύσαμε βέβαια ως χώρα, όχι ακόμα τουλάχιστον, επτωχεύσαμεν όμως ως πολιτική. Καθόλου περίεργο, αφού όλοι κρατάμε τις επιφυλάξεις μας για το αν ποτέ υπήρξε σοβαρή πολιτική και συγκροτημένος οικονομικός σχεδιασμός από τη Νέα Δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρσι η Κυβέρνηση διενήργησε εκλογές με επίκληση την κατάστρωση του Προϋπολογισμού. Κέρδισε τις εκλογές και επέμεινε λόγω πολιτικού εγωισμού και λόγω της υποχρέωσής της να ρητορεύει μεταρρυθμιστικά, να πράττει με χαριστικό τρόπο υπέρ φιλικών της συμφερόντων, όταν πράττει βέβαια και δεν αδρανεί αμήχανη.

Μετά τη δυσμενή εξέλιξη, όμως, των οικονομικών της χώρας ιδιαίτερα στο σκέλος του ελλείμματος και την πολύ γρήγορη διάψευση των προσδοκιών της, έρχεται πανικόβλητη να καλύψει, με το παρόν νομοσχέδιο σε πρώτη φάση, το χαμένο έδαφος, βυθίζοντας έτσι ακόμη παραπάνω την οικονομική ικμάδα της χώρας, καταστρέφοντας το οικονομικό κλίμα, επιβαρύνοντας αναίτια μεγάλα κοινωνικά στρώματα με υποχρεώσεις δυσανάλογες με την πραγματικότητα που βιώνουν και σε ευθεία αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η μόνιμη επωδός στα χείλη των κυβερνώντων και των προλαλησάντων συναδέλφων της συμπολίτευσης περί διεθνούς κρίσης και ανάγκης εξορθολογισμού και μεταρρυθμίσεων, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά διάψευση της πραγματικότητας που βιώνει ο Έλληνας πολίτης. Υποτιμά την κοινή λογική διότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν παίρνει έκτακτα φορολογικά μέτρα. Εξάλλου είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας ο προϋπολογισμός εκτροχιάστηκε πλήρως μέσα σ’ αυτή τη διεθνή κρίση, όπως λέτε, παρ’ όλο που έχουμε μία ανάπτυξη 3,5% όλο και μειούμενη.

Την άδικη φορολογική πολιτική την ονομάζει η Νέα Δημοκρατία μεταρρύθμιση για φορολογική δικαιοσύνη, έχοντας δείξει ότι έχει μία τελείως εργαλειακή αντίληψη των μεταρρυθμίσεων, όταν όπως εντόπισε χθες το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Καραμανλής στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανέφερε ενώπιον των δημοσιογράφων δεκαεπτά ανακρίβειες για την κατάσταση της οικονομίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κάποτε δεσμευόταν για μια ήπια δημοσιονομική πολιτική, για νοικοκύρεμα της οικονομίας και όχι από περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων. Και πάλι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και ψεύδη, όπως τα τρία «όχι» στο ασφαλιστικό, η ψευδής εξομοίωση των τριτέκνων, το 5% για την παιδεία, η μηδενική ανοχή στη διαφθορά, η ενίσχυση των ασθενέστερων και άλλα.

Δεν μπορούμε, όμως, να ξεχάσουμε κάποια πολύ πρόσφατα πράγματα, τα οποία καταδεικνύουν την ακαταλληλότητά της Κυβέρνησης. Εσείς δεν είστε, κύριοι Υπουργοί, που δηλώνατε ελάχιστους μήνες πριν ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη απέναντι στη διεθνή κρίση; Εσείς δεν συντάξατε έναν εκτός τόπου και χρόνου προϋπολογισμό για το 2008 με κύριο όπλο, όπως φαίνεται, την επικίνδυνη αφέλειά σας; Από το βήμα αυτό, στην ομιλία μου για τον Προϋπολογισμό το Δεκέμβρη του 2007, μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σας είχα πει κατά λέξη: «Τις αποκλίσεις όλοι γνωρίζουμε ποιοι και πώς θα τις πληρώσουν με αύξηση του Φ.Π.Α., με φοροεπιδρομή, με προκρούστεια και μπακάλικη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Εμείς, δυστυχώς για τη χώρα, λέγαμε αλήθεια. Εσείς στοιχηματίσατε στους αυτόματους πιλότους της ανικανότητάς σας και της έλλειψης πολιτικής άλλης πλην των κρατικών εξυπηρετήσεων σε φίλους και ημετέρους. Προς το παρόν αποφύγατε βέβαια την αύξηση του Φ.Π.Α. για να μην εκτεθείτε ανεπανόρθωτα. Ως τόσο δεν αποφύγατε το πρώτο κύμα της φοροεπιδρομής.

Τέσσερα άγονα χρόνια κυβερνάτε τη χώρα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Διαλύσατε κάθε αξιόπιστο κρατικό μηχανισμό εσόδων. Η αναξιοκρατία και το ρουσφέτι βασιλεύουν. Απαλλάξατε επισήμως με νόμους τους φοροφυγάδες και τους πλαστογράφους από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην κοινωνία, παραδίδοντας μαθήματα περιφρόνησης στις υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στη συλλογική μας έκφραση το κράτος. Σπείρατε φορολογική ασυδοσία και λαϊκισμό τόσα χρόνια και τώρα θερίζετε τις συνέπειες. Δημιουργήσατε με την κατάργηση του ΣΔΟΕ εντυπώσεις τόσο καιρό ότι το κράτος χαρίζει φόρους, διαλαλούσατε πόσο πετάει η οικονομία μας και να τώρα τα αποτελέσματα. Με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, όπως αυτές για την κατάργηση του αφορολόγητου σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και με αμφίβολης νομικής στερεότητας διατάξεις για τη φορολογία των μερισμάτων, εμφανίζετε και μια εικόνα προχειρότητας που δεν σας τιμάει. Αταξία βλέπετε δεν υπάρχει μόνο στις κορυφαίες διαδικασίες της Βουλής, υπάρχει και στην οικονομία μας.

Επιστρατεύετε ρυθμίσεις καταδικασμένες για τεκμήρια τι στιγμή που δειλιάζετε να στοχοποιήσετε εκατοντάδες μεγαλοφοροφυγάδες που διαβιούν προκλητικά μπροστά στα μάτια μας. Συνηθισμένοι να τα βάζετε με τους αδυνάτους, χαρατσώνετε με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου χιλιάδες μικροεπαγγελματίες πολίτες. Λειτουργεί η κίνηση αυτή ως ετήσιο χαρτόσημο άδειας εργασίας και πλήττει βάναυσα και τη νοημοσύνη μας αλλά και τις αρχές μας, σε όποια πολιτική παράταξη κι αν ανήκουμε.

Η δικαιολογητική βάση των στατιστικών από τις οποίες αποκαλύπτεται ότι με βάση τους μέσους όρους εκτεταμένα στρώματα φοροδιαφεύγουν και πρέπει συλλήβδην να τα χαρατσώσουμε, είναι καταγέλαστη. Δεν σας προβληματίζει, κύριοι της Κυβέρνησης, το γεγονός ότι στο φιλικό σας Τύπο έχετε παραγάγει τίτλους όπως «το κακό και το χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία» και «κοινοτική επιτήρηση προ των πυλών», «και άλλη κοινοτική επιτήρηση»; Νομίζετε ότι η απλή και γενική διαπίστωση περί ύπαρξης φοροδιαφυγής σας δίνει το δικαίωμα να πυροβολείτε φορολογικά αδιακρίτως; Όντως υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή και στο πρόγραμμά του το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτείνει ήδη μια δέσμη αποτελεσματικών μέτρων υπό την προϋπόθεση βέβαια ύπαρξης άλλης πολιτικής με αίσθηση προσανατολισμού για να αποδώσουν. Εσείς δεν σχεδιάσατε ποτέ μέτρα. Το «βλέποντας και κάνοντας» όπως εν προκειμένω είναι ο οδηγός σας.

Να υπενθυμίσω ακόμη ότι εκτός από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού για τα έσοδα και είχε επισημάνει ότι δεν γίνονται ικανές προσπάθειες για τη συγκράτηση των δαπανών. Πολύ καθυστερημένα έρχεστε. Μας βάλατε για πολιτικούς λόγους στο τούνελ της απογραφής, μας ευτελίσατε ως χώρα και τώρα με το δημόσιο χρέος να μη μπορεί να αντέξει τους πειραματισμούς σας και την λεηλασία του κράτους υφίστασθε και αυτόν τον εξευτελισμό.

Οι έμμεσοι φόροι είναι ήδη υψηλοί και αυξάνονται περισσότερο. Καταργείται το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιβαρύνει βεβαίως αυτούς που έχουν χαμηλά ετήσια εισοδήματα. Επιβάλλεται κεφαλικός φόρος σε νέους επαγγελματίες. Έτσι δυστυχώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τα αποτελέσματα της ανυπαρξίας μηχανισμών πάταξης της φοροδιαφυγής και όλα αυτά σε ένα αποκαλούμενο «κράτος δικαίου» ως ομολογία αποτυχίας της μέχρι τώρα πολιτικής σας.

Πέραν της λήψης αποτελεσματικών και δημιουργικών μέτρων με στόχο την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δίνει έμφαση και σε άλλα δύο πράγματα, στη δικαιοσύνη και στη λογική. Η ταυτότητά μας το επιβάλλει και η εν γένει πολιτεία μας το πιστοποιεί αφού σας παραδώσαμε μια οικονομία σφριγηλή με πολλές δυνατότητες, με θυσίες του λαού που δεν πήγαν χαμένες, με μια ευδιάκριτη τάση αφομοίωσης ενός σχετικά σταθερού διαρκώς βελτιούμενου και σε γενικές γραμμές αποδεκτού φορολογικού περιβάλλοντος.

Καταλήγω ευχόμενος, κύριοι της Κυβέρνησης, «καλή τύχη» τουλάχιστον για την ανακοπή της πορείας της οικονομικής μας παρακμής. Το χρειάζεται ο τόπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: