Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή την ανακοίνωση της θεσμοθέτησης ως Εθνικού Πάρκου της περιοχής της Λίμνης Βιστωνίδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Στις 6 Ιουνίου του 2008, με ερώτησή μου στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, διαμαρτυρήθηκα και ζήτησα εξηγήσεις για το απαράδεκτο φαινόμενο να στερείται του χαρακτηρισμού της ως πάρκου, ώστε να αναδειχθεί επισήμως και βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών προστατευόμενη περιοχή, μία έκταση που απλώνεται σε 750.000 στρέμματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και περιλαμβάνει και τις Λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα. Επεσήμανα δε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει τηρήσει τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του για υπογραφή της Κ.Υ.Α., σε ένα θέμα που έπρεπε από χρόνια να έχει λήξει, και εξακολουθεί περιέργως την παρελκυστική τακτική της καθυστέρησης στην διαμόρφωση και υπογραφή της απαραίτητης Κ.Υ.Α.
Η απάντηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν ύποπτα λιτή και στην ουσία συμφωνούσε με τα καταγγελλόμενα στην ερώτηση. Επιβεβαίωνε και τη συμφωνία της Κυβέρνησης για το απαραίτητο της υπογραφής αλλά και την ύπαρξη έτοιμου Σχεδίου Απόφασης. Ωστόσο, δεν περιείχε κανενός είδους δέσμευση για το πότε θα υπογραφεί αυτό. Υπό το φως των μετέπειτα εξελίξεων της αποκάλυψης του σκανδάλου της Κυβέρνησης της Ν.Δ. με την Λίμνη Βιστωνίδα στο επίκεντρο, επιτέλους έγινε το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν. Η πρώτη από τις 6 υπογραφές, αυτή του άμεσα αρμοδίου Υπουργού, του κ. Σουφλιά, τέθηκε εσπευσμένα κάτω από το Σχέδιο, εντασσόμενη προφανώς στην κυβερνητική τακτική της φιλολογίας περί «προστασίας του δημοσίου συμφέροντος».
Δυστυχώς για την Κυβέρνηση, δεν περνά απαρατήρητη από τους πολίτες η παρέλευση υπερβολικά μεγάλου χρονικού διαστήματος για την επεξεργασία του σχεδίου Κ.Υ.Α. που διέθετε επί μακρόν στα συρτάρια του το ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε η αποφυγή της ευθύνης της έγκαιρης υπογραφής της από την Κυβέρνηση, σε ένα θέμα φαινομενικά «ουδέτερο» πολιτικά και κοινωνικά εφόσον είχε εξασφαλιστεί η συναίνεση όλων των ενδιαφερομένων. Σημειωτέον ότι είχε περατωθεί από χρόνια ένας μακρόχρονος και εξαντλητικός διάλογος του Υπουργείου με τοπικούς φορείς (Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, επιχειρηματικών φορέων και συλλόγων κ.ο.κ.), υπήρξε η ειδική επιστημονική συνδρομή του παραρτήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και από διετίας είχε υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τον υπό κυβερνητικό έλεγχο Φορέα Διαχείρισης των υγροβιότοπων που αφορά η χθεσινή απόφαση του κ. Σουφλιά (αρ. πρ. 658/24-11-2006).
Τα ερωτήματα που προκύπτουν αβίαστα είναι αμείλικτα και οι ατελείς χειρισμοί της Κυβέρνησης αυταπόδεικτοι. Δεν κρύβονται με επικοινωνιακή στρεψοδικία. Ο λαός της Ροδόπης συγκρατεί τα ερωτήματα που έχει θέσει και επισήμως το ΠΑΣΟΚ:
1. Είναι απορίας άξιο, γιατί επέλεξε η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μάλιστα, για ένα θέμα που αφορά την ίδια την πέτρα του σκανδάλου που συγκλονίζει τη χώρα;
2. Θα περιμένουμε πολλά χρόνια έως ότου υπογραφεί και από τους υπόλοιπους πέντε υπουργούς η σημερινή απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ;
Είναι ηλίου φαεινότερον και για τους πλέον δύσπιστους ότι ο χρόνος υπογραφής της απόφασης επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, για τον εν γένει χειρισμό της περίπτωσης της μονής Βατοπεδίου από την Κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου