Δευτέρα, Νοεμβρίου 10, 2008

Ερώτηση για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τα προβλήματα που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, τα οποία εξασθενούν τη δυνατότητά της να εξυπηρετεί απρόσκοπτα, με ασφάλεια και με την απαραίτητη συνολική ποιότητα, τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά της.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ (ΜΤΝ) ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»

Η Κομοτηνή, πόλη – έδρα Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, αντιμετωπίζει μια γενικευμένη Κυβερνητική αδιαφορία όσον αφορά το Νοσοκομείο της. Παρά το γεγονός της αυταπάρνησης του προσωπικού του, νοσηλευτικού, ιατρικού και διοικητικού, το οποίο ιδιαίτερα στα καθήκοντα «πρώτης γραμμής», επιτελεί τα καθήκοντά του με κυριολεκτικά υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι κάτοικοι του Νομού Ροδόπης έκπληκτοι βιώνουν την κρατική αδιαφορία και αποδιοργάνωση.

Ευτυχώς, εντός της γενικότερης δυσλειτουργίας και των προβλημάτων του Νοσοκομείου, μπορεί κανείς να εντοπίσει αξιέπαινες εξαιρέσεις. Ανάμεσα στα άλλα, μία από αυτές αποτελεί και η πολύ καλά οργανωμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) με αναγνώριση για την αποτελεσματικότητά της που οφείλεται εν πολλοίς στις ικανότητες, το αυξημένο αίσθημα ευθύνης και τον εξαιρετικό συντονισμό και καθοδήγηση αυτών που τη στελεχώνουν. Η Μονάδα αυτή εξυπηρετεί το σύνολο των υπερτασικών ασθενών, το σύνολο των διαβητικών με προβλήματα νεφρικά (κοινό πρόβλημα πρακτικά σε όλους τους) και το σύνολο των χρονίων νεφροπαθών του Νομού Ροδόπης. Ενδεικτικά, το πλήθος των τακτικά εξυπηρετούμενων είναι περίπου 100 στον Τεχνητό Νεφρό και 42 στην περιτοναϊκή κάθαρση. Είναι προφανές ότι η οποιαδήποτε δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει βαρύτατες συνέπειες υγείας σε συμπολίτες μας.

Για διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους αφορά τις καταγγελθείσες πρόσφατες απαράδεκτες μετατάξεις νοσηλευτριών σε διοικητικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας, η ομαλή λειτουργία της μονάδας, εύρυθμα λειτουργούσας έως πρότινος και με μελετημένη ροή εργασιών βάσει των ιατρικών και τεχνικών προδιαγραφών, τίθεται σε οριακό σημείο για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των ασθενών. Ενώ η ομαλή λειτουργία γενικά του Νοσοκομείου Κομοτηνής δοκιμάζεται από την οφθαλμοφανή έλλειψη προσωπικού, πρόσφατες εξελίξεις ξαφνικής περαιτέρω μείωσης προσωπικού της ΜΤΝ, ιατρικού και νοσηλευτικού, για την οποία είναι όχι μόνο ενήμερη αλλά και συνυπεύθυνη η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής, έχει δημιουργήσει ζητήματα αδυναμίας της να αντεπεξέρθει στην αποστολή της, έστω και περιστασιακά.

Ως πρακτική συνέπεια της ακατανόητης μείωσης εμπείρου προσωπικού σε μια τόσο εξειδικευμένη Μονάδα, ήταν και το πρόσφατο επεισόδιο της προσωρινής αναστολής εξυπηρέτησης 16 ασθενών, που εγγράφηκαν τελευταίοι, σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης και η έκτακτη και έγγραφη ανάληψη της ευθύνης για την φροντίδα τους προσωπικά από τον ίδιο τον Διοικητή του Νοσοκομείου (996ΔΣ/27-10-2008)!!!! Εντωμεταξύ, πριν αυτή την πρωτοφανή ενέργεια του Διοικητή, προτάθηκε στους συγγενείς των «άτυχων» ασθενών (δηλαδή τελευταίων στην «ουρά εγγραφής»!!!), να μεταφέρονται μέρα παρά μέρα, με έξοδα του Νοσοκομείου, με ταξί στην Αλεξανδρούπολη. Το τραγελαφικό σκηνικό που σε περίπτωση συνέχειάς του εκθέτει ανεπανόρθωτα την Πολιτεία, συμπληρώνεται με το ενδεχόμενο αναστολής των εξωτερικών ιατρείων της Μονάδας (πλην της περιτοναϊκής), από 1ης Ιανουαρίου 2009, λόγω επιμονής να διατηρείται το αναμενόμενο υψηλό επίπεδο ανταπόκρισης της μονάδας στις απαιτήσεις, χωρίς να επιτρέπει να απασχολείται αλλού το τακτικό της προσωπικό. Για αυτό το θέμα τεκμηριωμένα και έγκαιρα έχει ενημερωθεί η Διοίκηση του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Το πρόβλημα βέβαια θα εκκινούσε από πολύ πριν, από 15-9-2008, ωστόσο με ειδική εντολή του Διοικητή (897ΔΣ/2-10-2008) υποχρεώθηκαν οι ιατροί του τμήματος να ασκούν τα επιπλέον καθήκοντά τους, μειώνοντας όμως το επίπεδο της ιατρικής φροντίδας στους εσωτερικά νοσηλευόμενους ασθενείς, με εύκολα αντιληπτές επιπτώσεις και στην ποιότητα φροντίδας αλλά και στους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση (899ΔΣ/3-10-2008 ενημερωτικό σημείωμα της ΜΤΝ).

Εν γένει, υποχρεώνονται οι ιατροί της ΜΤΝ σε αναγκαστική πλημμελή εκτέλεση των υποχρεώσεών τους όσον αφορά τον πυρήνα των καθηκόντων τους και διατίθενται για αλλότρια καθήκοντα, τακτική που πιθανότατα εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβαλωματικής πολιτικής επίδειξης επίπλαστης «επάρκειας» προσωπικού για λόγους «βιτρίνας» του Νοσοκομείου Κομοτηνής και συγκάλυψης των αδυναμιών του. Είναι τόσο μεγάλη η σύγχυση της Διοίκησης που με το 834ΔΣ/17-9-2008 έγγραφό της ψέγει τη ΜΤΝ για τις διαμαρτυρίες της για τις ελλείψεις προσωπικού με το «ακαταμάχητο» επιχείρημα ότι δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται εφόσον «άλλα τμήματα και μονάδες λειτουργούν με κάλυψη χαμηλότερη του 50% των οργανικών τους θέσεων»!!! Σημειωτέον ότι στην αναγκαστική αυτή παραδοχή των μεγάλων κενών, οι «οργανικές θέσεις» αυτές αφορούν τον παλιό οργανισμό του Νοσοκομείου και όχι τον υπό θέσπιση νέο, τυχόν εφαρμογή του οποίου θα αναδείκνυε τα ακόμη μεγαλύτερα κενά σε προσωπικό. Η εξωφρενική αυτή τακτική του Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής συνεχίζεται με το 907ΔΣ/9-10-2008 έγγραφό του (με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης) όπου κατηγορείται (!!!) η ΜΤΝ ότι έχει κάνει χρήση των νομίμων αδειών για το προσωπικό της (!!!!) σε αντιδιαστολή με την παραδοχή ότι στα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου τα οφειλόμενα ρεπό φθάνουν τα 80 ανά νοσηλεύτρια!!! Ειρωνεύεται δε τον Διευθυντή της ΜΤΝ ως «προστάτη των νεφροπαθών»!!! Επίσης, οι παραδοχές αυτές περί κενών έρχονται σε ευθεία αντίφαση με την απάντηση στην Ολομέλεια της Βουλής του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παπαγεωργίου στην 84/6.10.2008 επίκαιρη ερώτησή μου, για το θέμα των κενών προσωπικού στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι καταγγελίες μου για τις ελλείψεις αυτές είναι υπερβολικές!!!

Εκτός της γενικά αδιάφορης, πρόχειρης και αμήχανης Κυβερνητικής πολιτικής, ανακύπτουν λοιπόν και πρόδηλα ζητήματα χειρισμού συγκρουσιακών καταστάσεων και διαχείρισης προσωπικού στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Η Κοινή Γνώμη της Ροδόπης, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, έχουν αναστατωθεί όταν παρατηρούν για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα τη δημόσια αντιδικία των αρμοδίων ιατρών και διοικητικών, η οποία μάλιστα πλέον γίνεται και μέσω Εισαγγελέα, γεγονός που υποδηλώνει τον βαρύτατο τραυματισμό της αξιοπιστίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής και της παραγωγής έργου στον τομέα της Υγείας.

Επισημαίνοντας τα όσα αυτονόητα ενοχλούν κάθε απλό πολίτη και χωρίς να εμπλέκομαι στα εσωτερικά θέματα Διοίκησης του Νοσοκομείου Κομοτηνής, μη λησμονώντας όμως τις στοιχειώδεις Αρχές Διοίκησης Οργανισμών και το τι προβλέπουν αφενός για τη μέριμνα μη δημιουργίας προβλημάτων και αφετέρου για την αποτελεσματική διαχείρισή τους εφόσον εμφανισθούν,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Γνωρίζει τις διαφωνίες για την ορθή κατανομή προσωπικού στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και τις ελλείψεις έμπειρου προσωπικού, σε εντοπισμένες θέσεις εργασίας για τις οποίες τεκμαίρεται προτεραιότητα όσον αφορά τη βαρύτητα των συνεπειών που προκαλεί η ενδεχομένως ανεπαρκής κάλυψή τους; Τι σκοπεύει να πράξει για να αποκατασταθεί η δυσλειτουργία που προκαλείται και να λήξει η ανησυχία και η αναστάτωση των πολιτών από τα όσα πληροφορούνται;

2. Είναι διασφαλισμένη, σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα και όχι τα διοικητικά, η προσήκουσα φροντίδα των ασθενών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης στο Νοσοκομείο Κομοτηνής καθώς και των εισηγμένων ασθενών σε λοιπά τμήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα; Αν όχι, πώς σκοπεύετε να επιλύσετε το πρόβλημα;

3. Προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα για να αποκατασταθούν οι τεράστιες ελλείψεις τακτικού προσωπικού, νοσηλευτικού και ιατρικού, που αντιμετωπίζει το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κομοτηνής και ειδικότερα το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και βάσει προδιαγραφών αντιμετώπιση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των ασθενών που καταφεύγουν για τα προβλήματα υγείας σε αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: