Τετάρτη, Ιανουαρίου 28, 2009

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για τη Μ. Βατοπεδίου

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

& ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Για τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: «Στα τέλη του 2005, όταν Πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας είχε διορισθεί ο κ. Προβόπουλος (που σήμερα ως επίσης διορισμένος από την Κυβέρνηση Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ευθύνεται για τις ύποπτες καθυστερήσεις και την αδικαιολόγητη ολιγωρία ελέγχου των τραπεζικών κινήσεων του σκανδάλου Βατοπεδίου), θυγατρική του Ομίλου της Εμπορικής που είχε συσταθεί για να αξιοποιήσει επενδυτικά ένα συγκεκριμένο ακίνητο στον Κολωνό, πούλησε το ακίνητο αυτό στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, η οποία το πλήρωσε με χρήματα της ίδιας της Εμπορικής Τράπεζας, βάσει ευνοϊκού δανείου που της χορήγησε η τελευταία, και τελικά το μεταπώλησε με κέρδος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ουσιαστικά, η Μονή Βατοπεδίου απέκτησε ακίνητο από την τότε κρατική Εμπορική Τράπεζα με λεφτά της ίδιας της Τράπεζας, με αποτέλεσμα η Εμπορική να πουλάει, η Εμπορική να πληρώνει (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΙ) και το κέρδος να το εισπράττει η Μονή Βατοπεδίου».

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 5522/2-12-05 Συμβόλαιο, θυγατρική του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας, η ΚΟΛΩΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ, που ως αντικείμενο είχε την επενδυτική αξιοποίηση συγκριμένου ακινήτου 1.325,15 μ, το οποίο είχε αγοραστεί το 2003 από την Εμπορική Τράπεζα, πούλησε το ακίνητο αυτό στη Μονή Βατοπεδίου έναντι 2.000.000 ευρώ. Τα χρήματα για την αγορά αυτού του ακινήτου τα χορήγησε στην Μονή Βατοπεδίου η ίδια η Εμπορική Τράπεζα με τη μορφή δανείου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκε με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Το ακίνητο αυτό, η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, το πούλησε σε τρίτη, κατασκευαστική εταιρεία, με ακριβότερο τίμημα από αυτό που το αγόρασε, εισπράττοντας τη διαφορά που ανέρχεται σε 215.000 ευρώ, σύμφωνα με το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα.

Η ΚΟΛΩΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ μετά την πώληση δεν είχε πια αντικείμενο και συγχωνεύτηκε με την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΦΕΚ ΤΑΕ ΕΠΕ 6078/28-6-06). Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, από την πώληση του μοναδικού ακινήτου της ΚΟΛΩΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ έως και την συγχώνευσή της, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ που απορρόφησε την θυγατρική της ΚΟΛΩΝΟΣ ήταν ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος ήταν και Πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας που χορήγησε το δάνειο.

Ουσιαστικά, ο Όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας επί προεδρίας κ. Προβόπουλου, αντί να αξιοποιήσει ο ίδιος, μέσω της θυγατρικής του, το συγκεκριμένο ακίνητο ή να το πουλήσει απευθείας σε κάποια κατασκευαστική, χρηματοδότησε την Μονή Βατοπεδίου με 2.000.000 ευρώ για να αξιοποιήσει αυτή το ακίνητο και να εισπράξει το κέρδος!! Με άλλα λόγια, ΤΗΣ ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΚΕΡΔΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΟ ΔΗΛΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΕΡΔΟΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ 215.000 ΕΥΡΩ.

Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη Τράπεζα, η Μονή Βατοπεδίου από τα μέσα του 2006 μέχρι το 2008 εμφανίζεται να κατέθεσε σε «πακέτα», που έφθασαν ακόμα και τα 10.000.000 ευρώ το ένα, το συνολικό ποσό των 57.633.066 ευρώ σε ΜΕΤΡΗΤΑ! Μάλιστα, έγιναν 28.700.000 ευρώ καταθέσεις μέσα σε 2 μόλις μήνες και τα 20.000.000 ευρώ σε 3 μόλις μέρες, χωρίς να προκύπτει ότι έχει κινηθεί κανένας από τους νόμιμους ελέγχους για την προέλευση και τη διακίνηση των τεράστιων αυτών ποσών.

Στο ζήτημα αυτό η όποια ευθύνη βαρύνει και την αδρανούσα συγκεκριμένη Τράπεζα, αλλά και την αδρανούσα εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος με επικεφαλής σήμερα τον κ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟ, πρώην διορισμένο από την Κυβέρνηση Πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας, τουλάχιστον μετά τις αποκαλύψεις, όπως επίσης και τους συναρμόδιους να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους μηχανισμούς που εποπτεύονται από την Κυβέρνηση, όπως η Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αλλά και την Επιτροπή Γκρόζου.

ΕΠΕΙΔΗ, όσες φορές κι αν αποχωρήσει η Κυβέρνηση σας από το Κοινοβούλιο, δεν θα πετύχει την ατιμωρησία που επιδιώκει στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, αλλά και την συγκάλυψη των τελικών αποδεκτών του μαύρου χρήματος που παρήχθη από το Κυβερνητικό αυτό σκάνδαλο.

ΕΠΕΙΔΗ είναι προφανές ότι στην επιχείρηση αυτή της αποσιώπησης, της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης, η Κυβέρνηση Καραμανλή, με την πρωτοφανή έλλειψη σεβασμού των θεσμών που την χαρακτηρίζει, έχει εμπλέξει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μέσω των διορισμένων από αυτήν Διοικήσεών τους.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ, κατά την συγκεκριμένη υπόθεση ύποπτης χρηματοδότησης από την Εμπορική Τράπεζα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου για την αγορά και μετέπειτα την επικερδή πώληση σε τρίτους ακινήτου θυγατρικής της ίδιας της Εμπορικής Τράπεζας, ο Κυβερνητικά διορισμένος Πρόεδρος τόσο της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, όσο και της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ήταν ο κ. Προβόπουλος, σημερινός Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επίσης Κυβερνητικά διορισμένος, που καθυστερεί αδικαιολόγητα να ασκήσει αποτελεσματικά την ελεγκτική της αρμοδιότητα σχετικά με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ερωτάσθε:

1. Πως δικαιολογείται η κίνηση του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας, επί της Προεδρίας του τότε διορισμένου από την Κυβέρνησή σας κ. Προβόπουλου να χαρίσει ουσιαστικά, χρηματοδοτώντας με ευνοϊκό δάνειο την αγορά, ακίνητο του Ομίλου στη Μονή Βατοπεδίου, το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε με σημαντικό κέρδος για τη Μονή, κέρδος που θα μπορούσε να είχε εισπράξει η Τράπεζας αν είχε κάνει απευθείας την πώληση;

2. Θα γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα 215.000 ευρώ είναι το πραγματικό κέρδος της Μονής από την αγοραπωλησία ή εάν υπάρχουν και παράλληλες εισροές χρημάτων, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ολυμπιακού ακινήτου, όπου αποκαλύφθηκε ότι πέρα από το τίμημα του συμβολαίου, στη Μονή καταβλήθηκαν επιπλέον ως δωρεά 9.000.000 ευρώ;

3. Εκλήθη η ΚΕΔ το Νοέμβρη του 2007 να συμμετέχει σε δημοπρασία για την εκποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου και τι απάντησε;

4. Πότε έγινε η σύσταση της Εταιρείας που αγόρασε το συγκεκριμένο ακίνητο τελικά από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, πότε ολοκληρώθηκε η αγορά, πότε αποπληρώθηκε το τίμημα και πότε εκδόθηκαν οι σχετικές οικοδομικές άδειες;

5. Να κατατεθούν στη Βουλή:

a. Τα υπ’ αριθμ. 4780/366/15-3-08 και υπ΄αριθμ. 5522/2-12-05 συμβόλαια που τηρούνται στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών.

b. Αντίγραφο της σύμβασής δανείου που υπογράφηκε μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου ύψους 2.000.000 ευρώ για την αγορά του συγκεκριμένο ακινήτου στον Κολωνό, ιδιοκτησίας μέχρι τότε του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας.

c. Οι φάκελοι των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν για το συγκεκριμένο ακίνητο.

6. Αντιλαμβάνεσθε ότι οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις διενέργειας ολοκληρωτικού και αποτελεσματικού ελέγχου στις τραπεζικές κινήσεις του σκανδάλου Βατοπεδίου εκ μέρους της αρμόδιας Τράπεζας της Ελλάδος επί προεδρίας κ. Προβόπουλου σε τυχόν συσχετισμό με την χαριστική αυτή «χρηματοδότηση» της Μονής Βατοπεδίου από την Εμπορική Τράπεζα, επίσης επί Προεδρίας κ. Προβόπουλου, δύνανται να δημιουργήσουν εύλογα ερωτηματικά για τη στάση και το ρόλο του προσώπου που η Κυβέρνησή σας επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και που σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή αποτελούσε μαζί με Υπουργούς της Κυβέρνησής σας τακτικό επισκέπτη της Μονής Βατοπεδίου;

7. Να κινητοποιηθούν επιτέλους οι αρμόδιες αρχές ελέγχου και εποπτείας, ώστε:

Να υποβληθούν, όπως έχει ήδη ζητηθεί εγγράφως από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ΑΜΕΣΑ στη Βουλή από τις εμπλεκόμενες Τράπεζες αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψαν με την Μονή Βατοπεδίου και τα συνδεδεμένα με αυτήν νομικά ή φυσικά πρόσωπα, MADEUS, RASSADEL, κλπ (το ύψος των οποίων, όπως κατέθεσε ο κ. Α. Κοιρανίδης υπερβαίνουν τα 110 εκατ. Ευρώ), καθώς και των εταιρειών που αξιοποίησαν εμπορικά τα εκχωρηθέντα ακίνητα, αλλά και του συνόλου των εταιρειών του Ομίλου Πάπιστα (με τον οποίο συναλλάσσονται Υπηρεσίες του Υπουργείου σας για τη μίσθωση ακινήτων, στα οποία έχει δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση μέχρι και της ΥΠΕΕ, πρώην ΣΔΟΕ, Κεντρικής Μακεδονίας!!!), μαζί με την κίνηση των δανειακών λογαριασμών που αφορούν αυτές τις συμβάσεις και συγκεκριμένα με ανάλυση των ποσών εκταμιεύσεων και που κατευθύνθηκαν.

Να κατατεθούν, όπως έχει ήδη ζητηθεί εγγράφως από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην Βουλή αντίγραφα διπλής όψεως των σωμάτων όλων των επιταγών, που εκδόθηκαν είτε από λογαριασμούς όψεως της Μονής και των οικονομικών διαχειριστών της, αλλά και των εταιρειών RASSADEL και MADEUS, είτε τραπεζικών επιταγών που εκδόθηκαν με εντολή των παραπάνω, ποσού άνω των 50.000 Ευρώ, κατά την ημερομηνία εξόφλησής τους, ώστε να είναι διακριτή η κίνησή τους βάσει των οπισθογραφήσεών τους και του τελικού κομιστή τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν εξοφληθεί στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή. Καθώς και οποιαδήποτε παραστατικά τρίτων που συσχετίζονται ή συμψηφίζονται με αντίστοιχα παραστατικά της Μονής.

Να υλοποιηθεί το ήδη διατυπωθέν εγγράφως και λεπτομερειακά αίτημα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών και η γνωστοποίηση ύπαρξης θυρίδων θησαυροφυλακίων όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί αποδέκτες των χρηματικών ροών.

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης

Γιάννης Δριβελέγκας

Μάρκος Μπόλαρης

Γρηγόρης Νιώτης

Γιώργος Παπαγεωργίου

Γιώργος Πεταλωτής

Ντίνος Ρόβλιας

Θεοδώρα Τζάγκρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: