Πέμπτη, Φεβρουαρίου 05, 2009

Ερώτηση για Περιφερειακό Τύπο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

3. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

4. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Θέματα βιωσιμότητας του Περιφερειακού Τύπου

Για το ΠΑΣΟΚ, η σημασία και η συμβολή του Περιφερειακού Τύπου είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς κατ' αρχήν διαμορφώνει το τοπικό αναγνωστικό κοινό με την πληροφορία που του παρέχει και επιπλέον αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικο-οικονομικού γίγνεσθαι, συνδέοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τα μέλη της τοπικής κοινωνίας μεταξύ τους. Ο Περιφερειακός Τύπος, μπορεί να λειτουργήσει αποκεντρωτικά και να συμβάλλει αποφασιστικά όχι μόνο στην ανάδειξη της τοπικής είδησης, αλλά και στην ουσιαστική και κατά το δυνατόν αντικειμενική ενημέρωση και πληροφόρηση του πολίτη.

Περαιτέρω, ο Περιφερειακός τύπος αναδεικνύει τα τοπικά προβλήματα, διεκδικεί τη λύση τους, ενημερώνει για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, είναι καθοριστικός για την πορεία της τοπικής κοινωνίας. Η περιφερειακή εφημερίδα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην ίδια την τοπική και περιφερειακή αναπτυξιακή διαδικασία.

Με τον νόμο 3548/2007, η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε την ευκαιρία να ρυθμίσει τα της λειτουργίας του Περιφερειακού Τύπου και να καθορίσει τους κανόνες της υγιούς και διαφανούς λειτουργίας του σε επίπεδο είδησης αλλά και διαφήμισης. Δυστυχώς όμως, αντ’ αυτού, με τον ανωτέρω νόμο, η Κυβέρνηση της ΝΔ, επιβάλλοντας αμφισβητούμενα κριτήρια και ρευστές προϋποθέσεις, έθεσε επιπρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία και την ευημερία του επαρχιακού τύπου. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι απογοητευτική, καθώς ο επαρχιακός τύπος οδηγείται σε οικονομική κατάρρευση και αναγκαστική χρεωκοπία.

Την ίδια στιγμή η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά άμεση "απόσυρση" του νόμου 3548/2007. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. όμως, εθελοτυφλεί και αγνοεί επιδεικτικά κάθε φωνή διαμαρτυρίας.

KATΟΠΙN ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Αν αντιλαμβάνονται την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική σημασία του Περιφερειακού Τύπου (εντύπου και ηλεκτρονικού) και ποια άμεσα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση.

2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε άμεση τροποποίηση των διατάξεων του νόμου 3548/2007 για την καταχώριση δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου στο νομαρχιακό και τοπικό τύπο, ως προς τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του;

3. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύνταξη νέου σχεδίου νόμο-υ που να αφορά συνολικά στη λειτουργία του Περιφερειακού Τύπου. περιλαμβάνοντας και. όλος τις διάσπαρτος διατάξεις που ρυθμίζουν σήμερα, τη λειτουργία του;

4. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προβεί σε κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας, γνωρίζοντας ότι η δαπάνη που αντιστοιχεί στη διακίνηση των εβδομαδιαίων επαρχιακών εφημερίδων είναι ελάχιστη σε σχέση με άλλες κατηγορίες εντύπων και ως εκ τούτου δεν συνιστά σημαντική επιβάρυνση;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: