Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2009

Ερώτηση για Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, σε συνέχεια πρόσφατης ερώτησής του για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία («εργοστάσια Λαναρά»), κατέθεσε στη Βουλή νέα σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών μαζί με τη Λούκα Κατσέλη, πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας και άλλους συναδέλφους του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ από τη Βόρειο Ελλάδα. Στην ερώτηση αυτή ο κοινοβουλευτικός έλεγχος εστιάζει στα περίεργα παιχνίδια με τη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, στις ευθύνες του μεγαλομετόχου κ. Λαναρά και στην αξιολόγηση των παλαιότερων προσπαθειών ανάκαμψης της εταιρείας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης και απουσία επαρκούς εποπτείας από τις αρμόδιες αρχές της Κεφαλαιαγοράς πλήττουν τους εργαζόμενους και τα συμφέροντα χιλιάδων μικροεπενδυτών της εταιρείας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία»

Οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης και η απουσία επαρκούς εποπτείας από τις αρμόδιες αρχές της Κεφαλαιαγοράς πλήττουν τους εργαζόμενους και τα συμφέροντα χιλιάδων μικροεπενδυτών της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. Η Κυβέρνηση έχει διοχετεύσει από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι σήμερα, μέσω της Εθνικής και της Αγροτικής Τράπεζας, €10 εκατ. από τα €35 εκατ. που έχει υποσχεθεί για να σωθεί δήθεν η εταιρεία, χωρίς όμως κάνεις να γνωρίζει εάν υπάρχει κάποιο σοβαρό μακροχρόνιο πρόγραμμα εξυγίανσης, καθώς και αξιολόγηση αυτού. Αποτέλεσμα, οι πόροι να μην διοχετεύονται για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση της εταιρείας, ώστε να δοθεί βιώσιμη λύση και να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων της, αλλά να χρησιμοποιούνται από την Κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία είναι δυστυχώς σε απόλυτη συνέπεια με την έλλειψη κάποιου ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης της κλωστοϋφαντουργίας και της βιομηχανίας γενικότερα, ιδιαίτερα μάλιστα σε φθίνουσες περιοχές της χώρας .

Ερωτηματικά γεννά εξάλλου και η στάση της Διοίκησης η οποία ανέχεται τη συνεχή απαξίωση της εταιρείας, διαπραγματευόμενη επί έξι και πλέον μήνες την χορήγηση ενός δάνειου €35 εκατ. όταν κάθε μήνα οι ζημιές μεγαλώνουν με γεωμετρική πρόοδο με αποτέλεσμα ακόμα και τα €35 εκατ. να μην επαρκούν πλέον ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα σοβαρό επιχειρηματικό σχέδιο που να δίνει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η αποπληρωμή των δεδουλευμένων αποτελεί βασική προτεραιότητα, είναι τα μόνιμα θύματα της κυβερνητικής ανεπάρκειας και της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Πριν λίγες μέρες ο εμπαιγμός και η κοροϊδία τους από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συνεχίστηκε.

Την ίδια στιγμή, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας δεν έχει αναλάβει μέχρι σήμερα τις σοβαρές ευθύνες που φέρει για την σημερινή κατάσταση της εταιρείας. Όχι μόνο δεν έχει εκπληρώσει τις έγγραφες δεσμεύσεις του περί ενεχυρίασης των μετοχών του υπέρ των Τραπεζών στο πλαίσιο της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση των δανείων ύψους €35 εκατ., αλλά παραμένει ανενόχλητος ασκώντας τα καθήκοντα του εκτελεστικού προέδρου της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παντελώς απούσα, κλείνει τα μάτια σε «παιχνίδια» που φαίνεται ότι έχουν γίνει με τη μετοχή της εταιρείας. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2008, σειρά κρίσιμων γεγονότων και αποφάσεων για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εταιρείας προκαλούν σημαντικές ανόδους της τιμής της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Προκύπτει όμως ότι κάποιοι γνώριζαν και εκμεταλλεύτηκαν πληροφορίες για τον προσπορισμό ιδίου οφέλους. Στις 15/7/08 με την τιμή της μετοχής της εταιρείας στα €0,05 και με τα εργοστάσια της εταιρείας κλειστά, πραγματοποιήθηκε αγορά περίπου 1.000.000 μετοχών. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24/07/2008, ακολουθεί δέσμευση του τότε Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσούρτη για επίλυση του θέματος με τη χορήγηση εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις Τράπεζες που με την σειρά τους θα χορηγούσαν δάνεια ύψους €35 εκατ. στην εταιρεία εφόσον ο βασικός μέτοχος ενεχυρίαζε τις μετοχές του υπέρ των Τραπεζών (ανακοίνωση ΥΠΕΘΟ 24/7/2008). Η τιμή της μετοχής της εταιρείας εκτοξεύεται σταδιακά σε €0,10 στις 25/7/2008, €0,12 στις 28/7/2008, €0,14 στις 29/7/2008 και σε €0,16 στις 30/7/2008! Επομένως, κάποιοι ενδεχομένως έκαναν χρήση εσωτερικής πληροφόρησης, καθώς προκύπτει ότι αγόρασαν όταν η τιμή ήταν σε χαμηλά επίπεδα (15/7/08) και εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο που επακολούθησε λόγω της δέσμευσης του ΥΠΟΙΟ στις 24/7/2008.

Επειδή 1000 και πλέον εργαζόμενοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα να ζουν σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ανασφάλειας χωρίς ακόμα να τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών, καθώς και Δώρο Χριστουγέννων, και χωρίς να γνωρίζουν αν θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα.

Επειδή η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου από την Κυβέρνηση σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε δέσμευσης της Διοίκησης για επιτυχή κατάληξη του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας απαξιώνει μέρα με τη μέρα ακόμα περισσότερο την εταιρεία, υποθηκεύοντας το μέλλον της.

Επειδή η δαπάνη πόρων και το μοίρασμα του «χιλιάρικου» από την Κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο και προοπτική, θίγουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και συνιστούν σπατάλη σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Επειδή θίγονται καταφανώς τα συμφέροντα των μικρομετόχων της εταιρείας και των επενδυτών, λόγω της απουσίας εποπτείας από τις αρμόδιες αρχές της Κεφαλαιαγοράς.

Επειδή η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία δραστηριοποιείται σε έναν κρίσιμο για την Ελληνική οικονομία κλάδο, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

  1. Έχει αναζητήσει ευθύνες για την αποτυχία των επιχειρηματικών σχεδίων της εταιρείας; Αν ναι από ποιους και πότε.
  2. Ποιο είναι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Διοίκησης, ποιος το έχει αξιολογήσει, πόσες θέσεις εργασίας προβλέπει ιδιαίτερα σε κρίσιμες ακριτικές περιοχές (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη) αλλά και σε περιοχές που έχουν ήδη δεχθεί βαρύ πλήγμα από την ανεργία (Νάουσα, Θεσσαλονίκη);
  3. Σκοπεύει να διαθέσει και πότε το υπόλοιπο των €35 εκατ. που έχει υποσχεθεί (μέσω εγγυοδοσίας), και πώς θα διασφαλίσει ότι τα χρήματα αυτά δεν θα είναι ακόμα μία «χαμένη ευκαιρία»;
  4. Μπορεί η Κυβέρνηση να διαβεβαιώσει τους εργαζομένους της εταιρείας ότι με τη διοχέτευση του συνόλου των €35 εκατ. προς αυτήν, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία θα λειτουργεί πλέον σε βιώσιμη βάση ;
  5. Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ολιγώρησε και δεν παρενέβη για την αναζήτηση και απόδοση τυχόν ευθυνών σε ενδεχόμενα «παιχνίδια» που έγιναν με την μετοχή της εταιρείας;
  6. Ποιες εγγυήσεις θα δοθούν από τον μέτοχο της εταιρείας και τι έχει γίνει με τις ήδη αναληφθείσες από αυτόν εγγυήσεις για δάνεια που έχει πάρει στο παρελθόν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: