Τρίτη, Μαΐου 05, 2009

Ερώτηση για την αυξημένη
γραφειοκρατία στο Δημόσιο

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με άλλους συναδέλφους του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών & Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα την μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: «1,888 δις ευρώ ετησίως στην γραφειοκρατία»

Κύριοι Υπουργοί

Οι προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με την ίδρυση και αρχική λειτουργία μιας επιχείρησης («υπηρεσίες μιας στάσης»), ήδη από πολύ νωρίς αποδείχθηκαν κενού περιεχομένου.

Διανύουμε ήδη το πέμπτο έτος διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση της ΝΔ και κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για την μείωση της γάγγραινας της γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση που απομυζεί πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και οδηγεί σε περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας του δημόσιου ελλείμματος της χώρας μέσω δε μιας πρωτόγνωρης οικονομικής δίνης και σε μια εποχή που η Κυβέρνηση έχει μεταθέσει το βάρος των λανθασμένων πολιτικών της και της ολιγωρίας της στις πλάτες του Έλληνα φορολογουμένου και του ζητά να πληρώσει ακριβά την οικονομική κρίση.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από στοιχεία της απόρρητης μελέτης που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, που δημοσίευσε η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και η οποία διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών και κατόπιν στο Eco/Fin, στα πλαίσια της υιοθέτησης ενός προγράμματος καταγραφής και μείωσης των διοικητικών επιβαρύνσεων σε οκτώ πεδία πολιτικής.

Σύμφωνα με την μελέτη, το ετήσιο κόστος της γραφειοκρατίας μόνο σε οκτώ τομείς της οικονομίας στοιχίζει 1,888 δις ευρώ ενώ τα διοικητικά βάρη υπερβαίνουν ετησίως τα 16 δις ευρώ. Η εν λόγω μελέτη καταδεικνύει ότι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα μείωσης της γραφειοκρατίας από την Κυβέρνηση, θα περιόρισε αν όχι θα εξάλειφε την αναγκαιότητα σήμερα για την λήψη σκληρών μέτρων μείωσης του δημόσιου ελλείμματος και θα είχε άμεσα οφέλη στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που συναλλάσσονται με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στην μελέτη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η σύσταση μιας εταιρείας σήμερα διέπεται από 11 νόμους, 9 Προεδρικά Διατάγματα και 2 Υπουργικές Αποφάσεις ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν (32.759.616) ευρώ. Η υγιεινή και η ασφάλεια στην εργασία διέπονται από 4 νόμους και 15 Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία συνεπάγονται ετήσιο διοικητικό βάρος (402.746.858,91) ευρώ. Οι αγροτικές επιδοτήσεις διέπονται από 31 υπουργικές αποφάσεις, 1 αγορανομική απόφαση και 1 εγκύκλιο, ενώ το διοικητικό κόστος τους ανέρχεται σε (158.100.068,27) ευρώ. Σε (1.065.229.596) ευρώ ανέρχεται το κόστος της απόδοσης ΦΠΑ που διέπεται από 3 νόμους και 1 Προεδρικό Διάταγμα ενώ η ίδρυση απλώς και μόνο των πρατηρίων καυσίμων ανέρχεται ετησίως σε (5.036.040,89) ευρώ, με γραφειοκρατία 2 Οδηγιών, 2 Προεδρικών Διαταγμάτων και 2 Υπουργικών Αποφάσεων.

Μέσα σε αυτόν τον γραφειοκρατικό κυκεώνα, αναπτύσσονται παρασιτικά κυκλώματα διαφθοράς που εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάθε χρόνο πάνω από 1 δις ευρώ «μοιράζονται» μεταξύ των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων κατά την απόδοση του ΦΠΑ την στιγμή που εκπρόσωποι εταιριών πετρελαιοειδών, που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της έρευνας, δηλώνουν ότι διατηρούν «μαύρα ταμεία» για να χρηματοδοτούν κυκλώματα που δραστηριοποιούνται γύρω από την ίδρυση και λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων.

Επειδή παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, επικρατεί τεράστιο γραφειοκρατικό χάος σε όλο τον κρατικό μηχανισμό που ευθύνεται για την σπατάλη πολλών δις ευρώ

Επειδή η Κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πράξη έστω και τώρα τις υποσχέσεις της για μια πιο γρήγορη, ευέλικτη, λιγότερο γραφειοκρατική και με διαφάνεια δημόσια διοίκηση

Επειδή όπως αποκαλύπτει η μελέτη του Υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε στο Eco/Fin η μείωση της γραφειοκρατίας θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας στον κρατικό μηχανισμό που κοστίζει εξαιρετικά ακριβά στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη και που τον αναγκάζει να υποστεί σε καθημερινή βάση μια απαράδεκτη ταλαιπωρία;
  2. Ποιες ακριβώς δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα καταγραφής και μείωσης της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Εσωτερικών;
  3. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι τώρα;
  4. Ποιες χρονικές δεσμεύσεις υπάρχουν για την υλοποίηση του προγράμματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: