Τρίτη, Ιουνίου 02, 2009

Δήλωση για την Εγνατία Οδό

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, σε σχέση με την αγωνιώδη και προπαγανδιστική επίκληση του «έργου» της, στην οποία επιδίδεται η Ν.Δ. με έναυσμα την προεκλογική φιέστα «ολοκλήρωσης» της Εγνατίας Οδού στη γέφυρα του Βενετικού Ποταμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Η υποτίμηση της νοημοσύνης του ελληνικού λαού και των Θρακιωτών συνεχίζεται απροσχημάτιστα από την Κυβέρνηση, στην απέλπιδα προσπάθειά της να κερδίσει κάποιες τελευταίες εντυπώσεις μήπως και διασωθεί από την αποδοκιμασία που της επιφυλάσσει η κάλπη της 7ης Ιουνίου.

Επιστρατεύει τον Πρωθυπουργό, όλως τυχαίως παραμονή των κρίσιμων επικείμενων εκλογών, προκειμένου να υπενθυμίσει το «έργο» της και να μας διαβεβαιώσει ότι «ολοκληρώθηκε» η Εγνατία Οδός και δήθεν με τρόπο χαρακτηριστικά καλύτερο από τα δείγματα γραφής στην κατασκευή της που έδωσε το ΠΑΣΟΚ.

Στα ψεύδη της Κυβέρνησης έχει δώσει αναλυτική απάντηση ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα Δημόσια Έργα Γιάννης Μαγκριώτης. Ως Βουλευτής όμως της Ροδόπης έχω υποχρέωση να συμπληρώσω ότι :

• Οι Θρακιώτες αναγνωρίζουν στις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι σήκωσαν το βάρος της εκκίνησης και της προτεραιότητας στην κατασκευή βασικών τμημάτων της Εγνατίας στη Θράκη, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν ασφαλή, άνετη και αξιοπρεπή οδήγηση, χωρίς να υπεισέρχονται σε λογικές κατηγοριοποίησης «τύπου Σουφλιά» δηλαδή «εύκολα – δύσκολα – πιο δύσκολα τμήματα», οι οποίες εξυπηρετούν μικροκομματικά συμπλέγματα

• Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιος οραματίζεται, πείθει, διεκδικεί, σχεδιάζει υπεύθυνα και υλοποιεί με συνέπεια τις απαραίτητες υποδομές για τη χώρα, χωρίς να φοβηθεί την εν παραλλήλω εξέλιξη μιας σειράς έργων πρώτης γραμμής. Ξέρουν οι πολίτες ποιος πέτυχε να δημιουργήσει μια ανεκτίμητη οργανωτική τεχνογνωσία, την οποία φυσικά παραδίδει ως ρουτίνα πλέον σε επόμενες διοικήσεις, στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους

• Ο τελικός απολογισμός και αξιολόγηση του έργου καλό θα ήταν να γίνει μόλις παύσει και η τελευταία εργασία σε αυτό, περατωθούν όλες οι εκκρεμότητες με το δημόσιο και χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες ως απολύτως πλήρες. Μόνον τότε θα εξαχθούν τα πραγματικά συμπεράσματα για την ποιότητα κατασκευής, τη διαφάνεια στις διαδικασίες κατασκευής και την κοστολογική διάσταση. Τυχόν προεκλογικές «επιταχύνσεις» και «συμπτώσεις» όπως αυτή της «ολοκλήρωσης» της Εγνατίας και (αν επανέρθουμε στα καθ΄ ημάς) της ανατολικής εξόδου Κομοτηνής, μόνον θυμηδία προκαλούν στους πολίτες.

Ο κύριος Σουφλιάς έχει δίκιο: «Για το έργο που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ειλικρινά σας το λέω τις συγχαίρω θερμά». Αν μάλιστα δεν συμπλήρωνε τις δηλώσεις του αυτές με το μικρόψυχο «έχουμε όμως και εμείς το δικαίωμα να είμαστε υπερήφανοι που υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο και δυσκολότερο τμήμα του έργου» και με την παλαιοκομματική και ψευδή συγκριτική άλγεβρα των χιλιομέτρων που σε κάθε κυβερνητική θητεία κατασκευάζονταν, ίσως να διέσωζε κάπως την αξιοπιστία του, η οποία πλέον έχει τρωθεί από την απωθητική για σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος χιλιομετρική μπακαλική.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να επιστρέψουμε τα συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση αφού αναμέναμε μάταια επί πέντε χρόνια να ενισχυθεί επιτέλους το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στα απαραίτητα επίπεδα για την ανάπτυξη της χώρας και να ξεκινήσει ουσιαστικά το κατά τρία χρόνια καθυστερημένο ΕΣΠΑ. Αναρωτιόμαστε μάλιστα πώς ένας τόσο έμπειρος πολιτικός όπως ο νυν Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δεν ασχολείται με το μείζον θέμα του κόστους και της συχνότητας των διοδίων ή την απελπιστική καθυστέρηση στην κατασκευή των Σταθμών Εξυπηρέτησης κατά μήκος της Εγνατίας.

Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ένα: το ΠΑΣΟΚ προώθησε μια μεγάλης κλίμακας προσπάθεια για τη δημιουργία υποδομών, πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας, η οποία καρποφόρησε τόσον επί των ημερών του όσο και, λόγω κεκτημένης ταχύτητας, επί Ν.Δ. Τα έργα και η τεχνογνωσία δεν μπορούν να … «δραπετεύσουν» ώστε να βάζουν τους υπουργούς να μαλώνουν μεταξύ τους και με τους υπαλλήλους για τις ευθύνες. Ειδικά για το θέμα της Εγνατίας, η αποφασιστική στάση του ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση, καλλιέργησε και παρέδωσε μια σύγχρονη κατασκευαστική κουλτούρα, αποσόβησε τον κίνδυνο κατασκευής της παρα-Εγνατίας, όταν όλοι ήταν απαισιόδοξοι για το θέμα. Με μία λέξη, πήγε τη χώρα και τις απαιτήσεις των πολιτών πολλά βήματα μπροστά. Οι τωρινές κυβερνητικές μεγαλοστομίες δεν είναι τίποτα άλλο από παραπλανητική φιλολογία που έρχεται από το παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: