Τετάρτη, Ιουλίου 01, 2009

Ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αφορά και το Νομό Ροδόπης

O Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, αμφισβητώντας τον αδόκιμο και ακατανόητο αποκλεισμό του Ν. Ροδόπης και επιστημονικών φορέων πανθρακικής εμβέλειας από την Επιτροπή του Αγωγού «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη», η οποία βάσει Νόμου αποτελεί τον εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας για θέματα που έχουν σχέση με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, απέστειλε σχετική επιστολή σε φορείς της Θράκης και του Νομού Ροδόπης, καθώς και στα τοπικά ΜΜΕ.

Στην επιστολή του ο Βουλευτής της Ροδόπης αναφέρεται στο ιστορικό της συγκρότησης της Επιτροπής αυτής και εκφράζει την αντίθεσή του στην εξ αρχής επίμονη στάση της Κυβέρνησης να μην συμπεριλαμβάνει το Νομό Ροδόπης στην έννοια της «τοπικής κοινωνίας» που έχει λόγο στις εξελίξεις για το έργο του αγωγού, γεγονός που θεωρεί αδικαιολόγητο.

Ο Γιώργος Πεταλωτής, μετά από διαμόρφωση ισχυρά τεκμηριωμένης δικαιολογητικής βάσης, απευθύνει τελικά κάλεσμα στους φορείς της Ροδόπης να συνεχίσουν συντονισμένα την πίεση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία.

Δυστυχώς, προς το παρόν, η Πολιτεία αγνοεί και υποβαθμίζει το Νομό Ροδόπης και την υπόλοιπη Θράκη, αν και υφίσταται ξεκάθαρα πλήθος κοινωνικών, οικονομικών, τεχνικών, γεωγραφικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων στην κατασκευή του έργου του αγωγού πετρελαίου που ξεφεύγουν από τα στενά διοικητικά και γεωγραφικά όρια ενός μόνο Νομαρχιακού Διαμερίσματος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Γιώργου Πεταλωτή έχει ως εξής:

Κομοτηνή 30 Ιουνίου 2009
Προς:
Τοπικούς φορείς Θράκης και Ν. Ροδόπης

ΘΕΜΑ: «Η Ροδόπη και οι επιστημονικοί φορείς πανθρακικής εμβέλειας, δικαιούνται θεσμικά κατοχυρωμένης συμμετοχής στην Επιτροπή για τον Αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης»

Πρόσφατα είχα καταθέσει Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις (13421/29-1-2009 και 17300/6-4-2009) σχετικά με πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη (άρθρο 35 Νόμου 3734/2009) με την οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης συγκροτεί επιτροπή από τοπικούς φορείς του Νομού Έβρου, με ευρείες αρμοδιότητες, για την υποστήριξη του έργου του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Στις Ερωτήσεις μου αυτές άσκησα κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Κυβέρνηση για αγνόηση του Νομού Ροδόπης αλλά και επιστημονικών φορέων της Θράκης, όπως το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο, και για παράλογη θεσμική «στεγανοποίηση» της παρακολούθησης του έργου, το οποίο αφορά σίγουρα και το Νομό Ροδόπης, ίσως και όλη τη Θράκη.

Στις δύο απαντήσεις του το Υπουργείο Ανάπτυξης επιβεβαιώνει επί της ουσίας τα διαλαμβανόμενα στις Ερωτήσεις μου, επιμένει ωστόσο να μην αναθεωρεί τη στάση του. Θεωρεί λοιπόν εκ συμπεράσματος ότι η συμβολή και κάποιας εκπροσώπησης και από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Ροδόπης (π.χ. Δήμος Σαπών ή Νομαρχία Ροδόπης κ.ά.) αλλά και κάποιου φορέα πανθρακικής εμβέλειας (π.χ. ΤΕΕ Θράκης, Οικονομικό Επιμελητήριο, Δ.Π.Θ. κ.ά.) δεν είναι χρήσιμη και κρίσιμη. Επιχειρεί μάλιστα να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις αγνόησης του Νομού Ροδόπης υπό το ασθενές και παραπλανητικό επιχείρημα ότι ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης που θα συμμετέχουν στην επιτροπή, θα προέρχεται από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Ροδόπης.

Στα τέλη Μαρτίου 2009, συνεδρίασαν στο Νομό Έβρου, σε κοινή σύσκεψη, η Τοπική Επιτροπή Διαβούλευσης της Νομαρχίας Έβρου για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, οι Δήμαρχοι του Νομού Έβρου και οι μελετητές του έργου, δηλαδή οι διεθνείς εταιρείες ILF και ΕΡΜ και οι ελληνικές ASPROFOS και EXERGIA, προκειμένου οι τελευταίοι να ενημερώσουν τους τοπικούς παράγοντες :

• Σχετικά με τις επιλογές της χερσαίας όδευσης του αγωγού (τέθηκαν μάλιστα προς συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων δύο επιλογές)

• Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης δήλωσε ότι θα κατατεθούν σύντομα οι προτάσεις της. Χαρακτηριστικά δήλωσε ορθότατα ότι «η άποψη αυτή της Επιτροπής Διαβούλευσης θα διαμορφωθεί αφού συγκεντρώσουμε και επεξεργαστούμε τις προτάσεις όλων των δήμων και των τεχνικών υπηρεσιών μας, και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επαφών και διαλόγου της εταιρείας με τους εν λόγω φορείς». Σημειώνεται ότι η από καιρό υφιστάμενη Τοπική Επιτροπή Διαβούλευσης του Νομού Έβρου, απετέλεσε ένα είδος «προπλάσματος», «υποδείγματος», για τη συγκρότηση και λειτουργία τής θεσμικά πια κατοχυρωμένης ειδικής επιτροπής που προβλέπει το άρθρο 35 του Νόμου 3734/2009, υποκαθιστώντας την ντε φάκτο μέχρι να διαμορφωθεί και να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση συγκρότησής της, πράγμα που έγινε πριν λίγες μέρες.

Επίσης στα τέλη Μαρτίου 2009, ο Πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας διαχείρισης των αγωγών πετρελαίου (Transneft) κ. Τοκάρεφ μετά από ανάλογη επίσκεψή του στη Βουλγαρία, συναντήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τις τοπικές αρχές, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας παρουσία του Ρώσου Πρέσβη, κ. Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι. Επισκέφθηκε δε το Δέλτα του Έβρου και ξεναγήθηκε σε αυτό μαζί με στελέχη της εταιρείας Trans-Balkan Pipeline, ιδιοκτήτριας του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Συναντήθηκε επί τόπου με τον Δήμαρχο Φερών και τον διαβεβαίωσε για την προσοχή του στο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας. Παρά την έντονη κινητικότητα, και πάλι ο Νομός Ροδόπης και οι φορείς της Θράκης αγνοήθηκαν χαρακτηριστικά παρά το γεγονός ότι όπως ανακοινώθηκε στην επίσκεψη του κ. Τοκάρεφ στη Βουλγαρία, παράλληλα, με την κατασκευή του αγωγού, την κατάληξη του οποίου ακόμη δεν γνωρίζουμε (ίσως και στα όρια του Νομού Ροδόπης), η Transneft, θα υλοποιήσει κοινωνικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, χωρίς να διευκρινίζεται κάποια οριοθέτηση αυτής της περιοχής εφαρμογής των κοινωνικών αυτών προγραμμάτων.

Σημειώνεται, ότι στην πολύ πρόσφατη κινητοποίηση των παράκτιων αλιέων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τέθηκε και το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού. Για το ίδιο θέμα δεν έχει πειστεί και μια μεγάλη μερίδα πολιτών του Νομού Ροδόπης, τους οποίους ενδεχομένως θα καθησύχαζε η παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου και από φορείς που ξεφεύγουν από τα μίζερα όρια μιας στεγανοποιημένης επιτροπής.

Δεν έχω καμία διάθεση έγερσης αντιπαραγωγικών και ανώφελων ζητημάτων τοπικιστικής λογικής, ωστόσο ενδιαφέρομαι για την ανταπόκριση στην ανάγκη άμεσης, τακτικής και θεσμικά κατοχυρωμένης πληροφόρησης και των πολιτών του Νομού Ροδόπης για το θέμα του αγωγού, το οποίο τους αφορά άμεσα και σε πολύ σημαντικό βαθμό. Συμφωνώ απόλυτα με τις δηλώσεις του Νομάρχη Έβρου μετά από τις παραπάνω επισκέψεις (π.χ. ότι «όσοι συμμετέχουμε στην Επιτροπή Διαβούλευσης είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας και τους πολίτες», «λογοδοτούμε στην τοπική κοινωνία», «το έργο δεν μπορεί να γίνει για εμάς χωρίς εμάς», «οι τοπικοί φορείς θεωρούμε ότι το έργο είναι εθνικό και λέμε ναι, αλλά δεν θα δεχτούμε αυτό να γίνει χωρίς σεβασμό στον τόπο και στους ανθρώπους του») και θεωρώ υποχρέωσή μου να εντάξω και το Νομό Ροδόπης και τους πολίτες του στο πλαίσιό τους, λαμβάνοντας υπόψη εξάλλου και την από κοινού περιφερειακή αντίληψη των πολιτών Ροδόπης και Έβρου.

ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ λοιπόν των έως τώρα εξελίξεων στην παρακολούθηση του έργου του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και του γεγονότος ότι η νέα επιτροπή του άρθρου 35 του Νόμου 3734/2009 εξαντλεί πρακτικά την ουσιαστική παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας στο έργο του αγωγού (άρθρο 3 «Εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας» της υπογραφείσας πλέον ΚΥΑ των Υπουργείων Εσωτερικών – Οικονομίας και Οικονομικών – Ανάπτυξης, όπου ρητά αναφέρεται ότι «η Επιτροπή αναγνωρίζεται ως εκπρόσωπος των φορέων της τοπικής κοινωνίας»), θεωρώ ήδη ξεπερασμένες τις επιδερμικής τεκμηρίωσης απαντήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης στις δύο Ερωτήσεις μου για τη μη συμμετοχή των πλέον σχετικών φορέων της Θράκης και του Νομού Ροδόπης στην επιτροπή αυτή. Άλλωστε, το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την υπογραφή της ΚΥΑ είναι εύγλωττο σχετικά με την αντίληψη που έχει η Κυβέρνηση για την «τοπική κοινωνία», αφού συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση κάνει το καθήκον της απέναντι στην τοπική κοινωνία του Έβρου».

ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ της αντιμετώπισης των Νομών Ροδόπης και Έβρου επισήμως ως διοικητικών και κοινωνικών υποδιαιρέσεων αυξημένης εγγύτητας, όπως μαρτυρούν τόσο η ίδια η ύπαρξη της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου καθώς και οι ρητές προβλέψεις του ισχύοντος και πρόσφατα ψηφισθέντος Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου) περί Πρωτεύοντος Εθνικού Δίπολου για Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη,

ΖΗΤΩ από τον Υπουργό Ανάπτυξης να αναγνωρίσει το όλο και πιο οφθαλμοφανές πρόβλημα του νομοθετικά επιτακτικού περιορισμού των συμμετοχών στην Επιτροπή του Αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης μόνο σε εκπροσώπους του Νομού Έβρου και να τροποποιήσει τάχιστα το άρθρο 35 του Νόμου 3734/2009 στην κατεύθυνση της ρητής εκπροσώπησης και του Νομού Ροδόπης αλλά και φορέων πανθρακικής εμβέλειας και

ΚΑΛΩ τους θεσμικούς φορείς της Ροδόπης να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό και να πάρουν συντονισμένη θέση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΡΟΔΟΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: