Τρίτη, Ιουλίου 07, 2009

Επιστολή προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για κάλυψη κενών του ΕΛΓΑ Θράκης με γεωπόνους

O Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μετά τη σημερινή συνάντηση τοπικών φορέων του Νομού Ροδόπης στο Δημαρχείο Φιλύρας, για ζητήματα αγροτικών αποζημιώσεων, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας του να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την τάχιστη κάλυψη των κενών σε γεωπόνους που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ Θράκης, με αποτέλεσμα να καθυστερεί αναίτια η καταγραφή των ζημιών των καλλιεργειών και συνακόλουθα οι αποζημιώσεις των παραγωγών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Κομοτηνή 7 Ιουλίου 2009

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Χατζηγάκη

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης κάλυψης των κενών σε γεωπόνους στον ΕΛΓΑ Θράκης (Περιφερειακό Κατάστημα Αλεξανδρούπολης)»

κ. Υπουργέ

Το τελευταίο διάστημα (Ιούνιος – Ιούλιος) αποδείχθηκε εξαιρετικά χαλαζοφόρο για το Νομό Ροδόπης, με αποτέλεσμα να υποστούν εκτεταμένες ζημίες οι καλλιέργειες σε πολλές περιοχές του. Έχω μάλιστα καταθέσει και σχετική ερώτηση (964/25-6-2009) όπου ανάμεσα στα άλλα δίνω έμφαση στην ανάγκη διασφάλισης της συντομότερης δυνατής καταβολής των αποζημιώσεων και αναμένω την απάντησή σας.

Σήμερα έγινε ειδική σύσκεψη τοπικών φορέων στο Δήμο Φιλύρας του Νομού Ροδόπης, για να συζητηθεί το πρόβλημα της ίωσης των καπνών, η οποία ανέκυψε ως επιπρόσθετη απειλή για τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης. Ο προβληματισμός επεκτάθηκε και στο προαναφερθέν ζήτημα των πιθανών καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις για το χαλάζι. Δυστυχώς, από τη συνάντηση προέκυψε ότι η αιτία των προβλεπόμενων καθυστερήσεων είναι η σοβαρή έλλειψη επαρκούς αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού (γεωπόνων) στο περιφερειακό κατάστημα του ΕΛΓΑ της Αλεξανδρούπολης.

Αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους που μια σύγχρονη Πολιτεία αποδέχεται να προκαλούνται τέτοιες δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση ανθρώπων του μόχθου, που βιώνουν τεράστια άλλα προβλήματα, απλά και μόνο επικαλούμενη μοιρολατρικά και παθητικά κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια (όπως το ΑΣΕΠ, όταν οι επιβεβλημένοι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ δεν αποτελούν κυβερνητική επιλογή) τα οποία δήθεν δεν επιτρέπουν τη συγκρότηση των συνεργείων καταγραφής των στοιχείων, ώστε να εξελιχθεί ομαλά και γρήγορα η σχετική διαδικασία αποζημιώσεων.

Θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο τον 21ο αιώνα να δικαιολογείται με τέτοιο τρόπο η Πολιτεία απέναντι σε ευρωπαίους πολίτες για τα προβλήματα στην εκτέλεση των υποχρεώσεών της, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι γεωπόνοι ενώ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες (όπως η Νομαρχία Ροδόπης) είναι σε θέση να παραχωρήσουν γεωπόνους από το δικό τους δυναμικό, αν ζητηθεί, για να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτες ανάγκες, όπως αυτές που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις στη Θράκη.

Ο αγροτικός κόσμος κ. Υπουργέ αναμένει τη σοβαρή υποστήριξη της Πολιτείας, χωρίς επιφυλάξεις ή υπεκφυγές. Ο λειτουργικός και νομοθετικός συντονισμός των συναρμόδιων Υπουργείων είναι δυνατόν να επιλύσει διαδικαστικά εμπόδια για την κάλυψη κενών θέσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τόσο σημαντικά, και συνεχώς επαναλαμβανόμενα, προβλήματα των αγροτών μας. Πρέπει βεβαίως να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση.

Σας καλώ λοιπόν με την παρούσα να θέσετε σε πρώτη προτεραιότητα το πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό του ΕΛΓΑ Θράκης και να αναλάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αποκατάστασή τους.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΡΟΔΟΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: