Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2009

Ερώτηση για υποδιπλασιασμό χρηματοδότησης ΕΣΠΑ και μειωμένη επιχορήγηση από Δημόσιες Επενδύσεις Δ.Π.Θ.

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής μαζί με άλλους συναδέλφους του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα τον υποδιπλασιασμό της χρηματοδότησης για υποδομές από το ΕΣΠΑ και τη μειωμένη επιχορήγηση από Δημόσιες Επενδύσεις του Δ.Π.Θ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο

ΘΕΜΑ: «Υποδιπλασιασμός της χρηματοδότησης για υποδομές από το ΕΣΠΑ και μειωμένη επιχορήγηση από Δημόσιες Επενδύσεις του Δ.Π.Θ»

Η ίδρυση και λειτουργία του Δ.Π.Θ υπήρξε ίσως η πιο ουσιαστική και ελπιδοφόρα επιλογή της πολιτείας για την περιοχή μας.

Η πολιτική αυτή επιλογή, υποστηρίχθηκε με ξεκάθαρο και αποτελεσματικό τρόπο από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε το Δ.Π.Θ, το οδήγησε να αποτελεί σήμερα το 3ο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της χώρας, με 19.000 φοιτητές και ικανό αριθμό μεταπτυχιακών πλέον φοιτητών. Με πολύ καλές υποδομές στις 3 από τις 4 έδρες του και με εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ, το Δ.Π.Θ αντιμετωπίζεται πλέον μέσα από το πρίσμα της οικονομικής δυσχέρειας αλλά και της μικροπολιτικής λογικής, τών ανά τη χώρα τοπαρχών της Ν.Δ.

Εδώ και τρία χρόνια, έχει συμφωνηθεί ότι το Δ.Π.Θ, θα πάρει για υποδομές κυρίως, από το Ε.Σ.Π.Α, μέσω του Π.Ε.Π Α.Μ.Θ το ποσό των 64 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ.

Διαπιστώνουμε όμως ότι το ποσό αυτό αιφνιδίως, περίπου υποδιπλασιάζεται, παρά την αντίδραση της διοίκησης του πανεπιστημίου.

Πέραν αυτού, υπάρχει μειωμένη χρηματοδότηση από Δημόσιες Επενδύσεις του Δ.Π.Θ, λόγω του ότι αυθαίρετα η χρηματοδότηση αυτού του χαρακτήρα υπολογίστηκε με βάση τον αριθμό των 13.000 φοιτητών, έναντι του πραγματικού των 19.500 φοιτητών.

Σημειώνουμε, ότι η χρηματοδότηση αυτή αφορά τα προσεχή 4 χρόνια. Εάν πρόκειται περί λάθους, έπρεπε ήδη να έχει διορθωθεί και αποκατασταθεί η χρηματοδότηση, με βάση τον πραγματικό αριθμό των φοιτητών. Ειδάλλως, πρόκειται περί αρνητικής αντιμετώπισης ενός πανεπιστημίου, που για 25 χρόνια απολάμβανε μιας ιδιαίτερα θετικής συμπεριφοράς εκ μέρους της πολιτείας.

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο μία απάντηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Υπουργείου Παιδείας, η οποία μιλάει για συνολική χρηματοδότηση του πανεπιστημίου, ύψους 72 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ. Σκοπίμως, δε διευκρινίζει βέβαια ότι από αυτά, μόνο τα 35 αφορούν τις υποδομές και τα 5 αφορούν τον εξοπλισμό. Το υπόλοιπο είναι το ύψος της τετραετούς και όχι της ετήσιας χρηματοδότησης. Η υποχρηματοδότηση από τις Δημόσιες Επενδύσεις θα έχει διάρκεια 4 ετών και είναι προφανές ότι δεν πρόκειται περί λάθους. Περίπου με αυτές τις λογικές και αλχημείες και με τέτοιου είδους λειτουργίες γίνεται σήμερα ο προγραμματισμός στη χώρα. Ο ορθολογισμός, η υποστήριξη μεγάλων πολιτικών επιλογών, οι οποίες ποτέ δεν ακυρώθηκαν, οι κανόνες και οι αρχές, δεν υφίστανται πλέον. Υπάρχει μία διαρκής και αέναη αντιπαράθεση μεταξύ διαφόρων τοπαρχών, ατσίδων και καταφερτζήδων, που κινούνται στους κυβερνητικούς και παρακυβερνητικούς χώρους.

Η κυβέρνηση, με επί κεφαλής τον Πρωθυπουργό, παρακολουθεί αδιάφορη αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις, συνδράμει κατά καιρούς τον ένα ή τον άλλο παράγοντα, με στόχο τη διατήρηση των ισορροπιών εντός της Ν.Δ, που ουδόλως ενδιαφέρουν τον Ελληνικό λαό, έχουν όμως σχέση με το μέλλον της χώρας και στη συγκεκριμένη περίπτωση, της δικής μας περιοχής.

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι Ο κ. Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ο Σ

• Γιατί υποδιπλασιάσθηκε αιφνιδίως, η χρηματοδότηση των υποδομών του Δ.Π.Θ από το ΕΣΠΑ.

• Γιατί υπολογίσθηκε η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους με βάση πολύ μικρότερο αριθμό φοιτητών, από τον πραγματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: