Τρίτη, Ιουλίου 28, 2009

Ερώτηση - Δήλωση για κατακερματισμό του
Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

O Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, με δεδομένη την κυβερνητική πρόθεση για κατακερματισμό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τη μεθόδευση διασποράς του εκτός Θράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :


Δυστυχώς η έντονη φημολογία διασποράς και κατακερματισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) σε γειτονικές περιοχές εκτός Θράκης, για ψηφοθηρικούς μικροτοπικιστικούς λόγους, φαίνεται να γίνεται τόσο ορατή που η τοπική κοινωνία οφείλει να αντιδράσει.

Σε ερώτησή μου για τις προοπτικές ανάπτυξης του ΔΠΘ η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας είναι ξεκάθαρη. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αποσταλεί στο Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) που αξιολογεί τις προτάσεις και εισηγείται για αυτές στην Κυβέρνηση, η πρόταση του ΔΠΘ για την ίδρυση Τμημάτων:

• Εφαρμοσμένης Στατιστικής (Καβάλα)

• Πληροφορικής (Δράμα)

Παρόλο που επανειλημμένα η τοπική κοινωνία στη Ροδόπη έχει σταθεί δυναμικά και τεκμηριωμένα απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις, φαίνεται ότι και το ΔΠΘ αλλά και η Κυβέρνηση αδυνατούν να κατανοήσουν στοιχειωδώς ότι η προοπτική τέτοιων πειραματισμών, έστω και σε επίπεδο βολιδοσκόπησης, πλήττει τη Θράκη και το Πανεπιστήμιό της, ηθικά αλλά και ουσιαστικά.

Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν το ΔΠΘ να επικαλείται συνεχώς την υποτιθέμενη διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και την ίδια στιγμή να πληροφορούμαστε από το απρόσωπο και μακρινό Κέντρο μια τόσο σημαντική εξέλιξη. Είναι επίσης απορίας άξιον πως ενώ τα «μαχόμενα» τοπικά στελέχη της Ν.Δ., ομνύουν στη διατήρηση του θρακικού χαρακτήρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και παραπλανούν το λαό της Ροδόπης με καθησυχαστικούς λεονταρισμούς περί ενός πρακτικά ληγμένου ζητήματος, την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση να έχει φροντίσει να προχωρήσει η σχετική διαδικασία διασποράς εκτός Θράκης του ΔΠΘ, σε σημείο που λίγο θέλει για να γίνει ανεπίστρεπτο. Και φυσικά θα πρόκειται για αφέλεια αν κάποιος σταθεί μόνο στο τυπικό και όχι πολιτικό σκέλος τέτοιων «πρωτοβουλιών» των ιδρυμάτων, οι οποίες ασφαλώς δεν αναλαμβάνονται χωρίς τουλάχιστον μια στοιχειώδη κυβερνητική επίνευση και κάλυψη.

Ο λαός και οι φορείς της Ροδόπης πρέπει να επαγρυπνούν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Τύπος γειτονικών στη Θράκη περιοχών ασχολείται εκτεταμένα με το θέμα και τις διαβεβαιώσεις που φαίνεται να έχουν λάβει από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. για τη θετική κατάληξη των προσπαθειών για τη δραστηριοποίηση του ΔΠΘ εκτός Θράκης. Δεν μπορεί να αφήνουν ασυγκίνητο κανένα Θρακιώτη δηλώσεις παραγόντων της Ν.Δ. από γειτονικές περιοχές που αναφέρουν ότι «ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι παρέπεμψε το θέμα στο ΣΑΠΕ με θετική εισήγηση» και ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα γίνει η χωροθέτηση των νέων σχολών σε όλη την Ελλάδα και ότι «θα έχουμε την τελική έγκριση και στη συνέχεια την υπογραφή του Π.Δ. για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής». Επιπλέον προκαλεί πίκρα και αγανάκτηση η δημόσια αναγγελία από υπεύθυνα ΝΔκρατικά χείλη ότι «ο κ. Σπηλιωτόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι από την ώρα που εισηγήθηκε η Σύγκλητος του ΔΠΘ θετικά άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του αιτήματος». Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι όλοι στη Θράκη συμμεριζόμαστε την ανάγκη ανάπτυξης και των γειτονικών περιοχών. Δεν γίνεται όμως να αποδεχόμαστε μια κοντόφθαλμη κυβερνητική πολιτική τοπικισμού που κατακερματίζει το ΔΠΘ.

Καλώ όλους τους πολίτες της Ροδόπης και τους φορείς της περιοχής μας να φροντίσουμε να ενημερωθούμε άμεσα και πλήρως για την υπόθεση αυτή. Να αντιδράσουμε συντονισμένα και αποτελεσματικά απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κατά αντιπαραγωγική και διχαστική παράδοση υπόσχεται τα πάντα σε όλους, και παραπλανά το λαό της Ροδόπης με καθησυχαστικές αλλά άσφαιρες όπως φαίνεται διαβεβαιώσεις.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Γιώργου Πεταλωτή και της απάντησης του Υπουργείου Παιδείας, έχει ως εξής :

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: Η Κυβέρνηση οφείλει να αρνηθεί οριστικά τη διασπορά και τον κατακερματισμό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εκτός Θράκης

Βασικός αναπτυξιακός και κοινωνικός πυλώνας της Θράκης είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), γύρω από το οποίο είναι συσπειρωμένοι όλοι οι πολίτες και ο ρόλος του οποίου στην τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη είναι οικουμενικά αποδεκτός ως αυτονόητος.

Η παρούσα Κυβέρνηση, παραλαμβάνοντας από το ΠΑΣΟΚ τη σκυτάλη μιας μακράς παράδοσης ενίσχυσης και επέκτασής του από το ΠΑΣΟΚ, με σκοπό την περιφερειακή ενδυνάμωση του βορειοανατολικού άκρου της Ελλάδας, της ακριτικής Θράκης και την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, πολύ πρόσφατα έλαβε την καλοδεχούμενη απόφαση ίδρυσης δύο νέων Τμημάτων στην Κομοτηνή. Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η έναρξη της λειτουργίας τους, όντας πολύ πρόχειρος και ελλειμματικός ο σχεδιασμός ανάπτυξής τους, η εξαγγελία αυτή ερμηνεύτηκε λογικά ως σήμα σαφούς επιμονής της Πολιτείας στο προφανές: το ΔΠΘ έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στη Θράκη και τη Ροδόπη.

Δυστυχώς έχει αναπτυχθεί μια έντονη φημολογία διασποράς και κατακερματισμού του ΔΠΘ σε γειτονικές περιοχές εκτός Θράκης, για ψηφοθηρικούς μικροτοπικιστικούς λόγους. Παρόλο που επανειλημμένα η τοπική κοινωνία στη Ροδόπη έχει σταθεί δυναμικά και τεκμηριωμένα απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει στοιχειωδώς ότι η προοπτική τέτοιων πειραματισμών, έστω και σε επίπεδο βολιδοσκόπησης, πλήττει τη Θράκη και το Πανεπιστήμιό της, ηθικά αλλά και ουσιαστικά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Εάν υπάρχει οποιουδήποτε τύπου σχεδιασμός διασποράς και κατακερματισμού του ΔΠΘ εκτός Θράκης

2. Ποια είναι η στρατηγική ανάπτυξής του στο μέλλον σε αδρές γραμμές;


Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στην ερώτηση του Γιώργου Πεταλωτή, έχει ως εξής :

Δεν υπάρχουν σχόλια: