Τρίτη, Ιουλίου 21, 2009

Ερώτηση για αποζημίωση καλλιεργητών καπνού

Αθήνα, 21-07-2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΠΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ»

Οι καλλιεργητές καπνού του Νομού Ροδόπης, οι περισσότεροι όλης της χώρας, βρίσκονται σε απόγνωση. Το μέλλον τους είναι άδηλο όσον αφορά τη συνέχιση των άμεσων ενισχύσεων. Τα καρτέλ των εμπόρων χρησιμοποιούν αθέμιτες συναλλακτικές πρακτικές για να επιτυγχάνουν χαμηλές τιμές, ζημιογόνες για τους παραγωγούς.

Η χαριστική βολή ήρθε από τις πρόσφατες συνεχείς και ασυνήθιστης έντασης και ποσότητας βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Ροδόπη αλλά και άλλες περιοχές στην υπόλοιπη χώρα. Ως συνέπεια, οι καπνοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν έναν δυσεπίλυτο συνδυασμό παραγόντων ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης της παραγωγής τους (υπερβολική ανάπτυξη των φυτών, πλάγιασμα των καπνοφύτων, ιός της τομάτας κλπ.) με αποτέλεσμα να ανησυχούν για τις εμπορικές προοπτικές του προϊόντος τους, σε σημείο να διερωτώνται αν αξίζει να προχωρήσουν στη συγκομιδή ή όχι. Τους είναι αδιανόητες οι πολύ χαμηλές τιμές που θα κληθούν να διαπραγματευτούν αφού μπορεί να μην καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής και συγκομιδής. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Ροδόπης αλλά και άλλων περιοχών της χώρας αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα με το προσδοκώμενο εισόδημά τους, φόβος που ήδη εκφράζεται τόσο από τους ίδιους όσο και από τους αγροτικούς φορείς που τους εκπροσωπούν. Σχετική επιστολή, με θέμα «Ακραία καιρικά φαινόμενα σε φυτείες καπνού», έχει αποσταλεί προς το Υπουργείο σας από έξι καπνοπαραγωγικές οργανώσεις της Βορείου Ελλάδας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν γνωρίζει το πρόβλημα της επικείμενης απώλειας εισοδήματος των καπνοπαραγωγών λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων και άλλων έκτακτων φυσικών φαινομένων, και ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αντιστάθμιση των απωλειών του εισοδήματός τους και αν ειδικότερα θα μεριμνήσει για την κατ’ εξαίρεση ένταξη στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΑ για το έτος 2009 της ζημίας λόγω μη εμπορευσιμότητας των μεγαλόφυλλων καπνών

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: