Δευτέρα, Ιουλίου 06, 2009

Ερώτηση για Εγνατία Οδό

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

2. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ – Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»

Αγανάκτηση προκαλούν στους καλοπροαίρετους πολίτες οι κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί ολοκλήρωσης της Εγνατίας Οδού. Ο άστοχος και καθαρά προεκλογικός επικοινωνιακός παροξυσμός της Κυβέρνησης για την πρόοδο του έργου, καθημερινά διαψεύδεται. Ο λαός απαιτεί ποιοτικές (και κυρίως ασφαλείς) υποδομές με την Κυβέρνηση να εμφανίζεται επιεικώς ανέτοιμη να εξασφαλίσει αυτές τις προϋποθέσεις στην Εγνατία Οδό.

Παρά την Κυβερνητική δέσμευση περί ολοκλήρωσης της Εγνατίας στο τέλος του 2008, δυστυχώς εντοπίζονται σοβαρά περιστατικά και γεγονότα που τεκμηριώνουν το ανυπόστατο των ισχυρισμών της Ν.Δ. περί ξεχωριστής κυβερνητικής αποτελεσματικότητας:

• Κανένας Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί, όταν ο σχεδιασμός τους και τα τεύχη δημοπράτησής τους ήταν έτοιμα από τον Απρίλη του 2003. Η εξέλιξη αυτή υποβαθμίζει σημαντικά το προφίλ και τη λειτουργικότητα του άξονα, στερώντας του το χαρακτηρισμό «σύγχρονος κλειστός Ευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος» που τόσο περήφανα προσδοκά ο μέσος πολίτης. Πρόκειται για 670 χιλιόμετρα κλειστής διαδρομής χωρίς τουλάχιστον πρατήρια βενζίνης, ως στοιχειώδη υπηρεσία! Οι δε απαραίτητοι χώροι στάθμευσης (πάρκινγκ) είναι τόσο σπάνιοι που θεωρούνται πρακτικά ανύπαρκτοι. Το τρομακτικό τροχαίο ατύχημα διαμελισμού 14χρονου παιδιού της περασμένης εβδομάδας στις Σάπες Ροδόπης, ίσως να είχε αποφευχθεί εάν λειτουργούσαν κανονικά οι ΣΕΑ ή συχνότεροι χώροι στάθμευσης και εξυπηρετούσαν το κοινό.

• Αλλεπάλληλα περιστατικά θανάτων ζώων, όπως η αρκούδα στην Δυτική Ελλάδα για την προστασία της οποίας έχουν δαπανηθεί ουκ ολίγοι πολύτιμοι πόροι του ελληνικού λαού.

• Ως επιπλέον εμπαιγμός της νοημοσύνης του ελληνικού λαού μπορεί να θεωρηθεί η από 22-6-2009 και για ένα μήνα διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία στο ρεύμα προς Θεσ/νίκη από τον κόμβο του Αγίου Ανδρέα έως το Στρυμόνα, για την κατασκευή της αντιολισθηράς στρώσης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί εάν γνωρίζουν πότε θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη η Εγνατία Οδός.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: