-Κύριε Πεταλωτή, το καλοκαίρι είναι μπροστά μας, και οι προσδοκίες για μία καλή τουριστική σεζόν, είναι το ζητούμενο για πολλούς Ροδοπίτες. Τι μπορούμε να περιμένουμε μιας και σαν πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης της Ροδόπης, κάνατε τη σχετική προεργασία.
- Πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ρόλος της Νομαρχίας στον τουρισμό αφορά κυρίως την παρέμβασή της στις υποδομές στήριξής του και κατά δεύτερο λόγο στην προώθηση τουριστικής πολιτικής στο νομό. Τον ρόλο αυτό τον επωμίζονται σε κεντρικό επίπεδο ο ΕΟΤ, σε περιφερειακό η Περιφέρεια και σε κατά δήμο οι αντίστοιχες Δημαρχίες. Παρόλα αυτά, η Νομαρχία Ροδόπης, προσπαθώντας να καλύψει ελλείμματα χρόνων, δημιούργησε εδώ και δύο περίπου χρόνια την Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης, στην οποία προεδρεύω, με κύριο στόχο την προβολή της περιοχής μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (ήδη κάναμε ειδικές παρουσιάσεις της Θράκης στην Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία φιλοξενώντας και εδώ τουριστικούς πράκτορες), στοχεύουμε δε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις να καταστήσουμε τη Ροδόπη πόλο έλξης μαθητικού – νεανικού τουρισμού, καθώς και τουρισμού τρίτης ηλικίας. Τουριστικές δηλαδή δράσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται σε μια περιορισμένη θερινή εποχή με πολλούς ανταγωνιστές, αλλά που εκτείνονται σε όλο τον χρόνο. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα δούμε αποτελέσματα.
-Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του νομού, που δώσατε έμφαση και προβάλατε περισσότερο, ώστε ο τόπος μας να επιλεγεί ως προορισμός από τους επισκέπτες;
-Η περιοχή του Φαναρίου, με την γνωστή τουριστική ανάπτυξη και η περιοχή της Μαρώνειας με κύριο πόλο το Κέντρο Αγροτουρισμού στις Καγκέλες είναι οι ήδη υπάρχοντες προορισμοί. Στόχος μας όμως είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών αυτών και ακόμη να προσθέσουμε ως έναν τρίτο πόλο τον ορεινό όγκο της Ροδόπης με την πλούσια φυσική και ιστορική του αξία (Θρακικά Μετέωρα στο Ίασμο, μοναστική πολιτεία Παπικίου στο Σώστη κ.α.) Ακόμη, διερευνούμε τον τρόπο ανάδειξης των Πετρωτών και της Μολυβωτής με παρεμβάσεις ήπιες και φιλικές στο περιβάλλον.
-Σαν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, βγήκατε πολλές φορές μπροστά, για μείζονα θέματα που αφορούν όχι μόνο τον κλάδο σας, αλλά όλη την τοπική κοινωνία. Να τα πάρουμε με τη σειρά! Εφετείο… Να ανησυχούμε στο μέλλον;
-Για το Εφετείο Θράκης, αυτόν τον ιστορικό για την περιοχή μας θεσμό της Δικαιοσύνης, δίνουμε καθημερινά μάχη και είμαστε σε εγρήγορση, διότι άλλοι νομοί ασκώντας πολιτικές εντυπωσιασμού διεκδικούν την κατάτμησή του, παραγνωρίζοντας τη σημασία ενιαίων και συγκροτημένων ανώτερων Δικαστηρίων, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Εμείς έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα τεθεί θέμα είτε δημιουργίας μεταβατικού Εφετείου, είτε κατάτμησής του. Γνωρίζουμε όμως ότι και στο θέμα αυτό, κερδίζει όποιος ανησυχεί και προλαβαίνει με τις παρεμβάσεις του. Και εμείς αυτό κάνουμε. Πρέπει λοιπόν να ανησυχούμε…δημιουργικά.
-Κτηματολόγιο! Τι είναι πάλι αυτά τα κεντρικά καμώματα που μαθαίνουμε;
-Το εθνικής σημασίας αυτό έργο (να θυμίσω ότι μόνον η Ελλάδα κα η Αλβανία στην Ευρώπη δεν έχουν κτηματολόγιο) κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί εξαιτίας της προχειρότητας της Πολιτείας με την οποία το αντιμετώπισε από την αρχή. Κάποια τεχνικά γραφεία, πολλές φορές χωρίς υποδομή και υπόσταση ανέλαβαν έναντι αδρής αμοιβής να το φέρουν σε πέρας. Αποτέλεσμα η ταλαιπωρία που αντιμετωπίσαμε και στην περιοχή μας, με τα πολλαπλά λάθη, την οικονομική ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και εντέλει την μη ολοκλήρωσή του μέχρι σήμερα. Ζητάμε την παράταση της τυπικής περαίωσής του, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους συμπολίτες μας να διορθώσουν τις τυπικές παραλείψεις, για τις οποίες πολλές φορές δεν ευθύνονται οι ίδιοι – έτσι ώστε να μην υποστούν κι άλλα έξοδα και ταλαιπωρία.
-Συγκρουστήκατε ακόμη και για τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης, με αποχή από τις δίκες! Λύθηκε το πρόβλημα;
-Το πρόβλημα της μη ορθής απονομής της Δικαιοσύνης δεν θα λυθεί, όσο η Πολιτεία δεν δημιουργήσει εκείνους τους θεσμούς που θα προστατεύουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία του έλληνα Δικαστή. Κατηρτισμένοι και ισορροπημένοι Δικαστές, με ανεξαρτησία κυρίως στον ανώτατο βαθμό είναι η εγγύηση για σωστή απονομή του Δικαίου. Όταν οι ανώτατοι Δικαστές δεν θα επιλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση με κριτήρια σκοπιμοτήτων, ώστε να ποδηγετούν και τους κατώτερους Δικαστές, τότε σίγουρα και το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη θα τονωθεί και θα περιλάβει με την δέουσα εμπιστοσύνη την Δικαιοσύνη. Εμείς ως Δικηγορικός Σύλλογος, προσπαθούμε πάντοτε να γινόμαστε αρωγοί αλλά και ελεγκτές της ορθής απονομής της.
-Στην τελευταία σας εμφάνιση, είπατε ότι είναι η τελευταία σας χρονιά στο τιμόνι του Δικηγορικού Συλλόγου. Καταλάβαμε καλά;
-Το δήλωσα εδώ και τρία χρόνια, πριν από την δεύτερη εκλογή μου στη θέση του Προέδρου. Οι συνάδελφοί μου με τίμησαν επί εννέα έτη (τρείς θητείες) και με εξέλεξαν πρώτο σε ψήφους μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επί έξη έτη (δύο θητείες) Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου. Προσπάθησα όλα ατά τα χρόνια να συμβάλλω στην εξύψωση του επιπέδου της Δικαιοσύνης (αφού οι Δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της) και στην σύνδεση του δικηγορικού κλάδου με την κοινωνία, μακριά από συντεχνιακές λογικές. Ελπίζω ότι τα κατάφερα αρκετά καλά. Αλλά έχω την πεποίθηση ότι «ουδείς αναντικατάστατος» και ότι και ο Δικηγορικός Σύλλογος χρειάζεται ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες. Κάποιοι κύκλοι κλείνουν και κάποιοι ανοίγουν.
-Οπότε, ο δρόμος για την κεντρική πολιτική σκηνή, ανοίγει για σας! Τι σας ώθησε να ζητήσετε να είστε στο ψηφοδέλτιο Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ;
-Συνεχίζοντας την προηγούμενη απάντησή μου, συμπληρώνω ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την πολιτική μου δραστηριότητα. Εκλέγομαι για τρείς συνεχείς θητείες Νομαρχιακός Σύμβουλος, περνώντας από διάφορα αξιώματα. Θεωρώ λοιπόν, ότι συμπληρώνω τον κύκλο και της νομαρχιακής μου θητείας και μάλιστα πολύ εμπλουτισμένος με γνώσεις και εμπειρίες στα ζητήματα της Ροδόπης. Σαν συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης μου αυτής, θα τολμούσα να δω την μεταπήδησή μου στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ. Ενός πολιτικού χώρου, ο οποίος πιστεύω ότι κλείνει μέσα του μεγάλες δυναμικές σε πρόσωπα και ιδέες και που αποτελεί – ανανεωμένο- την προοπτική του τόπου μας.
-Πως βλέπετε την κατάσταση στο νομό και ποιες βλέπετε να είναι και οι προοπτικές του;
-Αυτό που διαπιστώνω δυστυχώς από την μέχρι τώρα ενασχόλησή μου με «τα κοινά», είναι ότι ζούμε σε μια περιοχή με πολλά προτερήματα αλλά και με πολλά προβλήματα. Η μεγάλη ανεργία (κυρίως στις νεαρές αλλά και στις μεσαίες ηλικίες), το κλείσιμο των εργοστασίων στην περιοχή μας αφού τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάθηκαν πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας, και φυσικά η σφοδρή συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, στερεί από τον κάτοικο της Ροδόπης το δικαίωμα να βλέπει με αισιοδοξία και προοπτική τη ζωή του. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι υπάρχουν προοπτικές και λύσεις, τις οποίες αν ακολουθήσουμε θα έχουμε μια καλύτερη ζωή.
-Ένας προβληματισμός που μας μεταφέρουνε για σας, είναι ότι «ο Γιώργος ο Πεταλωτής, είναι πολύ χαμηλών τόνων για να διεκδικήσει δυναμικά την εκλογή του στο Κοινοβούλιο». Τι απαντάτε σ΄ αυτό;
-Από την επαφή μου με τον απλό πολίτη, στην πόλη και το χωριό, εισπράττω το μήνυμα ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί πλέον τις χωρίς νόημα κραυγές, τους λεονταρισμούς χωρίς ουσία, τις στημένες πόζες στα πρωτοσέλιδα και το χτύπημα στην πλάτη. Απαιτεί από τους πολιτικούς του καθαρές κουβέντες, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Πολιτικό λόγο και όχι καλόπιασμα. Ουσία με αντίκρισμα και αποτέλεσμα. Εντέλει επίγνωση της θέσης που έχει ως πολιτικός με άποψη. Όσον αφορά τους τόνους, τον δυναμισμό και την αποδοχή μου από τον κόσμο, η μέχρι τώρα πορεία μου μάλλον με δικαίωσε.
-Το ζητάμε από όλους τους υποψηφίους αυτό… Ποια είναι τα πέντε βασικά σημεία, στα οποία θα επικεντρώσετε την προσοχή σας στην προεκλογική περίοδο και για τα οποία θα παλέψετε;
-1) Σοβαρή αντιμετώπιση στον πολίτη ο οποίος περνά δύσκολες μέρες και δε δικαιούμαστε να τον κοροϊδεύουμε, 2) προβολή του μεγάλου ζητήματος της ανεργίας, 3) στήριξη της υπαίθρου και των ανθρώπων της, 4)προβληματισμός για την πολιτιστική δράση στην περιοχή μας, την οποία εμείς οι πολιτικού ευνουχίσαμε και 5)επανατοποθέτηση αυτού του μεγάλου κεφαλαίου (κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά) στην περιοχή μας που λέγεται Πανεπιστήμιο.