Πέμπτη, Οκτωβρίου 11, 2007

Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου)

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αποτελεί ορόσημο-στροφή για τους ανθρώπους που πάσχουν, αλλά και για τους ανθρώπους που πασχίζουν για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Πιστεύω ακράδαντα ότι οφείλουμε να έχουμε την εξωστρέφεια, τη δημιουργικότητα και το θάρρος να μιλήσουμε ανοιχτά για όσα μας απασχολούν και για όσα πρέπει να τολμήσουμε να αλλάξουμε.

Στη χώρα μας είναι αναγκαία η ψυχιατρική μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό της ψυχιατρικής περίθαλψης και της φροντίδας της ψυχικής υγείας. Αυτή η προσπάθεια αφορά όλους μας, καθώς η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ποιότητας της ζωής μας.

Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία έχουν ολοκληρώσει το ρόλο τους και αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Τη θέση τους πρέπει πια να πάρουν σύγχρονες μονάδες, αποκεντρωμένες, κοντά στον πληθυσμό και τις ανάγκες του. Μονάδες που θα δίνουν έμφαση:

· στην πρωτοβάθμια πρόληψη και περίθαλψη,

· την πρώιμη αναγνώριση των ψυχικών διαταραχών,

· την έγκαιρη αντιμετώπισή τους,

· την αποκατάσταση των συνεπειών τους μέσα στην κοινότητα.

Δυστυχώς στη χώρα μας, η ψυχική υγεία απέχει πολύ από το να αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα, όπως η σωματική υγεία. Είναι χρέος της Πολιτείας να δει και να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά το θέμα, στην κατεύθυνση της αποασυλοποίησης των συμπολιτών μας με ψυχικές ασθένειες και της ουσιαστικής ένταξής τους στη κοινωνία. Ο ψυχικά ασθενής έχει δυνατότητες και ικανότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Η αλληλεγγύη προς το πρόσωπό του μπορεί να αλλάξει κυριολεκτικά τη ζωή του και να νικήσει την ασθένειά του. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα πρέπει να σπάσουν, με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το μεγάλο κοινωνικό αυτό φαινόμενο.

Γιώργος Πεταλωτής

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης, εν πολλοίς στην επαρχία αναπληρώνουν και αυτόν τον ρόλο που περιγράφετε.

Ανώνυμος είπε...

http://tsouknida.blogspot.com/2007/10/blog-post_06.html

δείτε κι αυτό