Δευτέρα, Οκτωβρίου 08, 2007

Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών (5η Οκτωβρίου)

«Ποιότητα στην εκπαίδευση σημαίνει ενδιαφέρον για τον/την εκπαιδευτικό»

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών, οφείλω να τονίσω τη σημασία του έργου που προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη και την πρόοδο των σύγχρονων κοινωνιών, για την επιστημονική εξέλιξη, για την ατομική και συλλογική πρόοδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών παρέχει μία μοναδική και πολύτιμη ευκαιρία όχι απλώς για να διατυπωθούν ευχαριστίες προς τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για να δημιουργηθεί ένας σημαντικός και αναγκαίος διάλογος για το ρόλο που διαδραματίζουν στη μαθησιακή διαδικασία.

Πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, καθώς και η άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στο έργο τους.

Η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει επιτέλους χωρίς φειδώ την εκπαίδευση, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, στις οποίες η γνώση αναγνωρίζεται πλέον ως βασική κοινωνική αξία. Οι εκπαιδευτικές δαπάνες αποτελούν την αναγκαία επένδυση για την πρόοδο. Είναι απαράδεκτο για μια σύγχρονη χώρα να βρίσκεται σε τόσο χαμηλή θέση στον τομέα των εκπαιδευτικών δαπανών.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πιστεύει ότι η ποιοτική εκπαίδευση είναι το έσχατο εργαλείο για τη διατήρηση της δημοκρατίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, την εξάλειψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τη διαμόρφωση πολιτών που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν κριτικά την κοινωνία και τις δομές της και θα έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να επηρεάσουν θετικά τις εξελίξεις, σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάγια θέση όλων μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της καθώς και η δημιουργία ενός σχολείου δημοκρατικού, ανοιχτού σε όλους.

Γιώργος Πεταλωτής

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: