Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2007

Πρόταση Νόμου για το "επίδομα θέρμανσης"

Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής μαζί με άλλους 96 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση Νόμου για να χορηγηθεί στις ασθενείς οικονομικά ομάδες της χώρας μας “επίδομα θέρμανσης”.

Η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, έχει προκαλέσει ένα νέο ανατιμητικό κύμα στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών, το οποίο σε συνδυασμό με τα φαινόμενα της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας που επικρατούν στην αγορά - λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών ελέγχων και της αδράνειας που επιδεικνύει η Κυβέρνηση - πλήττει καίρια το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων.

Ιδιαίτερα ενόψει έλευσης του φθινοπώρου και του χειμώνα, αναμένεται να πληγεί το εισόδημα των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων από την αναμενόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, την ίδια στιγμή που στο κράτος εισρέουν μεγάλα ποσά από την φορολογία των καυσίμων.

Ήδη μεταξύ Οκτωβρίου 2006 και Οκτωβρίου 2007 η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι, αυξήθηκε κατά 38,7% πράγμα που προδικάζει ιδιαίτερα σημαντική αύξηση και της δαπάνης των νοικοκυριών για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ας σημειωθεί ότι τον χειμώνα 2006 - 2007 και ενώ τα νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, το κράτος εισέπραξε επιπλέον 850 εκατ. ευρώ (περίπου) - σύμφωνα με υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου - μόνο από την εφαρμογή του Φ.Π.Α. στις αυξημένες τιμές των καυσίμων.

Και παρ´ όλα αυτά η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνήθηκε πεισματικά και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, να χορηγήσει «Επίδομα Θέρμανσης» στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι την περίοδο 2000 - 2001, όταν σημειώθηκαν μικρές ανατιμητικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου, με τιμή μάλιστα 32 δολάρια το βαρέλι, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνοντας την κοινωνική της ευαισθησία, χορήγησε με τον Ν.2875/2000 στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οικονομική ενίσχυση με διάθεση απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σήμερα που η τιμή του πετρελαίου προσεγγίζει τα 86 δολάρια το βαρέλι και το Ελληνικό Δημόσιο έχει αυξήσει τα έσοδά του από την φορολογία κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να χορηγηθεί το ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, και τους μακροχρόνια άνεργους της χώρας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δεχθεί αυτή την πρόταση, ώστε να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες της χώρας μας, επιστρέφοντας ποσά από τα αυξημένα έσοδα.

Εξάλλου η χορήγηση του ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ προβάλλεται και ως αίτημα από το σύνολο των κοινωνικών φορέων.

Ειδικότερα:

Το άρθρο 1 καθιερώνει το επίδομα θέρμανσης υπό την μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης.

Το άρθρο 2 καθορίζει τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ήτοι ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και συγκεκριμένα τους δικαιούχους της εισοδηματικής ενίσχυσης του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000, (μισθωτοί που αμείβονται με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτερο μισθό ή ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΓΣΕΕ)), τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους συνταξιούχους που δικαιούνται Ε.Κ.Α.Σ., τους μακροχρονίως άνεργους.

Το άρθρο 3 καθορίζει το ύψος του επιδόματος ανάλογα με τις περιοχές της χώρας όπου η χρήση πετρελαίου θέρμανσης είναι περισσότερο ή λιγότερο αναγκαία. Καθορίζονται τρεις ζώνες. Στην πρώτη ζώνη (νομοί Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου) προβλέπεται επίδομα 240 ευρώ. Στη δεύτερη ζώνη (νομοί Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας) προβλέπεται επίδομα 320 ευρώ. Στην Τρίτη ζώνη (νομοί Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής) προβλέπεται επίδομα 450 ευρώ.

Το άρθρο 4 καθορίζει τον τρόπο καταβολής του επιδόματος.

Το άρθρο 5 ρυθμίζει ειδικότερα θέματα και παρέχει την δυνατότητα καταβολής εισοδήματος θέρμανσης οποιαδήποτε χειμερινή περίοδο και με ενδεχόμενη αναπροσαρμογή του ύψους αυτού, με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Το άρθρο 6 καθορίζει τον χρόνο έναρξης του νόμου.

Γιώργος Πεταλωτής

Βουλευτής Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: