Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2007

Ερώτηση για μονογοεϊκές οικογένειες

24.10.2007

Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών που υπηρετούν στις μονάδες Στρατού Ξηράς.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Οι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών οι οποίοι υπηρετούν σε μονάδες του Στρατού Ξηράς, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών τους, παρά το γεγονός ότι η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει ορισμένα μέτρα για την διευκόλυνσή τους.

Τα μέτρα τα οποία όμως ισχύουν, για τη στήριξη αυτής της ευαίσθητης κατηγορίας των συμπολιτών μας είναι ελλιπή και θα πρέπει να συμπληρωθούν, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα για την πλήρη φροντίδα και ανατροφή των παιδιών τους.

Το ποσοστό των στελεχών του Στρατού Ξηράς, που είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, είναι αρκετά μικρό σε σχέση με το σύνολο των υπηρετούντων στελεχών.

Προβλήματα υπάρχουν κυρίως στις μονογονεϊκές οικογένειες των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν σε νηπιαγωγεία και σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθ’ ότι τα ωράρια υπηρεσίας των αρχηγών των ανωτέρω οικογενειών είναι διαφορετικά από εκείνα των σχολείων και υπάρχει πρόβλημα, τόσο στην πρωινή προετοιμασία των παιδιών και τη μετάβασή τους στα σχολεία, όσο και στη φύλαξή τους μετά από τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Σοβαρότερο πρόβλημα δημιουργείται κατά τις περιόδους όπου οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές, λόγω των διακοπών του καλοκαιριού, αλλά και των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Για τη στήριξη της παραπάνω ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας και λαμβάνοντας υπόψη οι διευκολύνσεις που ισχύουν για στελέχη αρχηγούς πολύτεκνων οικογενειών, επιβάλλεται να ληφθούν τα εξής μέτρα:

1. Τα στελέχη που είναι αρχηγοί μονογονεϊκής οικογένειας να τοποθετούνται σε φρουρά συμφερόντων τους, προκειμένου να έχουν την υποστήριξη συγγενικών τους προσώπων στην ανατροφή των παιδιών τους έως τη συμπλήρωση του 15ου έτους της ηλικίας τους.

2. Να αποδεσμεύονται τα στελέχη αυτά από το πρωϊνό πρόγραμμα εκπαίδευσης κατά τη σχολική περίοδο έως τις 8:30 π.μ., ώστε να διευκολύνεται η προετοιμασία και η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο.

3. Να περιορίζεται ο αριθμός εκτέλεσης 24ωρης υπηρεσίας σε τέσσερις το μήνα μόνο για τις καθημερινές μέρες και να μην υποχρεώνονται σε υπηρεσία κατά τις ημέρες των αργιών.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Γνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών τους οι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, οι οποίοι υπηρετούν στις μονάδες του Στρατού Ξηράς;

2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει τα παραπάνω συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών, οι οποίοι υπηρετούν στις μονάδες του Στρατού Ξηράς;

3. Ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των ανωτέρω οικογενειών;

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: