Δευτέρα, Νοεμβρίου 05, 2007

Ερώτηση για 2η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Πεταλωτής και Γεώργιος Ντόλιος κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την συρρίκνωση της 2ης ΜΣΕΠ και το πλήθος των ζητημάτων που απορρέουν από αυτή τόσο για τη Μονάδα όσο και για την τοπική κοινωνία.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Η Στρατιωτική Μονάδα της 2ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (2η ΜΣΕΠ) η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Μαρώνειας του Νομού Ροδόπης, κατά την τελευταία τετραετία συνεχώς συρρικνώνεται, αφού από τα 220 άτομα προσωπικού που υπηρετούσαν έως και το έτος 2003, σήμερα υπηρετούν περίπου 160 άτομα.

Ειδικότερα το ποσοστό μείωσης του προσωπικού της κύριας ειδικότητας (επιχειρησιακή) ανέρχεται σε 65%, καθ’ ότι από τα 40 άτομα που υπηρετούσαν έως και το 2003, έχουν απομείνει μόνο 14 άτομα.

Η συγκεκριμένη Στρατιωτική Μονάδα ιδρύθηκε το 1963 και κατά το έτος 1995 αναβαθμίστηκε με την εγκατάσταση του νέου RADAR HR – 3000, του οποίου η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης.

Έντονα φημολογείται, ότι επιδιώκεται ακόμη περαιτέρω μείωση του προσωπικού, της εν λόγω μονάδας, η οποία θα επηρεάσει τουλάχιστον οικονομικά, κοινωνικά και επιχειρησιακά την ευαίσθητη περιοχή του Νομού Ροδόπης.

Το προσωπικό που στελεχώνει τη συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα, κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Με την επιδιωκόμενη από την Πολιτεία συρρίκνωση της 2ης ΜΣΕΠ, θα δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στο μετατιθέμενο (προς Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Σητεία) προσωπικό και στις οικογένειές τους.

Όπως επισημαίνεται από ανώτατα στρατιωτικά στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα βρίσκεται σε νευραλγική θέση και κρίνεται αναγκαία η ύπαρξή της και η διατήρηση του προσωπικού της.

Το ίδιο RADAR λειτουργεί και στο 3ο ΚΕΠ το οποίο βρίσκεται στη Σητεία Κρήτης.

Προκειμένου να υποστηριχτεί η εντοπιότητα πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού και από τις δύο Στρατιωτικές Μονάδες των ανωτέρω περιοχών.

Μεγάλος όμως αριθμός τεχνικού προσωπικού που στελέχωνε το RADAR του 3ου ΚΕΠ Σητείας, για καθαρά ρουσφετολογικούς σκοπούς και με κομματικά κριτήρια έχει μετατεθεί σε υπηρεσίες άλλων στρατιωτικών μονάδων με συνέπεια να δημιουργηθούν αυξημένες ανάγκες τεχνικού προσωπικού στη συγκεκριμένη μονάδα και επιδιώκεται η κάλυψή τους, με μετάθεση τεχνικού προσωπικού από την 2η ΜΣΕΠ.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Για ποιους λόγους κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συρρικνώνεται συνεχώς η στρατιωτική μονάδα της 2ης ΜΣΕΠ, με συνεχή μείωση του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή;

2. Είναι αλήθεια ότι επιδιώκεται περαιτέρω μείωση του προσωπικού της συγκεκριμένης στρατιωτικής μονάδας, η οποία βρίσκεται σε νευραλγική θέση και είναι αναγκαία η ύπαρξή της και κατά συνέπεια η διατήρηση του προσωπικού της;

3. Γνωρίζει ότι η συρρίκνωση της εν λόγω στρατιωτικής μονάδας (2η ΜΣΕΠ) θα επηρεάσει οικονομικά, κοινωνικά και επιχειρησιακά την ευρύτερη περιοχή;

4. Για ποιους λόγους ειδικά εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό, το οποίο είχε τοποθετηθεί στο 3ο ΚΕΠ Σητείας για την υποστήριξη του RADAR, μετατέθηκε σε υπηρεσίες άλλων στρατιωτικών μονάδων, με αποτέλεσμα να ζητείται από το προσωπικό της 2ης ΜΣΕΠ να καλύψει τις ανάγκες της ανωτέρω στρατιωτικής μονάδας;

5. Προτίθεται η Κυβέρνηση να σταματήσει την συρρίκνωση της 2ης ΜΣΕΠ που βρίσκεται στο Νομό Ροδόπης και να προωθήσει την στελέχωσή της με το απαραίτητο τεχνικό και στρατιωτικό προσωπικό;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γεώργιος Πεταλωτής

Γεώργιος Ντόλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: