Τρίτη, Δεκεμβρίου 04, 2007

Ερώτηση για την ενισχυτική διδασκαλία

Με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Πεταλωτής, ζητάει την άμεση λειτουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Ροδόπης, καθώς και την λήψη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη και περαιτέρω λειτουργία του χρήσιμου αυτού θεσμού. Ακόμη ο κ. Γ. Πεταλωτής ζητάει την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Πεταλωτής αναφέρει:

«Ο θεσμός της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, ο οποίος καθιερώθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσφέρει πολυσήμαντες υπηρεσίες στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας και ιδιαίτερα σε όσους προέρχονται από οικονομικά αδύνατες οικογένειες.

Παρά το γεγονός ότι από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δυόμισυ (21/2) περίπου μηνών, σε αρκετά Γυμνάσια και Λύκεια της Χώρας, μεταξύ των οποίων και του νομού Ροδόπης, δεν έχουν αρχίσει τα μαθήματα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, αλλά και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και της συγκρότησης και λειτουργίας των τμημάτων.

Η καθυστέρηση αυτή απαξιώνει ένα χρήσιμο θεσμό, του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, και ωθεί τους μαθητές στα ιδιωτικά φροντιστήρια, επιβαρύνοντας τις οικογένειές τους με τεράστιο οικονομικό κόστος.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στους μαθητές, που έχουν χαμηλές επιδόσεις σε ορισμένα μαθήματα και οι οικογένειές τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα των ιδιωτικών φροντιστηρίων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές που συγκροτούν τα Τμήματα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης πρέπει να ανέρχονται από επτά (7) έως δεκατέσσερα (14) άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος, και ο εκπαιδευτικός δεν δύναται να παρέχει πλήρη εξατομικευμένη κάλυψη των «κενών» που παρουσιάζουν οι μαθητές στα διδασκόμενα μαθήματα.

Ακόμη οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πληρωθεί τις ώρες εργασίας τους για την Πρόσθετη διδακτική Στήριξη από 1ης Ιανουαρίου 2007 μέχρι σήμερα».

Τελειώνοντας την ερώτησή του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Πεταλωτής, ερωτά τον Υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη τα εξής:

«1. Ποιες ενέργειες πρόκειται να γίνουν, ώστε σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού Ροδόπης να λειτουργήσουν τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης;

2. Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την ουσιαστική στήριξη και περαιτέρω λειτουργία του παραπάνω χρήσιμου θεσμού;

3. Προτίθεστε να ελαττώσετε τον αριθμό των μαθητών, που αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και οφέλη για τους μαθητές;

4. Για ποιους λόγους το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους εκπαιδευτικούς του νομού Ροδόπης οι οποίοι συμμετείχαν στην υλοποίηση του Προγράμματος Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και πότε πρόκειται να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: