Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2008

Τοποθέτηση στην ημερίδα του ΔΠΘ για το Κυπριακό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Τομέα Διεθνών Σπουδών του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τοποθετήθηκε (διά εκπροσώπου λόγω της κοινοβουλευτικής του παρουσίας στην Αθήνα) στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας την 16η Ιανουαρίου στην Κομοτηνή με θέμα «Το Κυπριακό χθες, σήμερα, αύριο», ως ακολούθως:

Σε μια ακριτική περιοχή της ελληνικής επικράτειας όπου παραδόξως και δυστυχώς η παραδοσιακή αμοιβαία ελληνοτουρκική καχυποψία βρίσκει εύφορο έδαφος να αναπτυχθεί, η δημιουργική πνοή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου προσφέρει βήμα σοβαρής επιστημονικής προσέγγισης σε ένα μείζον πρόβλημα στις εκατέρωθεν κρατικές σχέσεις, αυτό του Κυπριακού.

Χαιρετίζω αυτή την πρωτοβουλία του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου μας αναμένοντας οι εργασίες της να διαφωτίσουν όχι μόνο την τοπική κοινή γνώμη αλλά και γενικά να αποτελέσουν και σημείο ωφέλιμης αναφοράς για χρήση στο συνολικό πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι εφεξής. Επίσης ελπίζω ότι θα υποβοηθηθούν οι ιθύνουσες κυβερνητικές δεξαμενές σκέψης και οι υπεύθυνοι της εξωτερικής πολιτικής να κατανοήσουν ότι το Κυπριακό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να το αντιμετωπίζουν με ασκήσεις αμηχανίας. Ότι η οφθαλμοφανέστατη έλλειψη στρατηγικής της παράταξης που κυβερνά τη χώρα μας, της Ν.Δ., είναι αναντίστοιχη των απαιτήσεων των καιρών που γίνονται ολοένα και πιο σύνθετοι, ολοένα και πιο περίπλοκοι, και πολιτικά αλλά και νομικά. Η Αθήνα δίνει την εντύπωση ότι ειδικά για το Κυπριακό κλείνει τα μάτια. «Νίπτει τα χείρας της», και αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί συνειδητή κίνηση τακτικής, αλλά έκφραση ευθυνοφοβίας και αδυναμίας ουσιαστικής και υπεύθυνης διαπραγμάτευσης.

Η υπερεκτίμηση δε της παρέλευσης του χρόνου ως μέσου επίλυσης διαφορών αποδεικνύεται συχνά στη ζωή καταστροφική, ιδιαίτερα όσον αφορά εθνικά συμφέροντα. Η απουσία της ελληνικής πλευράς από τις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ιδιαίτερα εμφανής και προκαλεί μεγάλες απορίες. Τελείωσε δυστυχώς η εποχή των μεγάλων εθνικών επιτυχιών όπως ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την λύση του πολιτικού της προβλήματος. Ήταν μια εποχή που το Υπουργείο Εξωτερικών μιας υπεύθυνης παράταξης και κυβέρνησης, σχεδίαζε, οργάνωνε, αποφάσιζε και εφάρμοζε μια πολιτική βασισμένη σε αρχές, στόχους και συγκεκριμένες μεθόδους. Τον επαγγελματισμό αντικατέστησε δυστυχώς ο επικοινωνιακός ερασιτεχνισμός και η πολιτική της ακινησίας, μια πολιτική που απενοχοποιεί την Τουρκία και μοιραία ενοχοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ως ΠΑΣΟΚ μένουμε σταθερά και έντιμα `προσηλωμένοι σε κάποια βασικά σημεία – οδηγούς όπως:

· Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, είναι πρόβλημα κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλο κράτος, την Τουρκία

· Είναι αδιανόητο μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαπραγματεύεται με 27 κράτη-μέλη, αλλά να μην αναγνωρίζει όλα τα κράτη-μέλη.

· Δεν πρέπει να διακοπεί η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα η Τουρκία οφείλει, όπως όλες οι άλλες χώρες που υπήρξαν υποψήφιες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να εφαρμόσει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο και όλα τα συμφωνημένα ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν

· Πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επαφές της Κυπριακής ηγεσίας με την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας

· Υποστηρίζουμε πάντα την ανάγκη για την ανάληψη κάθε δυνατής πρωτοβουλίας, με ευελιξία και διορατικότητα προκειμένου να πετύχουμε μια συνολική επίλυση του κυπριακού και την επανένωση της νήσου. Κάθε πρωτοβουλία, όμως, η οποία θα πρέπει να έχει ένα όριο. Ιδιαίτερα, εκεί που αρχίζει να ικανοποιείται η επιδίωξη της Τουρκίας για την ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.

· Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θέσει δημοσίως, επισήμως και επιτακτικά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης του νησιού, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής ως μία ένδειξη καλής θέλησης ενταγμένη στην προσπάθεια για την επανένωση όπως βεβαίως και την επανέναρξη των συνομιλιών για την οριστική επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού κεκτημένου.

· Η ασφάλεια στην περιοχή πρέπει να βασίζεται στην ισχύ του δικαίου και όχι στο δίκαιο του ισχυρού.

Έτσι κι αλλιώς εμείς σαν παράταξη και σαν κυβέρνηση παλέψαμε πάντα για την Κύπρο, παλεύουμε και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια δίκαιη λύση, σύμφωνα με τις διεθνείς αποφάσεις για το Κυπριακό όντας σταθερά προσηλωμένοι στην έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της ειρήνης. Και στρατεύματα κατοχής δεν χωρούν στο όραμα για την ειρήνη, δεν χωρούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ελπίζουμε ότι κανείς νουνεχής και ενημερωμένος ευρωπαίος πολίτης, των Τούρκων πολιτών συμπεριλαμβανομένων, δεν πιστεύει ότι η σήμερα Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα κινδυνεύουν απ' τους Ελληνοκυπρίους. Ότι με όρους λογικής και στοιχειώδους αντίληψης της σύγχρονης διεθνοπολιτικής πραγματικότητας κανένας και πουθενά δεν πιστεύει, ότι οι 35 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται στα κατεχόμενα για την ασφάλεια της Τουρκίας. Όλοι οφείλουμε να συναισθανθούμε τις ευθύνες μας, για αυτά που λέμε, για αυτά που πράττουμε, για αυτά που δεν πράττουμε.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην εξαιρετική πρωτοβουλία της ημερίδας σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: