Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2008

Δήλωση για το Θέμα του Χρυσού

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης κ. Γιώργος Πεταλωτής με αφορμή τις μεγάλες κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών Ροδόπης και Έβρου ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία «επενδύσεων» για την εξόρυξη χρυσού, δήλωσε τα παρακάτω:

«Εδώ και κάποια χρόνια το θέμα της εξόρυξης του χρυσού αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για τις κοινωνίες Ροδόπης και Έβρου. Για το ζήτημα αυτό υπήρχαν και στο παρελθόν μεγάλες κινητοποιήσεις, μέσα από τις οποίες αναδείχτηκε περίτρανα η καθολική και τεκμηριωμένη άρνηση των τοπικών κοινωνιών στην ίδρυση οποιασδήποτε μονάδας εξόρυξης.

Όλοι οι τοπικοί φορείς και των δύο νομών έχουν εκδώσει αρνητικές αποφάσεις αλλά και οι Νομάρχες Ροδόπης και Έβρου αρνούνται να υπογράψουν νέες άδειες μεταλλευτικών ερευνών.

Όπως όλοι πια γνωρίζουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες κλείνουν σε πολλές περιοχές του αναπτυγμένου κόσμου μια και οι επιπτώσεις από την λειτουργία τους στην υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την τοπική οικονομία και την επιλογή της αειφορίας είναι μη αναστρέψιμες.

Επειδή όμως θεωρώ ότι το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, την 1-11-2007 κατέθεσα, σε συνεργασία με συναδέλφους μου και από τους δύο νομούς, ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., θέλοντας, για μια φορά ακόμη, να αναγκάσω την Κυβέρνηση να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα.

Με βάση όμως την απάντηση που δόθηκε πρέπει να εκφράσω τη βαθιά μου απογοήτευση και ανησυχία για τη στάση της Κυβέρνησης ως προς το θέμα αυτό. Η απάντηση δυστυχώς δείχνει ότι όχι μόνο η Κυβέρνηση δεν διάκειται αρνητικά στην «επένδυση» αυτή, αλλά αντιθέτως, μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, δίνει προοπτική στην υλοποίησή της.

Καλώ λοιπόν όλους τους πολίτες της Θράκης και όλους τους φορείς να δώσουμε όλοι μαζί, όπως πάντα, μια σθεναρή απάντηση, που θα αποκλείει κάθε σκέψη εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: