Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2008

Ερώτηση για το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία

Με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Πεταλωτής, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ), λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Πεταλωτής αναφέρει:

«Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ), το οποίο είναι τμήμα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), επιτελεί πολυσήμαντο έργο, καθ’ ότι είναι ο φορέας ο οποίος ασχολείται με τα στατιστικά στοιχεία που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά στη χώρα μας.

Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει οδηγήσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) σε αδιέξοδο, αφού αδυνατεί να εκτυπώσει ακόμη και την ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά στη χώρα μας, που αφορά το έτος 2006.

Ο Οργανισμός κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) οφείλει τεράστια ποσά στο ΕΚΤΕΠΝ, με συνέπεια στο επιστημονικό και υπαλληλικό προσωπικό του, να μην έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα των τελευταίων τριών (3) μηνών, ενώ αρκετές συμβατικές του υποχρεώσεις δεν έχουν υλοποιηθεί.

Το ΕΚΤΕΠΝ λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης δεν διαθέτει σύγχρονη τεχνική υποδομή και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, δεν έχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης των συνεργατών του, ενώ δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη και οι προετοιμασμένες σχετικές εκδόσεις του.

Το εν λόγω Κέντρο, λόγω οικονομικού αδιεξόδου δεν προχωρεί σε συνεργασίες με άλλα ομοειδή κέντρα και αδυνατεί να συμμετέχει σε σχετικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα.».

Τελειώνοντας την ερώτησή του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Πεταλωτής, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημ. Αβραμόπουλο τα εξής:

«1. Γνωρίζει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω ελλείψεως οικονομικών, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ);

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση, προκειμένου να διατεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση στο ΕΚΤΕΠΝ, για να συνεχίσει το πολυσήμαντο επιτελούμενο έργο του;

3. Ποιες ενέργειες πρόκειται να γίνουν για την καταβολή των δεδουλευμένων στο επιστημονικό και υπαλληλικό προσωπικό του ΕΚΤΕΠΝ;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: