Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2008

Επερώτηση για τον αγροτικό τομέα

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής κατέθεσε μαζί με άλλους 46 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αδιαφορία της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης Επερώτησης :

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Εγκληματική η αδιαφορία της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα»

Κατ’ εξακολούθησιν εγκληματικές πράξεις της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα απειλούν με ορφάνια και εγκατάλειψη την ελληνική ύπαιθρο. Η περιφερειακή ανάπτυξη με κύριο πυλώνα μια ισχυρή αγροτική οικονομία που υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση, σήμερα αποδεικνύεται οδυνηρή εξαπάτηση. Με προχειρότητες, με μπαλώματα, με μεθοδεύσεις ρουσφετολογικές, εξυφαίνεται ένα σχέδιο εκμετάλλευσης των αγροτών για κομματικούς σκοπούς και όχι ένα σχέδιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου, όπως δεσμεύτηκε κατ’ επανάληψιν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια πλήττεται από συγκεκριμένες αντιαγροτικές κυβερνητικές πολιτικές καθώς και από την ανικανότητα των κυβερνητικών στελεχών αλλά και την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, οράματος και συγκεκριμένης στρατηγικής.«Θα στηρίξω το αγροτικό εισόδημα…..Θα μειώσω το κόστος παραγωγής… Αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων….,Ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας….» , δήλωνε ο κ. Καραμανλής:

1. Οι τιμές παραγωγού όλων των αγροτικών προϊόντων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Η κτηνοτροφία που μετά από αγώνα χρόνων κατάφερε να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, σήμερα αντιμετωπίζει έναν μεγάλο εχθρό, την ίδια την κυβέρνηση που όχι μόνο εξέθρεψε τα καρτέλ αλλά έγινε και η ίδια καρτέλ όπως στην περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ που θέλει να την ιδιωτικοποιήσει μέσω του χρηματιστηρίου αφού πρώτα έχει καθηλώσει τις τιμές στο γάλα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου επί τρία χρόνια. Απόδειξη αυτών είναι το γεγονός ότι, αν συγκρίνουμε το κέρδος του κτηνοτρόφου το 2007, με το 2003, εύκολα συμπεραίνουμε ότι έχει μια δραματική μείωση της τάξης του 49 %, στην Ήπειρο και 70% στην υπόλοιπη χώρα.

2. Το κόστος παραγωγής στα ύψη με τάσεις συνεχώς αυξητικές. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 19%, η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η κατακόρυφη αύξηση των αγροτικών εφοδίων και των εισροών με αποκορύφωμα το διεθνές ράλι των τιμών των δημητριακών για ζωοτροφές, έχουν εξαντλήσει και τις τελευταίες οικονομίες των αγροτών που αναγκάζονται να καταφεύγουν στο δανεισμό για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Τέσσερις βασικοί τύποι λιπασμάτων από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2008 αυξήθηκαν έως και 94%, ενώ την ίδια περίοδο οι αυξήσεις των ίδιων λιπασμάτων στην Ευρώπη δεν υπερβαίνουν το μονοψήφιο αριθμό.

3. Η προχειρότητα, η έλλειψη στόχων και προτάσεων, η απουσία ή ανικανότητα διαπραγμάτευσης πλήττουν το αγροτικό εισόδημα και αφανίζουν παραδοσιακούς υγιείς κλάδους της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή οι ευρωπαίοι εταίροι μας διαπραγματεύονται σθεναρά τα συμφέροντα για τα δικά τους αγροτικά προϊόντα και την επικράτησή τους στις αγορές. Από τον Απρίλιο του 2004 μέχρι σήμερα, 1,221 ΔΙΣ ΕΥΡΩ αφαιρούνται από τις τσέπες των Ελλήνων αγροτών λόγω των κακών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στον καπνό, στο βαμβάκι, στα οπωροκηπευτικά, αλλά και στην Αγροτική Ανάπτυξη που διαπραγματεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής. Ο καπνός χάνει το 50% των επιδοτήσεων από το 2010, ενώ εγκαταλείπεται η καλλιέργεια χωρίς εναλλακτικές λύσεις για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών που στήριζαν την καλλιέργεια και στηρίζονταν από αυτήν. Το βαμβάκι έχει συνδέσει την τύχη του με αυτό των Αφρικανικών χωρών από το 2009, έτσι ώστε να δημιουργείται αβεβαιότητα για το μέλλον του. Το μεγάλο Βατερλό της ζάχαρης στις διαπραγματεύσεις «κυνηγά» ακόμη την κυβέρνηση. Η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε δραματικά, τα εργοστάσια δεν έχουν πρώτη ύλη για να λειτουργήσουν, τα δύο από τα πέντε εργοστάσια έκλεισαν, οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο, ενώ καθυστερεί απαράδεκτα η μετατροπή τους σε εργοστάσια βιοαιθανόλης, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της κυβέρνησης.

4. Οι επιδοτήσεις που είναι το μοναδικό σταθερό εισόδημα για τον αγρότη έγινε ρουσφετολογικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης η οποία αντί να κάνει ελέγχους όπως επιτάσσουν οι κοινοτικοί κανονισμοί δίνει με αδιαφάνεια όπου, όπως και όσα χρήματα θέλει, χωρίς να δημοσιοποιεί τα σχετικά στοιχεία. Η αδιαφάνεια συνεχίζεται παρά τις συνεχείς συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις πρόσφατες απειλές για περικοπή των επιδοτήσεων αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί. Η χώρα μας έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα στην Ευρώπη αφού είναι η μόνη χώρα που προκαλεί τη συνεχή παρέμβαση της Επιτρόπου κ. Μπόελ πότε με συστάσεις και πότε με απειλές για ακύρωση των χρηματοδοτικών ενισχύσεων.

Ένα μεγάλο πλήγμα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει υποστεί και η ανταγωνιστικότητα του αγροτικού μας τομέα.

1. Η συρρίκνωση των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ μέσα από τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις αφαίρεσε 359 εκατ. ευρώ από τους πόρους που είχε εξασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξυπηρετηθούν δημοσιονομικοί στόχοι, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία των Περιφερειών της Χώρας. Η μεταφορά ανειλημμένων υποχρεώσεων στην Δ΄ Προγραμματική Περίοδο ως έργα γέφυρες, αναλώνουν πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν σε νέα έργα και δράσεις. Η προχειρότητα στο σχεδιασμό και κατάρτιση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Δ’ ΚΠΣ), οι μειωμένοι πόροι κατά 22,1% σε σχέση με το Γ’ ΚΠΣ, η απαξίωση των υπηρεσιών του Υπουργείου και η διαχειριστική ανεπάρκεια της ηγεσίας του, η ανάλωση πόρων της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, σε έργα γέφυρες και ανειλημμένες υποχρεώσεις, η μειωμένη χρηματοδοτική βαρύτητα σε μέτρα του ΠΑΑ για την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, την ποιότητα, σε συνδυασμό με τους σημαντικά λιγότερους πόρους που διατίθενται στην Δ΄ Προγραμματική Περίοδο για την Ελληνική Περιφέρεια, σηματοδοτούν μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και οικονομικής – κοινωνικής αποσταθεροποίησης στις αγροτικές περιοχές της χώρας με δυσμενείς επιπτώσεις στο εισόδημα και τη ποιότητα ζωής του έλληνα αγρότη, επιχειρηματία και κατοίκου της υπαίθρου γενικότερα.

2. Υπήρχε ένας σχεδιασμός από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στροφή της γεωργίας μας στην πιστοποιημένη ποιότητα και στο διεθνή ανταγωνισμό των τροφίμων. Σήμερα διαπιστώνουμε μετά λύπης ότι αυτός ο σχεδιασμός έχει στην πράξη ακυρωθεί παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες του κ. Υπουργού περί ποιότητας και «άλλης γεωργίας». Στα λόγια στηρίζεται η πιστοποιημένη ποιότητα και όχι με πράξεις. Γιατί δεν προκύπτει από πουθενά, πέραν από εξαγγελίες, η στήριξη της ποιοτικής γεωργίας .Αυτό αποδεικνύεται από τα εξής:

 Τα χρήματα που προβλέπονται στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο για την ποιότητα, τα έξοδα πιστοποίησης, τη μεταποίηση, είναι μειωμένα σε σχέση με την Γ’ Προγραμματική Περίοδο.

 Επί 4 χρόνια ο ΟΠΕΓΕΠ δεν παράγει τίποτε άλλο παρά ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα. Χαρακτηριστική είναι η χρηματοδοτική κατεύθυνση του Οργανισμού, όπου μόνο το 1/5 χρησιμοποιείται για το έργο του Οργανισμού και τα 4/3 για τις εκπομπές που προπαγανδίζουν το ανύπαρκτο έργο της κυβέρνησης. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο ΟΠΕΓΕΠ είναι τηλεοπτικό κανάλι και όχι πιστοποιητικός οργανισμός.

 Λίγο πριν εκπνεύσει το 2007 και ενώ το αργότερο την 1/1/2007, η χώρα μας όφειλε να έχει θέσει σε λειτουργία Σύστημα παροχής Γεωργικών Συμβουλών για την υποστήριξη των γεωργών στην τήρηση των προτύπων της πολλαπλής συμμόρφωσης, το έργο από το ΓΕΩΤΕΕ που είχε ανατεθεί, δόθηκε στον ΟΠΕΓΕΠ που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο και με αποσπασματικές ενέργειες προσπαθεί να καλύψει το κενό. Παρά τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου (Δελτίο τύπου 4/1/2007), ότι το Σύστημα έχει εγκαθιδρυθεί και λειτουργεί στη χώρα μας, μέχρι σήμερα κανείς αγρότης δεν μπορεί να κάνει χρήση των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

 Η βιολογική γεωργία είναι θύμα και αυτή των αλχημειών της κυβέρνησης προκειμένου να δείξει ότι σε αυτόν τον τομέα τα πάει πολύ καλά. Το Υπουργείο μιλά για αλματώδη αύξηση των καλλιεργουμένων με βιολογικά εκτάσεων. Τα στοιχεία όμως είναι αμείλικτα και καταρρίπτουν και αυτόν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης. Όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα, η πλήρως βιολογική γη μειώθηκε κατά 39,48% μέσα σε ένα χρόνο, και μάλιστα σε καλλιέργειες που αποτελούν τόσο βασικά είδη του ελληνικού νοικοκυριού, όσο και το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι άλλων (π.χ. ελιά).

Μεταβολή πλήρως βιολογικών εκτάσεων 2005 2006 Διαφορά

ΣΥΝΟΛΟ (καλλιεργήσιμες εκτάσεις ) 846.170 512.088,70 -39,48%

Σιτηρά για παραγωγή καρπού (Σύνολο) 339.250 122.160,82 -63,99%

Αρωματικά φαρμακευτικά φυτά & Βότανα 4.390 2.768,27 -36,94%

Νωπά λαχανικά, πεπόνι, φράουλες (σύνολο) 3.190 7.332,57 129,86%

Πατάτες 70 422,83 504,04%

Φρούτο (εκτός εσπεριδ., αμπέλι και ελιά) 7.930 5.362,49 -32,38%

Ξηροί Καρποί 11.610 7.844,29 -32,44%

Εσπεριδοειδή 14.060 16.369,57 16,43%

Αμπέλι – (οινοποίησιμο/βρώσιμο) 27.990 22.900,91 -18,18%

Ελιά (ελαιοποιήσιμη/βρώσιμη) 330.030 207.289,54 -37,19%

Ενώ λοιπόν η εγχώρια και η παγκόσμια ζήτηση για τα βιολογικά αυξάνει σε ρυθμό της τάξης του 20-40% ετησίως, η ελληνική παραγωγή πέφτει αντίστοιχα. Δεδομένης της αυξητικής τάσης στη ζήτηση, καθίσταται σαφές ότι το πρόβλημα έγκειται στις δυνατότητες διάθεσης των βιολογικών προϊόντων και στην απουσία συγκροτημένης πολιτικής, και δεν τίθεται ζήτημα υπερπροσφοράς που θα έπρεπε να εξισορροπηθεί με μία μείωση της βιολογικής παραγωγής. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την ICAP τουλάχιστον το 65% των βιολογικών προϊόντων είναι εισαγόμενα. Επί πλέον το Προεδρικό Διάταγμα για τις αγορές βιοκαλλιεργητών που θα αποτελούσε κίνητρο, καθυστερεί πάνω από δύο χρόνια ενώ το σχέδιο όπως το έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση σκοντάφτει στις μεγάλες αντιδράσεις των φορέων των βιοκαλλιεργητών. Η κυβέρνηση έρχεται να δημιουργήσει άλλο ένα εμπόδιο στους βιοκαλλιεργητές μειώνοντας τις επιδοτήσεις στο ΠΑΑ, ενώ καθιστά πολύπλοκο το σύστημα επιδοτήσεων.

 Πού είναι η εφαρμογή του Νομοσχεδίου που ψηφίστηκε το 2005 για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ; Που είναι τα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης; Πού είναι το κτηνοτροφικό Νομοσχέδιο; Πού είναι οι 13 μελέτες αναδιάρθρωσης;

ΕΛΓΑ: Η κυβέρνηση οδηγεί τον ΕΛΓΑ σε χρεωκοπία. Το ύψος των τοκοχρεωλυσίων των δανείων του ανέρχονται άνω των 3,5 δις ευρώ. Το πρόγραμμα για τις πυρκαγιές του 2007 ύψους 350 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη εγκριθεί παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων κυβερνητικών στελεχών ότι θα εγκριθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Για τις πυρκαγιές ετών 2003, 2004, 2005 και 2006 ύψους 52 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους μόνο 50 χιλιάδες ευρώ. Ο πολύ σημαντικός νέος τροποποιημένος Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (τέως ΠΣΕΑ), εγκρίθηκε από το Νοέμβριο του 2006 από την Ε.Ε. και μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς της χώρας μας. Εν τω μεταξύ κανένα πρόγραμμα ενισχύσεων ΠΣΕΑ δεν υποβλήθηκε για τα έτη 2006 και 2007 για φυσικές καταστροφές εκτός πυρκαγιών. Επειδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πλέον παρελθόν, έχει και ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον αγροτικό τομέα,

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση,

1. Για την έλλειψη σχεδιασμού, στρατηγικής και πλαισίου λειτουργίας της αγροτικής μας οικονομίας μετά τις ανακατατάξεις που επέφερε η νέα ΚΑΠ.

2. Για την τραγική οικονομική και ψυχολογική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι έλληνες αγρότες, με την κατάρρευση του εισοδήματός τους και με την ανασφάλεια των μεγάλων αλλαγών χωρίς πυξίδα.

3. Για την απαράδεκτη αύξηση του κόστους παραγωγής.

4. Για την κτηνοτροφία που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο χείλος του γκρεμού. Για την εκ των προτέρων ακύρωση του χρηματοδοτικού εργαλείου του Δ’ ΚΠΣ, αφού στερείται σχεδιασμού, αναπτυξιακών στοχεύσεων, ενώ χαρακτηρίζεται ως δυσκίνητο γραφειοκρατικό συγκεντρωτικό που υποβαθμίζει το ρόλο των περιφερειών. (Οι 5 περιφέρειες του Δ’ ΚΠΣ δεν εντάσσονται σε κανέναν άλλο σχεδιασμό).

5. Για την επιπόλαιη εκ μέρους του Υπουργείου αντιμετώπιση της ποιοτικής γεωργίας, της πιστοποίησης, της βιολογικής γεωργίας.

6. Για την κατάρρευση του Οργανισμού ΕΛΓΑ, που επί χρόνια στηρίζει τον αγρότη και την περιουσία του.

7. Για τον αφανισμό σπουδαίων κλάδων της αγροτικής μας οικονομίας χωρίς σχέδιο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και του οικονομικού προσανατολισμού των συγκεκριμένων περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: