Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής κατέθεσε μαζί με άλλους 45 βουλευτές - μέλη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατάσταση στον κλάδο της τευτλοκαλλιέργειας και της ζάχαρης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης Επερώτησης :
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Κατάσταση στον κλάδο της τευτλοκαλλιέργειας και της ζάχαρης»
Η κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα της χώρας χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται δραματικά. Η συνολική εικόνα που διαμορφώνεται με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat και της ΕΣΥΕ συνιστούν κόλαφο για την ακολουθούμενη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Στην Ελλάδα το αγροτικό εισόδημα του έτους 2007 υπολείπεται 18 μονάδες από το αγροτικό εισόδημα του 2000, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι κατά 15 περίπου μονάδες αυξημένο. Καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη είναι η διαφορά, και τι σηματοδοτεί αυτό για την κατάσταση του αγροτικού μας τομέα και τη θέση του στο διεθνές εμπόριο και τον ανταγωνισμό.
Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, στην πραγματικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογιστεί ότι περίπου 19.100 αγρότες εγκατέλειψαν πέρσι την αγροτική δραστηριότητα, μειώνοντας κατά 3,7% τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Για πρώτη φορά πέρσι ο συνολικός αριθμός των ελλήνων αγροτών (με εξαίρεση τους αλιείς) βρέθηκε κάτω από το όριο των 500.000 ατόμων ( Έρευνα εργατικού δυναμικού της Ε.Σ.Υ.Ε.). Συγκεκριμένα, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2007 ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα μειώθηκε στα 496.700 άτομα, έναντι 515.800 ατόμων την ίδια χρονική περίοδο του 2006 και 531.400 ατόμων την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2005.
Η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) την τελευταία διετία επιτάχυνε το ρυθμό εξόδου από τον αγροτικό τομέα, καθώς γύρω στους 35.000 αγρότες εγκατέλειψαν την περίοδο 2006-2007 την γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Η εναρμονισμένες πρακτικές των εμπόρων και μεταποιητών, που λειτουργούν με την ανοχή της κυβέρνησης, τόσο στον χώρο των αγροτικών εφοδίων, όσο και στην αγορά των προϊόντων, η πλήρης έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, η απουσία μηχανισμών τεχνικοοικονομικής υποστήριξης των παραγωγών παρά τις κοινοτικές μας δεσμεύσεις (Σύστημα Παροχής Συμβουλών για τους Αγρότες) και τις νομοθετικές ρυθμίσεις (Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης) έχουν ως αποτέλεσμα εκτός από την μείωση του αγροτικού εισοδήματος, την εγκατάσταση της ανασφάλειας στην ύπαιθρο που μαραζώνει και την απαξίωση του αγροτικού επαγγέλματος. Ο ΕΛΓΑ έχει αναδειχτεί σε μοναδική διέξοδο για την στήριξη των εισοδημάτων των ελλήνων παραγωγών, λύση όμως βραχυπρόθεσμη, χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση και κυρίως λύση η οποία οδηγεί τον Οργανισμό σε υπερχρέωση και επιβαρύνει υπέρμετρα τους έλληνες φορολογούμενους.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί ο κλάδος της τευτλοκαλλιέργεια και της παραγωγής ζάχαρης.
Επιγραμματικά αναφερόμαστε:
· Στην ολέθρια απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τις διαπραγματεύσεις για τον νέο Κανονισμό, που είχε ως συνέπεια να αποδεχτούμε ως χώρα τις νέες ρυθμίσεις που διέπουν το κοινοτικό καθεστώς ως είχαν, χωρίς αντισταθμίσεις και μεταβατικές περιόδους, όπως έκαναν όλοι οι υπόλοιποί ευρωπαίοι εταίροι.
· Στις παλινωδίες για το ποσοστό εγκατάλειψης της ποσόστωσης ζάχαρης που είχαμε ως χώρα, ο αριθμός των εργοστάσιων που θα έκλειναν ή όχι, στοίχισαν στο Ελληνικό Δημόσιο πρόστιμα 150 εκατ. ευρώ.
· Στις διακηρύξεις σας που έμειναν όμως μόνο στα λόγια, για την μετατροπή των δύο εργοστασίων ζάχαρης, Ξάνθης και Λάρισας, σε εργοστάσια βιοκαυσίμων. Σχέδια τα οποία «κόλλησαν» από τις ενδοκομματικές αντιπαλότητες, σκανδαλώδεις διαχειρίσεις και δημόσιες καταγγελίες που διερευνώνται ακόμα. Σχέδια τα οποία δεν είχαν -και το γνωρίζατε- καμία πιθανότητα υλοποίησης, απλώς εξυπηρετούσαν την πάγια τακτική σας, την αγορά πολιτικού χρόνου.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών: η έκταση της τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε από τα
Οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια για θετικές προοπτικές. Οι συμπληρωματικές τροποποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Κανονισμό για την ζάχαρη, που δίνουν ακόμα περισσότερα οικονομικά κίνητρα για την εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας, δεν δείχνουν να μπορούν να αντισταθμιστούν από την πολιτική των μπόνους που επιστράτευσε την τελευταία στιγμή η Ε.Β.Ζ. για να μπορέσει να πείσει τους παραγωγούς να επανέλθουν στην τευτλοκαλλιέργεια. Αντίθετα, η έλλειψη ενημέρωσης, η καθυστέρηση και οι παλινωδίες στην λήψη μέτρων, μεγαλώνουν την σύγχυση και την ανασφάλεια των τευτλοπαραγωγών.
ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση
1. Για την ανευθυνότητα στις διαπραγματεύσεις που έφεραν την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια στο σημείο μηδέν.
2. Για την έλλειψη σχεδιασμού στη διαχείριση της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του καταστρεπτικού κανονισμού το 2006.
3. Για την ανικανότητά της να δώσει λύσεις στη λειτουργία των 5 εργοστασίων ζάχαρης, που το καθένα τους στο παρελθόν αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της περιοχής τους και το στήριγμα της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
4. Για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην επαναλειτουργία των δύο εργοστασίων που έκλεισαν και άφησαν στο δρόμο τους εργαζομένους σε αυτά, αλλά και στην ολοκλήρωση όλου του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
5. Για τη σύγχυση και τον πανικό που δημιούργησε στους παραγωγούς μας, προωθώντας τα ενεργειακά φυτά χωρίς να έχει θέσει τις βάσεις για εξασφάλιση του εισοδήματός τους από την καλλιέργειά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου