Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20, 2008

Ερώτηση για την κατανομή δικαιωμάτων σε νέους αγρότες

Ο Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με συναδέλφους του από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις εκκρεμότητες κατανομής και επιδότησης δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, σε νέους αγρότες κάτω των 40 ετών για το έτος 2006.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : «Κατανομή δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα σε νέους αγρότες, κάτω των 40 ετών, έτους 2006»

Κύριε Υπουργέ

Για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, κατά το έτος 2006, με την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος της ενιαίας ενίσχυσης, δόθηκαν στους κατά κύριο επάγγελμα Νέους αγρότες κάτω των 40 ετών δικαιώματα προς ενεργοποίηση. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι αφενός ένα αξιόλογο εισόδημα για τους νέους αγρότες και αφετέρου ένα δυνατό κίνητρο για να παραμείνουν στα χωριά, έχοντας ως κύριο επάγγελμα αυτό του αγρότη.

Δυστυχώς όμως η κατανομή αυτή έγινε, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τέλος Απρίλη με αρχές Μάη του 2006, πολύ αργά και εκτός περιόδου σποράς για τις καλλιέργειες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε στους Νομούς Καβάλας, Ροδόπης , Έβρου και γενικότερα στην περιοχή μας, η καλλιεργητική περίοδος είναι στις αρχές του χειμώνα, για τα χειμερινά σιτηρά και τον Μάρτιο με αρχές Απρίλη για τον αραβόσιτο.

Επίσης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα «καλά» αγροτεμάχια, με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, είναι πλέον ήδη νοικιασμένα, αφού η ενοικίασή τους γίνεται πριν αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος, με αποτέλεσμα τα χωράφια που μισθώνονται από αυτούς, την εποχή αυτή να είναι πολύ μικρής απόδοσης.

Παρόλα αυτά ένα μεγάλο μέρος των παραχωρούμενων δικαιωμάτων ενεργοποιήθηκε με επιλέξιμες καλλιέργειες, ενώ ένα μικρό τμήμα ενεργοποιήθηκε με την εφαρμογή κανόνων καλής γεωργικής κατάστασης αγρών, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όμως μέχρι και σήμερα κρατά σε εκκρεμότητα τόσο την πληρωμή των εκτάσεων στις οποίες εφαρμόσθηκαν κανόνες καλής γεωργικής κατάστασης, όσο και την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων αυτών στους δικαιούχους νέους αγρότες. Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι στον κανονισμό του 2006 δεν υπήρχε παράγραφος με την ρητή προτροπή εφαρμογής άλλης καλλιεργητικής πρακτικής, σε αντίθεση με τον κανονισμό του 2008, στον οποίο είναι καταχωρημένη η πρακτική ενεργοποίησης.

Επειδή το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα, χωρίς την ευθύνη των νέων αγροτών που έτυχαν εφαρμογής του μέτρου αυτού

Ερωτάται ο Υπουργός

- Τι προτίθεται να πράξει για την οριστικοποίηση των σε εκκρεμότητα ευρισκόμενων δικαιωμάτων στην κυριότητα των νέων γεωργών;

- Πότε θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις για τα συγκεκριμένα δικαιώματα του 2006 που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα;

- span style="font-size: 9pt; line-height: 115%; font-family: Arial;">Πως πρακτικά θα στηρίξει τους νέους όταν μετά τόσο χρονικό διάστημα δεν έχουν λυθεί προβλήματα για τα οποία δεν ευθύνονται;

Δεν υπάρχουν σχόλια: