Τετάρτη, Μαρτίου 05, 2008

Ερώτηση για προβλήματα αγροτών σχετικά με το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με άλλους 27 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα τα προβλήματα των αγροτών από την εφαρμογή της εξομοίωσης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Θέμα: «Προβλήματα στους αγρότες από την εφαρμογή της εξομοίωσης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο»

Κύριοι υπουργοί

Από τις 15 Φεβρουαρίου 2008 τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της εξομοίωσης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κατάρτιση του αγροτικού προϋπολογισμού για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Παρά τις σχετικές δεσμεύσεις σας για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια για την επιστροφή του φόρου που δικαιούται ο κάθε αγρότης, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό. Αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην έκδοση της Κ.Υ.Α. των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι οι Έλληνες αγρότες να τελούν υπό καθεστώς κυβερνητικής ομηρίας καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη σπορά των φετινών καλλιεργειών αλλά οι παραγωγοί αδυνατούν να προγραμματίσουν τα έξοδά τους αγνοώντας τα κριτήρια με τα οποία θα λάβουν την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο, το ύψος αυτής της επιστροφής και το πότε ακριβώς θα κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η στάση της κυβέρνησης και η ανευθυνότητα που επιδεικνύει σε ένα τόσο σημαντικό για την αγροτική οικονομία ζήτημα έχει προκαλέσει την αγανάκτηση χιλιάδων αγροτών. Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι τα κριτήρια που θα καθορισθούν για την επιστροφή του φόρου δεν θα είναι δίκαια για όλους τους παραγωγούς. Συνάμα, η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το όλο θέμα, εάν δεν ξεκαθαρισθεί άμεσα το καθεστώς που πρόκειται να ισχύσει, εκτιμάται ότι θα «σπρώξει» ορισμένους παραγωγούς στην παρανομία της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να εφοδιάσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Κατόπιν τούτων

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

-Πότε θα εκδοθεί η Κ.Υ.Α. που θα καθορίζει τα κριτήρια για την επιστροφή του φόρου του πετρελαίου στους αγρότες και με ποια λογική θα καταρτισθούν;

-Πως θα διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξουν αδικίες με το νέο καθεστώς για ορισμένους παραγωγούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: