Τετάρτη, Μαρτίου 12, 2008

Ερώτηση για αμίαντο σε σχολεία

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με άλλους 19 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα την ύπαρξη επικίνδυνων στοιχείων αμιάντου σε σχολεία της χώρας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: « Στοιχεία αμιάντου σε σχολεία όλης της χώρας ».

Κύριε Υπουργέ,

Ο αμίαντος, είναι ένας συνδυασμός ορυκτών με βάση το πυρίτιο και το μαγνήσιο, τα οποία παρουσιάζουν ινώδη μορφή. Οι ίνες του αμιάντου αντιστέκονται στη θερμότητα και τις χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές πνευμονολογικές βλάβες, κακοήθες μεσοθηλίωμα αλλά, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και αμιάντωση, σε όποιον τις εισπνεύσει.

Δυστυχώς μετά από πρόσφατη παρέμβαση μας (Αρ. Ερ. Και ΑΚΕ 1050/70/23-10-07), στην απάντηση που λάβαμε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μας εκμυστηρεύεται μια πικρή αλήθεια, ότι δηλαδή, 21 σχολικά κτίρια στην Ελλάδα τα οποία είναι κατασκευασμένα εξ´ ολοκλήρου από αμίαντο υφίστανται ακόμα! Επίσης μας αναφέρει πως, ακόμα 321 σχολεία εξακολουθούν να έχουν στοιχεία αμιάντου.

Όσον αφορά στην Περιφέρεια Αττικής στην ίδια απάντηση αναφέρει πως σε 51 σχολεία(!!!) υπάρχουν στοιχεία από αμίαντο ακόμα!

Το τραγικό είναι πως ενώ το Υπουργείο γνωρίζει την ύπαρξη των στοιχείων του αμιάντου, θα επέμβει για την απομάκρυνση τους από το καλοκαίρι του 2008 και μετά(!!!), τη στιγμή μάλιστα που ο Υπουργός Υγείας με την απάντηση του έρχεται να επιβεβαιώσει του φόβους μας για την υγεία των μαθητών.

Μετά από τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΣΤΕ

1) Ποια είναι τα 21 σχολικά κτίρια στην χώρα μας που είναι κατασκευασμένα εξ´ ολοκλήρου από αμίαντο και δεν έχουν ακόμα κατεδαφιστεί;

2) Ta κτίρια αυτά λειτουργούν αυτή τη στιγμή ως σχολικές μονάδες ;

3) Ποια είναι τα 321 σχολικά κτίρια στη χώρα μας που είναι κατασκευασμένα με στοιχεία αμιάντου ;

4) Ποια είναι τα 51 σχολεία της Αττικής, τα οποία έχουν στοιχεία αμιάντου και συνειδητά για μια ολόκληρη σχολική χρονιά θα επιτρέψετε να διεξάγονται τα μαθήματα έως το καλοκαίρι του 2008, όπου και θα ξεκινήσουν οι εργασίες απομάκρυνσης του αμιάντου από τα σχολεία ;

5) Τι προτίθεστε να κάνετε άμεσα έτσι ώστε να δοθεί μια ουσιαστική λύση στο θέμα αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: