Τρίτη, Μαρτίου 11, 2008

Μήνυμα για τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών

Είναι άξια καταγγελίας η επίδειξη ασταθούς και περίεργης συμπεριφοράς της Ν.Δ. απέναντι στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών, απέναντι τελικά στην ίδια τη Θράκη, περιοχή ταυτισμένη με τον καπνό, και βιοποριστικά αλλά και κοινωνικά.

H Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή στην κρίσιμη επιτροπή «Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου», η οποία επανελέγχει αρμοδίως την ΚΑΠ, επιχειρώντας να την κάνει φιλικότερη και πιο αποτελεσματική για τους πολίτες και τα κράτη μέλη, πρότεινε μια τροπολογία βάσει της οποίας πρακτικά διπλασιάζονται οι προβλεπόμενες από το 2009 επιδοτήσεις προς τους καπνοκαλλιεργητές. Το τελικό αποτέλεσμα 20 υπέρ και 20 κατά ήταν απορριπτικό για την ευεργετική για τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής και της χώρας μας τροπολογία. Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε υπεύθυνα την πολιτική του κόμματός μας και εξέφρασε έμπρακτα τις ευαισθησίες μας απέναντι στους θιγόμενους από ισοπεδωτικές και «τυφλές» γραφειοκρατικές λογικές της ΚΑΠ, όσον αφορά ειδικές περιπτώσεις καλλιεργειών όπως ο καπνός.

Δυστυχώς, για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη ελέγχεται ως υπεύθυνος ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γκλαβάκης ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν έπραξε το αυτονόητο δηλαδή να υπερψηφίσει την τροπολογία. Ενδεχόμενη μία επιπλέον θετική ψήφος θα οδηγούσε σε αποτέλεσμα 21 υπέρ και 19 κατά, η τροπολογία θα υπερψηφιζόταν και αυτό θα ήταν ένα σημαντικό και κρίσιμο βήμα για να λύσουμε το θέμα του καπνού ως χώρα.

Ο κ. Γκλαβάκης επιμένει βέβαια ότι υπερψήφισε την τροπολογία αλλά δεν το κάνει με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο. Είτε είναι συνειδητή είτε ατυχής η στάση του κ. Γκλαβάκη, είτε πρόκειται για έλλειψη συντονισμού της Ν.Δ. είτε για άγνοια, ανικανότητα ή έλλειψη πολιτικής βούλησης, το συμπέρασμα είναι ότι η θέση χιλιάδων καπνοκαλλιεργητών της περιοχής μας παραμένει απροσδιόριστη και απελπιστική. Η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού της Ν.Δ. στην ίδια κατεύθυνση με την τροπολογία που απορρίφθηκε παραμένει τελικά άνευ ουσίας. Το ίδιο και οι φιλικές προς τους παραγωγούς πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Γκλαβάκη.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι κάτοικοι στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης, όπου οι καπνοκαλλιεργητές από το 2004 και μετά βρίσκονται σε αδιέξοδο, γιατί ο καπνός είναι μονοκαλλιέργεια, χρειάζονται την κατά προτεραιότητα ενεργή στήριξη της Πολιτείας και των κομμάτων, σε κάθε στιγμή και με συγκεκριμένο τρόπο. Μόνο έτσι θα αναχαιτιστεί η οικονομική μετανάστευση στην ευρύτερη περιοχή μας η οποία έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Η αγροτική πολιτική της Ν.Δ. σε συνδυασμό με την αποβιομηχάνιση φτωχαίνει τον τόπο.

Γιώργος Πεταλωτής

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: