Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2008

Ασφαλιστικό - Ημέρα της Γυναίκας

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή την επίσκεψη και ομιλία της υφυπουργού Απασχόλησης Σοφίας Καλαντζάκου στην Κομοτηνή για την Ημέρα της Γυναίκας, η οποία συνέπεσε με την έναρξη της συζήτησης για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Αποτελεί ειρωνεία η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη Ν.Δ. σε χρόνο τόσο κοντά στην Ημέρα της Γυναίκας. Δυστυχώς για την Κυβέρνηση, η επετειακή επίσκεψη της κ. Καλαντζάκου στην Κομοτηνή και οι διεκπεραιωτικές βελτιώσεις υπέρ των γυναικών τις οποίες επικαλέσθηκε ως πολιτική προάσπισης και επέκτασης των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν μπορούν να απαλύνουν τη βασική της ιδιότητα ως υφυπουργού Απασχόλησης.

Η κ. Καλαντζάκου, σίγουρα χειροκροτούμενη, έφτασε σε σημείο να βαφτίσει «ευνοϊκή» τη ρύθμιση του νέου νομοσχεδίου για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης στα 50 χρόνια για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα. Το σημαντικό όμως είναι η περιττή αναστάτωση που προκαλεί η σύνταξη στα 55 χρόνια για τις μητέρες ανηλίκων αντί των 50 που ισχύει σήμερα, χωρίς σημαντικό δημοσιοοικονομικό όφελος. Παρά δε τις παλιές απόψεις της προϊσταμένης της, της κ. Πετραλιά, περί γονικής άδειας δύο ετών με πλήρεις αποδοχές, τώρα το νομοσχέδιο που υπερασπίζεται προβλέπει ένα χρόνο άδεια και μάλιστα με τον κατώτερο μισθό, πράγμα που μάλλον θα αφήσει ασυγκίνητες τις Ελληνίδες στις τωρινές συνθήκες της εξαιρετικής ακρίβειας.

Η επίσκεψη και ομιλία της κ. Καλαντζάκου στην Κομοτηνή ήρθε σε ακατάλληλη στιγμή για την Κυβέρνηση. Το ασφαλιστικό δεν πείθει κανέναν. Η πολιτική της Ν.Δ. συνεισφέρει στην κατάρρευση της φιλολογίας και του μύθου περί ίσων ευκαιριών στις γυναίκες, οι οποίες παραμένουν μακριά από τα κέντρα αποφάσεων. Η ανεργία τους παραμένει υπερδιπλάσια των ανδρών. Το χάσμα των αποδοχών τους σε σχέση με τους άνδρες παραμένει μεγάλο. Οι Ελληνίδες είναι πρωταθλήτριες στην ανασφάλιστη εργασία. Οι δουλειές που τους προτείνονται δεν είναι το ίδιο αξιόλογες συγκριτικά με τους άντρες. Τα προγράμματα και οι δράσεις για την τόνωση της γυναικείας απασχόλησης δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Τα στερεότυπα της οπισθοδρόμησης δεν ξεριζώνονται.

Η πρόοδος για την Ελληνίδα είναι πολύ αργή. Ένα ακόμα φρένο για αυτό είναι η πολιτική της Ν.Δ. Μια πολιτική δειλίας. Μια πολιτική αδράνειας. Μια πολιτική υπεράσπισης άλλων συμφερόντων και όχι των απλών πολιτών.

Γεώργιος Πεταλωτής

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: