Τρίτη, Απριλίου 15, 2008

Δήλωση για τους καπνοπαραγωγούς

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, ενόψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ στην Αθήνα, την Πέμπτη 17 Απριλίου, για το θέμα της άνισης, άδικης και διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος των καπνοπαραγωγών και την επιστροφή στους καπνοπαραγωγούς και τις καπνοπαραγωγικές περιοχές των πόρων που παρακρατήθηκαν από το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, δηλώνει τα παρακάτω:

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι καιροί αλλάζουν. Σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Και η μετάβαση σε νέα δεδομένα έχει επιπτώσεις, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν την ευελιξία να προσαρμοσθούν ομαλά και αποτελεσματικά. Τις συνέπειες της μετάβασης στη νέα εποχή τις υφίστανται σε μεγάλο βαθμό οι αγρότες μας. Όλοι μας οφείλουμε να σκύψουμε με ενδιαφέρον πάνω στις προσπάθειές τους να επανατοποθετηθούν παραγωγικά, να διεκδικήσουν με καλύτερους όρους τη συμμετοχή τους στην οικονομική δραστηριότητα της εποχής μας. Ο πιο παραδοσιακός πολιτικός τους σύμμαχος, το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους και χωρίς να λαϊκίζει, ενθαρρύνει την συντεταγμένη στροφή προς άλλες καλλιέργειες, προς υποστήριξη και προσανατολισμό των παραγωγών στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που έχουν μέλλον.

Δυστυχώς, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, κατώτερη των προσδοκιών, κατώτερη των προεκλογικών της εξαγγελιών, αν και έχει διακομματική υποστήριξη στην ανάγκη συστηματικής και ομαλής μετάβασης σε ένα νέο αγροτικό μοντέλο. Αδυνατεί να εκτιμήσει σωστά τα κοινωνικά δεδομένα, να απογράψει με υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, να αντιληφθεί τις επιπτώσεις των επιλογών ή της αδράνειάς της όταν υποκύπτει αμαχητί στους κοινοτικούς αυτοματισμούς.

Στη Θράκη έχουμε πολλούς λόγους να στηρίξουμε τους χιλιάδες καπνοπαραγωγούς μας των οποίων η ιδιαιτερότητα, εντοπισμένη γεωγραφικά, πολιτιστικά και προϊοντικά, δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν και «τσουβαλιάζονται» μαζί με το συνολικό αγροτικό πρόβλημα της χώρας σε μια αδιέξοδη πολιτική έμμεσου εκβιασμού να εγκαταλείψουν τον καπνό. Ο κ. Τσιτουρίδης υπέγραψε το 2004 τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων καπνού μετά το 2009, βάζοντας έτσι την ταφόπλακα στην καπνοκαλλιέργεια. Εκμηδένισε το προσδοκώμενο εισόδημα ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού της Θράκης, και όχι μόνο. Κατόπιν εορτής, υπάρχει μια διακομματική πια, και επίπονη προσπάθεια να αναιρεθεί αυτή η απόφαση. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί. Η Κυβέρνηση στα λόγια συμπαραστέκεται σε αυτόν τον αγώνα αλλά όχι ιδιαίτερα πειστικά. Έχασε αρκετές ευκαιρίες να επιλύσει το πρόβλημα της δραματικής μείωσης των επιδοτήσεων από το 2009.

Οι καπνοκαλλιεργητές της Θράκης από το 2004 και μετά βρίσκονται σε αδιέξοδο, γιατί ο καπνός είναι μονοκαλλιέργεια. Χρειάζονται την κατά προτεραιότητα ενεργή στήριξη της Πολιτείας και των κομμάτων, σε κάθε στιγμή και με συγκεκριμένο τρόπο. Μόνο έτσι θα αναχαιτιστεί η οικονομική μετανάστευση στην ευρύτερη περιοχή μας η οποία έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Για μικρής έκτασης εκμεταλλεύσεις, όπως αυτές που κυριαρχούν ανάμεσα στους καλλιεργητές καπνού, μπορεί σε γενικές γραμμές να προτείνονται ως κατάλληλη εναλλακτική λύση οι κηπευτικές - ανθοκομικές καλλιέργειες, τα οπωρολαχανικά και τα αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά, ωστόσο έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για να υποκαταστήσουν τον καπνό, να διασφαλίσουν την ποιότητα της ζωής, να αποδειχθεί αν τελικά μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα στα εδάφη των συμπολιτών μας καπνοπαραγωγών στη Θράκη. Και 7000 οικογένειες στην ορεινή Ροδόπη δεν μπορούν να βασιστούν σε παραγωγικές εικασίες, το κοινωνικό τους προφίλ δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο ομιχλωδών περιπετειών. Η ανασφάλεια και η αγανάκτηση έχουν αρχίσει να τις αιχμαλωτίζουν και να τις ταλαιπωρούν άδικα.

ΤΩΡΑ είναι η ώρα, ΤΩΡΑ περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη οι καπνοπαραγωγοί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν δυναμικά το αυτονόητο δικαίωμά τους να μην περιθωριοποιούνται, να μην τους κοροϊδεύουν, να τους αντιμετωπίσουν με πολιτική και κοινωνική υπευθυνότητα. Παραμένω ενεργά στο πλευρό των ανήσυχων συμπολιτών μου καπνοπαραγωγών σε κάθε δραστηριότητά τους. Με αγώνα και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις θα καρποφορήσει η πίεση προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς και κοινοτικούς παράγοντες. Η ώρα της αλήθειας έφθασε για όλους, η κοροϊδία θα λάβει τέλος, οι καπνοπαραγωγοί θα νικήσουν. Ενώνω τη φωνή μου και την πολιτική μου δράση και στόχευση μαζί τους. Συμμετέχω και υποστηρίζω το πανελλαδικό συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ στην Αθήνα την Πέμπτη 17 Απριλίου.

Γεώργιος Πεταλωτής

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: