Τετάρτη, Απριλίου 16, 2008

Ερώτηση για ρατσιστική συμπεριφορά

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με τον Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα την απαράδεκτη αντιμετώπιση έγχρωμου στρατευμένου συμπατριώτη μας ο οποίος αν και προεπιλέγηκε για την Ελληνική Δύναμη Κύπρου τελικά μετατέθηκε στον Ν. Έβρου με την ρατσιστική προκατάληψη του «μη καθαρού Έλληνα» .

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη ρατσιστική συμπεριφορά σε στρατευμένο νέο»

Σε δημοσίευμα της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ της 13ης Απριλίου 2008 αναφέρεται περιστατικό ρατσιστικής διάκρισης σε στρατευμένο νέο μας, από αξιωματικούς του ελληνικού στρατού.

Συγκεκριμένα, στο κέντρο εκπαίδευσης στο Μεσολόγγι, 20χρονος, τέκνο Έλληνα και Νιγηριανής, με σκούρο χρώμα επιδερμίδας, που είχε προεπιλεγεί για την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), απερρίφθη από την αρμόδια επιτροπή με την προφορική αιτιολογία ότι δεν είναι «καθαρός Έλληνας». Επειδή είναι μη πειστικές οι εξηγήσεις του ΓΕΣ, το οποίο, κατά την εφημερίδα, αρνείται το περιστατικό, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γνωρίζει το περιστατικό που περιγράφει στο ρεπορτάζ της η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ;

2. Γιατί απερρίφθη ο εν λόγω στρατευμένος παρόλο που ρητά επιθυμούσε να υπηρετήσει στην Κύπρο;

3. Ποια μέτρα θα λάβει για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων;

4. Πώς σκοπεύει να αποκαταστήσει τον θιγέντα οπλίτη και το κοινωνικό κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων;

5. Με ποιο τρόπο σκοπεύει να διασφαλίσει την ίδια αντιμετώπιση όλων των στρατευμένων νέων σε κάθε πτυχή της θητείας τους και την εξάλειψη φαινομένων ρατσισμού, όπου κι αν εδράζεται;

6. Ποια μέτρα θα λάβει για την εξάλειψη του ρουσφετιού στις στρατιωτικές μεταθέσεις, αφού όπως αναφέρεται στην εφημερίδα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις λόγω έλλειψης εθελοντών για την Κύπρο, οι ενδιαφερόμενοι «κινητοποιούν τα ‘μέσα’ τους για να τις αποφύγουν»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: