Πέμπτη, Απριλίου 17, 2008

Ερώτηση για το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα την παραμέληση και δυσλειτουργία του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Παραμέληση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης»

Βασικός παράγοντας οικονομικού και κοινωνικού δυναμισμού στη Θράκη είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στηρίζει την Παιδεία και αναπτύσσει μια ρητορική περί διάθεσης των απαραίτητων κονδυλίων για αυτήν, έχει δε εκφράσει ρητά την πρόθεση να ενδυναμώσει τα Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα τονώνοντας ακόμη παραπάνω τις περιοχές που τα φιλοξενούν, όπως η Κομοτηνή. Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα και αυξήσεις εισακτέων σε σχολές της πόλης.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς έχει παγιδευτεί σε μια στρεβλή αντίληψη προτεραιοτήτων. Ταυτίζει την ενίσχυση της Δημόσιας Ανώτατης Παιδείας με την καλοδεχούμενη πλην όμως στάσιμη αυτή λογική της αύξησης των εισακτέων στην περιφέρεια, αγνοώντας την εξίσου σημαντική (και ίσως σημαντικότερη) παράμετρο της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων καθώς και την παραμέληση της διάστασης του αναγκαίου ποιοτικού αποτελέσματος της λειτουργίας των Τμημάτων. Φαίνεται να μην αποδέχεται ότι για την άρτια λειτουργία των Τμημάτων πρέπει να συντρέχουν προϋποθέσεις υλικοτεχνικής φύσης αλλά και ύπαρξης επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού, γιατί άλλως υποβαθμίζεται σαφώς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου στην Κομοτηνή και σχετικές ανακοινώσεις των φοιτητών, εν έτει 2008 το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.:

· Κάνει ακόμα μάθημα σε τολ και παραπήγματα

· Αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα επάρκειας χώρων

· Δεν έχει στοιχειώδεις υποδομές επικοινωνίας για γραμματειακή υποστήριξη (τηλέφωνα, φαξ)

· Το προσωπικό είναι ελλιπέστατο με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κωμικοτραγικές καταστάσεις ανεπαρκούς εξυπηρέτησης σε καθημερινές εργασίες (βαθμολογίες, πιστοποιητικά κτλ.)

· Απουσιάζει η μηχανοργάνωση

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

· εάν γνωρίζει τα παραπάνω προβλήματα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας

· ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την άμεση αποκατάστασή τους

· πώς θα διασφαλίσει την εφεξής συμμετρική και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των Τμημάτων στο Δ.Π.Θ

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: