Τρίτη, Ιουνίου 24, 2008

Δήλωση για Χρυσό/Χωροταξικό

Με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή για το Νομοσχέδιο που αφορά τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και την απόσυρση από αυτό των αναφορών στο χρυσό ως προτεινόμενης εξορυκτικής δραστηριότητας για τη Θράκη, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Για μία ακόμη φορά η τοπική κοινωνία σύσσωμη έκανε το καθήκον της και με τη συμπαγή της αντίθεση στα σχέδια της εξόρυξης χρυσού, πέτυχε να απομονώσει την κουτοπονηριά του κ. Σουφλιά και να τον υποχρεώσει να αποσύρει τελικά την ύποπτη διατύπωση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Χωροταξικό η οποία διευκόλυνε τα συμφέροντα του χρυσού στη Θράκη. Μέσα στη σκόπιμη δημοσιοποίηση διαρκώς διαφοροποιημένων σχεδίων και φημών για το κείμενο του εθνικού χωροταξικού από πέρυσι, η Κυβέρνηση προώθησε τον Απρίλιο κάτι πολύ επικίνδυνο για την περιοχή. Γνωρίζοντας το κλίμα στη Θράκη εναντίον του χρυσού, στο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε αρχικά στη Βουλή, πονηρά και αιφνιδιαστικά προσέθεσε και τη Θράκη ως υποψήφια για εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού. Δεν υπάρχει φαντάζομαι νοήμων πολίτης που να μην στέκεται καχύποπτα απέναντι στο συναλλακτικό παρασκήνιο της κυβερνητικής μεθόδευσης και το στόχο της.

Ευτυχώς όμως, από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, επέδειξαν μια αδιαπραγμάτευτη αρνητική συστράτευση για το θέμα η οποία τελικά είχε θετικό αποτέλεσμα. Ο κ. Σουφλιάς, θέλοντας και μη, άκουσε την τοπική κοινωνία και τελικά απέσυρε την ολέθρια επίμαχη φράση.

Προσωπικά, ως Βουλευτής Ροδόπης, από την πρώτη στιγμή ανέδειξα το πρόβλημα στις πρώτες συσκέψεις των τοπικών φορέων, αμέσως μόλις κατατέθηκε το οριστικό κείμενο στη Βουλή. Συνέχισα με ενημερωτικές παρεμβάσεις στον Τύπο, στο ΠΑΣΟΚ και στο Κοινοβούλιο οι οποίες τελικά ευδοκίμησαν, αποδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας των φορέων του τόπου και της τεκμηριωμένης παρουσίασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: