Πέμπτη, Ιουλίου 31, 2008

Ερώτηση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με άλλους συναδέλφους του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα τον εμπαιγμό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων στους αγρότες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κ. ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΝΤΟ

ΘΕΜΑ: Εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους αγρότες για την επιστροφή του φόρου πετρελαίου.

Με μεγάλη καθυστέρηση, προκειμένου να γίνει το ανάλογο μαγείρεμα και να καλυφθούν οι τρύπες του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να επιστρέψει το φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες.

Η τελική απόφαση απέχει πάρα πολύ από τις προτάσεις των αγροτικών οργανώσεων και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι τα προεκλογικά μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις του κ. Καραμανλή και της Ν. Δημοκρατίας για φθηνό πετρέλαιο ήταν ψεύτικα, ήταν επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγροτικών οργανώσεων το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου που αποφάσισε η κυβέρνηση υπολείπεται κατά 85 εκατ. ευρώ από το ποσό που οι ίδιες είχαν προτείνει και που αντιστοιχεί στις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που καταναλώθηκαν.

Φαίνεται τελικά ότι με τη μεθόδευση που έγινε, η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιείται από τους αγρότες πετρέλαιο κίνησης αντί για πετρέλαιο θέρμανσης ήταν ένα μεγάλο κόλπο που είχε σαν στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού και οδήγησε σε πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση τους αγρότες.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση δημιουργούνται επίσης σοβαρά προβλήματα και αδικίες αφού παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα γίνει με τους παραγωγούς μη επιδοτούμενων προϊόντων που δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους στο ΟΣΔΕ αν και τις έχουν δηλώσει στο Ε9, μεγάλες κατηγορίες αγροτών όπως οι χοιροτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι εξαιρούνται αδικαιολόγητα, και είναι άδικη η απόφαση που ορίζει ότι δικαιούχοι επιστροφής κάτω των 20 ευρώ δεν θα τα εισπράττουν.

Με δεδομένο ότι οι τιμές του πετρελαίου στην κυριολεξία καίνε τους αγρότες και αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να καταβάλει άμεσα στους αγρότες τα ποσά της επιστροφής φόρου που αναλογούν στις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που έχει χρησιμοποιηθεί.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αναθεώρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να επιστρέψει στους αγρότες τα ποσά που αναλογούν στις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που έχουν χρησιμοποιηθεί;

2. Προτίθεται να συμπεριλάβει και τις κατηγορίες των αγροτών που εξαιρούνται αδικαιολόγητα;

3. Τι μέλει γενέσθαι αναφορικά με την επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες που παράγουν μη επιδοτούμενα προϊόντα και οι οποίοι λόγω ελλιπούς ενημέρωσης δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους στο ΟΣΔΕ, ενώ τις έχουν δηλώσει στο Ε9;

Δεν υπάρχουν σχόλια: