Πέμπτη, Αυγούστου 28, 2008

Ερώτηση για μεταγωγή λαθρομεταναστών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Μεταγωγή λαθρομεταναστών από την Αχαΐα στο Κέντρο Κράτησης λαθρομεταναστών Βέννας Ροδόπης χωρίς τις απαραίτητες ιατρικές γνωματεύσεις.»

Τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008, στο Κέντρο Κράτησης λαθρομεταναστών Βέννας Ροδόπης αφίχθησαν από την Αχαΐα τριάντα τρεις (33) αλλοδαποί, κατά τις προβλεπόμενες από την υπ’ αρι0μ 6634/1-236634/26-07-2008 Διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, διαδικασίες για την μεταγωγή και «περαιτέρω κράτηση διαχείρισή τους» όπως αναγράφει αυτή, φραστικά ατυχώς προκειμένου για ανθρώπους.

Στην εν λόγω Διαταγή στην παράγραφο 1β, προβλέπεται ρητά ότι «δεν θα μεταφέρονται αλλοδαποί που πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες». Το γεγονός αυτό εξασφαλίζεται από τα απαραίτητα συνοδευτικά ιατρικά πιστοποιητικά για κάβε αλλοδαπό, όπως προβλέπεται από την υπ’ αριθμ 4460/1-489541/19-10-2004 Διαταγή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. η οποία μάλιστα ρητά δίνει εντολή «να υποβάλλονται υποχρεωτικά στις ενδεδειγμένες ιατρικές εξετάσεις, προ της μεταφοράς τους σε ειδικούς χώρους κράτησης» και «για όσους εμφανίζουν υποψία νόσησης από μεταδοτική νόσο, να παραμένουν στις οικείες Αστυν. Δ/νσεις, για τη διενέργεια περαιτέρω υγειονομικών εξετάσεων».

Σύμφωνα με καταγγελίες, για την εν θέματι μεταγωγή της 28-7-2008, δεν τηρήθηκε η πρόβλεψη της συμπερίληψης στα έγγραφα μεταγωγής και των απαραίτητων ιατρικών γνωματεύσεων με προφανείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και πρωτίστως του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με τους αλλοδαπούς αλλά και των ιδίων των κρατουμένων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Γιατί κατά τη μεταγωγή αλλοδαπών κρατουμένων που έλαβε χώρα την 28-7-2008 από την Αχαΐα στη Βέννα του Ν. Ροδόπης δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες όσον αφορά τη διαπίστωση της κατάστασης της υγείας τους;

2. Σκοπεύει να ελέγξει την υγεία των κρατουμένων αυτών έστω και εκ των υστέρων;

3. Ποια εν γένει μέτρα σκοπεύει να λάβει επιπλέον για το ανθρωπιστικό ζήτημα της υγείας των λάθρα εισερχομένων αλλοδαπών, για όσο διάστημα έχει την ευθύνη τους η Πολιτεία, και για το πρακτικό ζήτημα της προστασίας της υγείας του προσωπικού που επιφορτίζεται με τη φύλαξη και τη «διαχείρισή» τους;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: