Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2008

Ερώτηση για μείωση συντάξεων σε αξιωματικούς

Ο Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με τον συνάδελφό του Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αττικής Βασίλη Οικονόμου, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση που αφορά την απαράδεκτη μεθόδευση επιλεκτικής μείωσης συντάξεων σε παραιτηθέντες αξιωματικούς.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ»

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένα δημοσιεύματα (π.χ. ΕΘΝΟΣ 17-9-2008, ΠΟΝΤΙΚΙ 18-9-2008) αλλά και σχετικές καταγγελίες συμπολιτών μας στρατιωτικών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «τιμωρεί» με τρόπο απαράδεκτο και άδικο, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Στρατού οι οποίοι παραιτήθηκαν φέτος (το πλήθος των παραιτηθέντων φέτος αξιωματικών και υπαξιωματικών στον Στρατό Ξηράς ξεπερνά τους 860, αριθμός πολλαπλάσιος αυτού των προηγούμενων ετών πράγμα που από μόνο του δημιουργεί προβληματισμό).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, για πρώτη φορά στα χρονικά επιταχύνθηκαν με ασυνήθιστο τρόπο οι σχετικές διαδικασίες αποστρατείας, με αποτέλεσμα οι αποστρατευθέντες, για λίγες εργάσιμες μέρες, να χάνουν ολόκληρο συντάξιμο χρόνο πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε 4% με 5% από την αύξηση του χρονοεπιδόματος (από 48% στο 52%) που θα δικαιούνταν αν αποστρατεύονταν 15 μέρες αργότερα. Χάνουν δε και τον μισθολογικό βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Με προφανή ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως καταγγέλλουν οι στρατιωτικοί, οι διαδικασίες μεθοδεύτηκαν ώστε η αποστρατεία τους να γίνει αποδεκτή 15 μέρες πριν συμπληρώσουν τα 25 χρόνια υπηρεσίας. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές πληροφορίες, ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΣ ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών. Έστειλε μάλιστα στην Προεδρία της Δημοκρατίας τους πίνακες με αγγελιαφόρο, ώστε να γίνει άμεσα η αποστρατεία. Λειτούργησε με παράδοξη, πρωτοφανή και ύποπτη ταχύτητα.

Προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση το γεγονός ότι φαίνεται ότι από, τις χαρακτηριζόμενες επιεικώς ως «ατυχείς», αυτές διαδικασίες εξαιρέθηκαν ορισμένα άτομα των οποίων το όνομα τους μπήκε σε άλλη, «προνομιούχο» λίστα αποστρατειών, που προωθήθηκε για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να «προφυλαχθούν» και να αποστρατευθούν ύστερα από τις κρίσιμες 15 μέρες και να λάβουν έτσι μεγαλύτερη σύνταξη

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

· Γνωρίζει την παραπάνω μεθόδευση;

· Σκοπεύει να αποκαταστήσει τις αδικίες που προκλήθηκαν και με ποια μέτρα;

· Με ποια μέτρα θα τιμωρήσει τους «εμπνευστές» της μεθόδευσης που προσβάλλουν το κράτος και δημιουργούν το λιγότερο αισθήματα ντροπής στο στράτευμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: